Kuzey Suriye'de Noel duaları barış için

Kuzey Suriye'de Noel duaları barış için
Mum yaktılar, dua ettiler, Noel Bayramını ayin ve etkinliklerle kutladılar. Öncelikli talepleri ülkede barış, huzur ve yakınlarının geri dönüşleri oldu.

Gamze KAFAR

ARTI GERÇEK - Hristiyanlar tüm dünyada Hz. İsa’nın doğduğu 25 Aralık gününü, insanların kin ve kötülükten arındırıldığı, barışın tüm halklar arasına dağıtıldığı gün olarak her yıl kutluyor. Bu kutlamalar ve ayinlerin yapıldığı yerlerden biri de Kuzey Suriye Federasyonu'nun Kamışlı kentiydi.  Kentte Neol Bayramı vesilesiyle kiliselere akın eden Hristiyanlar mum yaktı, ayine katıldı, ilahiler okudu, dua etti, çeşitli etkinliklerle Noel Bayramlarını kutladı. 

Suriye'de yaşanan iç savaştan Hristiyanlar da etkilendi. Yedi yıllık savaşta, ülkede yaşayan Hristiyanların yarısından fazlası ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Avrupa'ya göç etti. Zorunlu göçler nedeniyle Süryani, Ermeni ve Keldanilerin sayısı bölgede oldukça azılmış durumda. 

Geride kalan Suriyeli Hristiyanlar, Noel Bayramı nedeniyle ayin ve etkinliklerinde ülkedeki savaşın bir an önce bitmesini, krizin sona ermesini diledi, tüm halkların barış ve kardeşlik temelinde yaşamasını temenni etti.

Kutlamalara katılanların bir diğer dileği ise göç etmek zorunda kalan yakınlarının ülkelerine geri dönmeleri oldu.

"2018 BARIŞ VE SELAMET YILI OLSUN" 

Kamışlo’daki ayine katılanlardan biri 35 yaşındaki Meha Gevriye’ydi. Meryem Ana Ortodoks Süryani Kilisesi'ndeki Noel ayinine katılan Gevriye, yeni yılın barış getirmesini isteyerek, "Bu yılın başta Suriye halkları olmak üzere tüm dünya için selamet ve barış getirmesini istiyorum. 2018 yılının Suriye krizinin çözüme ulaştığı bir yıl olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Kamışlolu Meha Gevriye, iç savaşla birlikte Hristiyan halkların yaşadığı zorunlu göçe de dikkat çekti ve "Kamışlo'daki Süryani halklarının artık göç etmelerini istemiyorum. İnsanlar başka ülkelere gitse de sonunda ülkelerine geri dönmeli. Kamışlo'da yaşayan Arap, Süryani ve Kürt halkları birbirlerini seviyor. Yurtdışına gidenlerin geri dönmesini istiyoruz" dedi.  

"YEDİ YILDIR YAS TUTUYORUZ"

Meryem Ana Ortodoks Süryani Kilisesi'ndeki ayini Cizre, Fırat ve Mezopotamya Başpsikoposu Moris Hamsi yönetti. Başpsikopos ayinin ardından Artı Gerçek’e yaptığı değerlendirmede, Suriye’de yaşanan iç savaşı hatırlattı ve şöyle dedi:

"Bu korkunç zamanda Suriye'yi, Hıristiyanlığı, Müslümanlığı ve bu ülkedeki her insanı teröristlerden korumak istiyoruz. Yedi yıldır Suriyeliler olarak yas tutuyoruz. Burada yaşanmış olan terörün acısı büyük. Biz efendimiz barışın kralı İsa'ya yeryüzüne nasıl barış getirebileceğimizi soruyoruz. Suriye'yi, Ortadoğu'yu ve dünyadaki bütün ulusları kutsayarak, dünyayı tüm kötü şeylerden korumak ve tüm dünya insanlarının arınması için O'nu kutluyoruz. Birlikte, barış içinde sevgiyle yaşamak için." 

Öne Çıkanlar