NYT: Ortadoğu'ya 120 bin asker göndermek ABD planları arasında

NYT: Ortadoğu'ya 120 bin asker göndermek ABD planları arasında
ABD'li bakan vekilinin verdiği brifinge katılanların, planda sunulan asker sayısının 120 bin olması karşılığında şoke olduğu iddia edildi.

ARTI GERÇEK - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan New York Times  (NYT) gazetesi, Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan'ın Donald Trump yönetimine sunduğu güncellenmiş askeri planda, İran'ın nükleer silah geliştirmeye imkan veren faaliyetleri ilerletmesi ya da ABD güçlerine saldırması halinde Ortadoğu'ya 120 bin asker gönderilmesi seçeneğinin de yer aldığını yazdı.

NYT, Trump'ın ulusal güvenlik ekibinin perşembe günkü toplantısında Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan'ın sunduğu güncellenmiş askeri planların içeriğini yazdı.
 
'TALİMAT ŞAHİN JOHN BOLTON'DAN'

Gazetenin Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde, askeri planların revize edilmesi talimatını, Trump'ın şahin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın liderliğindeki ekibin verdiği belirtildi.

TRUMP KABUL  EDER Mİ?

NYT, Suriye'de süren askeri harekatları bitirme ve yenilerine girmeme eğilimindeki Trump'ın bu denli çok sayıda Amerikan askerini tekrar Ortadoğu'ya göndermek gibi bir karar alıp almayacağının ise bilinmediğini yazdı. 

    

'DUYANLAR ŞOKE OLDU'

Shanahan'ın verdiği brifinge katılanların planda sunulan asker sayısının 120 bin olması karşılığında şoke olduğu iddia edildi. 

'IRAK İŞGALİNDEN DAHA FAZLA'

George W. Bush yönetimi altında 2003'te düzenlenen Irak işgaline de aynı sayıda ABD askeri katılmıştı. 

Habere göre güncellenen askeri plan İran'a karşı bir kara harekatını öngörmüyor. Olası İran işgali için Irak'a gönderilenden çok daha fazla asker gerekeceği belirtiliyor. 

'ABD - İRAN İLİŞKİLERİ GERGİN'

İran Devrim Muhafızları'nı geçen ay 'terör örgütü' ilan eden Donald Trump yönetimi, Tahran'ı Suriye ve Irak'taki ABD güçlerini hedef almakla ve yüzlerce ABD askerinin ölümünden sorumlu olmakla da suçlamıştı. İran'la nükleer anlaşmadan çıkıp tarihteki en ağırı diye nitelediği yaptırımları yürürlüğe koyan Trump yönetimi, bazı ülkelere getirdiği İran'la ticarete yaptırımdan geçici muafiyeti de kaldırmıştı. Bölgeye uçak gemisi, savaş gemileri, Patriot bataryaları gönderilmişti.

TAHRAN AVRUPA KOZUNU OYNADI

Tahran, Amerikan yaptırımlarına karşı ayakta kalmak için ihtiyaç duyduğu Avrupa'yı harekete geçirmek için 'nükleer anlaşmadaki çıkarları korunmazsa 60 gün içinde zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artıracaklarını' duyurmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, düşmanlarının ülkesine yönelik siyasi ve ekonomik baskılarını 'devrim tarihinde benzeri görülmemiş tam bir savaş' olarak nitelendirmişti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar