'ODTÜ rektörü istifa etmeli'

'ODTÜ rektörü istifa etmeli'
TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ’deki doğa katliamına izin veren ODTÜ Rektörünü istifaya çağırdı.

Sibel HÜRTAŞ / ANKARA

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ’deki ağaç katliamına izin veren ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök’ü istifaya çağırdı. ODTÜ’ye ait olan Eymir arazisinin de tehlikede olduğu uyarısını yapan Candan, "ODTÜ’de ne olduysa Eymir’de de aynısı olacak. Kamuoyunun bu alanlara sahip çıkması gerekiyor" çağrısı yaptı.

Tezcan Karakuş Candan, Artı Gerçek’e ODTÜ’deki doğa katliamı ile ilgili ayrıntıları anlattı. ODTÜ arazisindeki ağaçların yapılmak istenen Bilkent Şehir Hastanesi’ne yol açmak için kesildiğini anımsatan Karakuş Candan, plan değişiklikleri ile ilgili dava açtıklarını ancak davalar sonuçlanmadan yıkım işlemlerinin başlatıldığını söyledi. Şehir Hastanesi için tek bir yolun yeterli olmayacağını belirten Candan, yeni yıkımların da gerçekleşeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"1 buçuk milyon metrekarelik bir inşaat alanından bahsediyoruz. Yanlış yer seçimi yapıldı. Bu alana yol yapımı başladı ama bunun yol sorununu çözmeyeceği açık. Çünkü Ankara’nın bu potansiyeli kaldırabilecek bir alt yapısı yok. İstedikleri kadar ODTÜ’den yol açsınlar, Eskişehir yolunu genişletsinler, o hastanenin yeri yanlış olduğu için aslında orada hiçbir sorun çözülmeyecek.’

ODTÜ REKTÖRÜ İSTİFA ETSİN

Kesilen ağaçların Ankara’nın bir parçası olduğunu söyleyen Tezcan Karakuş Candan, bu ağaçların kesimine ODTÜ’nün tek başına karar veremeyeceğini belirtti ve şöyle dedi:  

"Ağaç kesimi işleminin başlatılması konusunda ODTÜ Yönetimi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin anlaşması süreci bunun arkasında Cumhurbaşkanına kadar uzanan bir süreçten bahsediliyor. Burada ODTÜ’nün aslında hem tarihsel olarak hem de geleneğine aykırı bir tutum içerisinde olduğu, orada yüzlerce binlerce insanın aslında emeğinin olduğu bir süreçten bahsediliyor. Bozkırı yeşillendirmiş bir öğrenci topluluğundan bahsediliyor ve bunlar Türkiye’nin her yerine yayılmış insanlar. Bir kere ODTÜ’nün arazisi olması onun geleceğine dair bütün kararları verme hakkının onlarda olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü orası artık bir kamusal alan ve Ankara’nın özellikle hem iklim özellikleri hem yeşil aksı içerisinde herkese ait bir değer. Hem ODTÜ’nün bir siyasal geçmişi var hem de o yeşil aksın Ankara için bir önemi var. Dolayısıyla oradaki kararın tek başına ODTÜ yönetimi tarafından verilmesini doğru bulmuyoruz."

ODTÜ Yönetiminin izin vermemesi halinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin burada doğa katliamı yapamayacağını anımsatan Tezcan Karakuş Candan, "Burası ODTÜ’nün özel arazisi, ODTÜ izin vermediği sürece oraya kimse giremez. ODTÜ Yönetiminin nasıl bir değerlendirme içinde bilmiyoruz ama bizim gördüğümüz şey hangi değerlendirme hangi gerekçe olursa olsun bir değerin, bir tarihin, bir simgenin, bir alanın ve bir nefesin ortadan kaldırıldığıdır. Bunu da ODTÜ yönetimi ve Büyükşehir Belediyesi  birlikte gerçekleştirmiştir. Bu bir kıyımdır. Hepimizin 9 Eylül gecesi yürekleri yandı. Binlerce ağaç kesilmiş durumda ve binlercesi daha kesilecek muhtemelen. Buna olanak sağlayan ODTÜ Yönetimini kınıyoruz. Buna hakkı yoktu. O arazi sadece ODTÜ’nün arazisi değil o ağaçlar bütün Ankara’nın ağaçları, kentin nefesi, onun iklimsel ve yeşil özelliğini taşıyan iklimine nefes veren ağaçlardı" diye konuştu.

HASAR TESPİT DAVASI AÇACAĞIZ

Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ yolunda 2 bin 300 ağacın kesildiğine yönelik resmi rakamın gerçeği yansıtmadığını, 12 binin üzerinde ağacın kesildiğini belirterek, hasar tespit davası açacaklarını açıkladı:

"Belediyenin açıklamasında 2 bin 300 ağaç kesildiği söyleniyor. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Zaten Mimarlar Odası olarak bir hasar tespiti davası açacağız yerinde. Ağaçların herhangi bir tespiti yapılmadan, gecenin bir vaktinde baskınla girerek kesildiği için kaç ağaç kesildiği meçhul. 12 bin ağaç kesildiği ifade ediliyor ama asıl gerçek hasar tespiti sürecinde mahkeme tarafından ortaya çıkacak. 4,5 kilometrelik bir alana girdiler. Ağaçları parçalayarak aldılar, taşımadılar. Onların verdikleri bilgilerin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bugüne kadar yaptıkları uygulamalara bakılınca da zaten güvenilir bir belediye başkanı olmadığı ortada."

EYMİR’DE TEHLİKE ÇANLARI

Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ’ye ait olan Eymir için de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin görüşmeler başlattığını anımsattı. Candan, "ODTÜ’de ne olduysa Eymir’de de aynısı olacak. Kamuoyunun bu alanlara sahip çıkması gerekiyor" çağrısı yaptı. 

Öne Çıkanlar