OHAL Komisyonu'ndan Mehmet Altan'a ret

OHAL Komisyonu'ndan Mehmet Altan'a ret
Mehmet Altan, hakkında AYM ve AİHM'in verdiği kararları dikkate almayan komisyon üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu, Anayasayı ihlal suçundan hakkında dava açıldıktan sonra kanun hükmünde kararname (KHK) ile 30 yıldır çalıştığı İstanbul Üniversitesi'nden ihraç edilen Mehmet Altan'ın başvurusunu reddetti. Komisyon, Altan hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği, tutuklanmasının ve hakkındaki kanıtların basın ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu, hak ihlali anlamı taşıdığı, gözaltına bile alınamayacağı yönündeki kararlarını dikkate almadı. Yargıtay Başsavcılığı'nın hazırladığı tebliğnamede de Altan'ın Anayasayı ihlal suçundan yargılanamayacağı belirtildi.

OHAL KOMİSYONU HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre OHAL Komisyonu'nun, hakkındaki yargılama süreci henüz bitmeden Mehmet Altan'ın başvurusunu reddettiği ortaya çıktı. Komisyon, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin tutuklanmasını haksız bulduğu, aleyhinde olduğu belirtilen kanıtların basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını karar altına aldığı Altan'ın yargılanıyor olmasını, hakkında hazırlanan idari raporu kararına gerekçe gösterdi. Altan, avukatı aracılığıyla dün komisyon başkan ve üyeleri, Salih Tanrıkulu, Mehmet Karagöz, Hakim Esat Işık, Murat Aytaç, Mustafa İkbal, Osman Çal, Mahmut Çuhadar hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu, komisyon üyeleri hakkındaki ilk başvuru olma özelliği taşıyor. Dilekçede, üyelerin, anayasaya aykırı hareket ederek görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri öne sürüldü.

'OHAL KOMİSYONU ANAYASAYA UYMAK ZORUNDA'

Altan'ın avukatı Figen Çalıkuşu tarafından hazırlanan ve savcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, OHAL Komisyonu'nun idari bir yapı olduğu ve devlet kademesinde yer alan her organ, her kurul, her yapı gibi görevlerini önce Anayasa'ya, sonra da yasa hükümleri çerçevesinde yürütmek zorunda olduğu belirtildi. 

"Kanun ile kurulmuş idari bir komisyonun, kendisini Anayasa'nın üzerinde görmesi mümkün olabilir mi" diye sorulan dilekçede, "Olur ise bunun yaptırımı olacağında da hiçbir tereddüt yoktur. Devlet kademesinde görev yapan her kişinin, görevini icra ederken kendisini anayasanın üzerinde görmesi, Anayasa hükümlerine aykırı hareket etmesi halinde bilerek ve isteyerek görevi kötüye kullanma suçunu işlediği açıktır" denildi.

'NAZİ ALMANYASI'NI ANIMSATAN ANLAYIŞ'

Komisyon kararının ve Mehmet Altan'la ilgili AYM, AİHM, Yargıtay kararlarının anlatıldığı dilekçenin sonunda şu ifadelere yer verildi:

"OHAL Komisyonu, AYM Genel Kurulu ve AİHM tarafından dosyasının son hali üzerinden 'göz altına' bile alınamayacağının karara bağladığı bir akademisyeninin başvurusunu, Nazi Almanyası'nı fazlasıyla anımsatan bir hukuk dışı anlayışla ve suç işleyerek ret etmiştir. Anayasayı yok sayan bir komisyondan da hukuksal,adil ve vicdani bir karar beklemenin yersizliği ortadadır. OHAL komisyon başkan ve üyeleri, TC Anayasasına aykırı hareket ile görevi kötüye kullanma suçunu işlemişlerdir. Bu nedenlerle her türlü başvuru ve tazminat hakları yönünden hukuksal mücadele verilmeye devam edileceği hatırlatılarak, OHAL Komisyonu başkan ve komisyon üyelerinin her biri için ayrı ayrı ceza davası açılmasına karar verilmesini dilerim."

Öne Çıkanlar