OHAL'de iş cinayetleri yüzde 14 arttı

OHAL'de iş cinayetleri yüzde 14 arttı
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, OHAL'le geçen 7 ayda bir önceki döneme göre yüzde 14 artışla 1180 iş cinayeti yaşandı. EKONOMİ...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, OHAL'le geçen 7 ayda bir önceki döneme göre yüzde 14 artışla 1180 iş cinayeti yaşandı.

EKONOMİ – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) raporuna göre OHAL döneminin işçileri faturası ağır oldu.

OHAL uygulamasıyla geçen 7 ayda, bir önceki döneme göre yüzde 14 artışla en az 1180 işçi can verdi.

Evrensel'de yer alan habere göre, işçiler üzerinde artan baskının ölümleri çoğalttığını savunan İSİG, iş cinayetlerinin engellenmesi için OHAL düzenini kalıcı hale getirecek Anayasa değişikliğine hayır deme çağrısı yaptı.

OHAL sonrası iş cinayetlerinde önemli artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, "OHAL’le geçen yedi ayı bir evvelki yılla kıyasladığımızda iş cinayetlerinde yüzde 14’lük bir artış olmuştur. İş cinayetleri seri ve sürekli bir biçim almış ve bütün sanayi kollarında özellikle örgütlü ya da sosyal haklarının bilincinde olan işçi kesimlerinde ölümler artmıştır" dendi.

Kamu kurumları ve 50’den az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz 2017’ye ertelendiği belirtilen raporda, iş cinayeti davalarında ise cezasızlığın sürdüğü ifade edildi.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde Taş-İş-Der Başkanı ve İSİG İşyeri Temsilcisi Hastabakıcı Cemal Bilgin ile İSKİ’de taşeron sayaç okuma işçisi olan Enerji-Sen İSİG Sekreteri Tarık Yüce’nin ise işçilerini yaptıkları için işten atıldığı dile getirilen raporda, "Bu iki arkadaşımızın işten atılması OHAL’in işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki uygulamalarının en somut göstergesidir. İş cinayetlerinin artmasının temel nedenidir" dendi.

EMİS sözleşmesinin tıkanması nedeniyle metal işçilerini çıktığı grevin yasaklandığı hatırlatıla raporda, şu ifadelere yer verildi: "Yasaklanan sadece grev değil sendikal örgütlenme özgürlüğüdür. Oysa iş cinayetleri sadece işçilerin söz ve karar haklarının sağlanması ile azalabilir."

REFERANDUM ÖNEM KAZANDI

16 Nisan referandumunda tavır belirlemenin daha da önem kazandığı kaydedilen raporda, "Bu anlamda iş cinayetlerine karşı can güvenliğimiz için çağrımızdır. Bir siyasi partiye oy vermiyoruz. İş cinayetlerini daha da artıracak, tamamen patronların lehine olacak bir sistemi OHAL-KHK sürecinin süreklileşmesini oylayacağız. Bugüne kadar hangi partiye oy vermiş olursak olalım bu sefer iş cinayetlerine karşı tek bir ses olalım. 16 Nisan Referandumu’nda ‘İş cinayetlerine hayır!’"

RAPOR ONLARA İTHAF EDİLDİ

İSİG raporunu; proje okullar uygulaması nedeniyle sürgün edildikten sonra kalp krizi geçirerek can veren Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube eski Başkanı Öğretmen Mustafa Turgut, 675 Sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırıldıktan sonra kalp krizi geçirerek can veren SES Malatya eski Şube Başkanı Sağlık çalışanı Bülent Uçar, görevden alınmaları sonrası intihar eden İzmir'de asistan hekim Hasan Orhan Çetin ve Mersin'de araştırma görevlisi Mehmet Fatih Traş’a ithaf etti.

Raporda "Haksız ve hukuksuz uygulamaların, mobbingin ölümlerinde önemli bir etkisi olduğu kanaatindeyiz" dendi.

 

Öne Çıkanlar