Öldürülen 302 kadın boş koltuklarda

Öldürülen 302 kadın boş koltuklarda
Altınbaş Üniversitesi 25 Kasım kapsamında düzenlediği ‘Kadına Şiddeti Normalleştir-ME’ konferansında bu yıl öldürülen kadınların ismi koltuklarda yer aldı.

Altınbaş Üniversitesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında ‘Kadına Yönelik Şiddeti Normalleştir-ME’ konferansına yaptı. Konferansta bu yıl içerisinde erkekler tarafından öldürülen 302 kadının ismi boş koltuklara verildi.


Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Zeynep Banu Dalaman, kadın cinayetlerinin 2009 yılı öncesinde raporlanmadığına dikkat çekti. Bu sebeple  kadar artış olduğunu aslında bilmediğimizi söyledi.Dalaman, "Bu rakamlar birden artmış gibi gözükse de daha görünür oldu diyebiliriz. Burada önemli olan kadın cinayetlerini durduramıyor olmamız. Daha çok görünürlük kazandığı için vahametini daha fazla görüyoruz. Bir yandan da bu konuda sivil toplumun daha duyarlı bir hal aldığını görüyoruz" dedi.

 

KADINLARI KORUYAN BİR YASA VAR AMA UYGULANMAMASI SORUNLU

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Dalaman, "6284 kapsayıcı bir yasa. Fakat Türkiye’de mantalitenin değişmesi gerekiyor. Kadına yönelik şiddetle ilgili olarak daha fazla duyarlı olmamız gerekiyor. Bu yasaların farkında olmamız gerekiyor. Özellikle polisin bu konuda daha fazla yaptırımlarının olması gerekiyor. Çünkü kadınları koruyan bir yasa var ama uygulanmamasıyla ilgili bir sorunumuz var. En büyük sorunumuz tanıklık. Gözümüzün önünde bir takım olaylar oluyor, ama biz müdahale edeceğimize kameraya çekiyoruz. Bu durumun önlenmesi gerekiyor. Sivil toplum olarak müdahale etmemiz belki çok zor olabilir ama polisi arayarak ya da başka bir takım müdahalelerle durumu engelleyebilmeliyiz. Bu konuda duyarlılık geliştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

DİZİLERDE ŞİDDETE DİRENEN KADINLARIN MÜCADELESİ VERİLMELİ

 

Oyuncu Senan Kara, "Kadın baskıya maruz kalan, sıkışmış, çözüm bulamamış şekilde yansıtılıyor. Reyting ve kar amaçları güdülerek yazılmış senaryolar var. Buralardan çıkış noktası psikolojik ve ekonomik şiddetin karşısında direnen kadının mücadeleci tavrı çizilerek olmalıdır" dedi.

 

AŞK GİBİ GÜZEL BİR KELİMEYLE CİNAYET YAN YANA GELMEMELİ


Gazeteci Ceren Akdağ ise gazetecilerin sorumluluklarının farkında olması gerektiğini belirtti.
Akdağ,"Özellikle gazetelerdeki manşetlerde kullanılan ‘aşk cinayeti’ kelimesine dikkat etmek gerekiyor. Cinayetin aşk gibi güzel bir kelimeyle yan yana gelmemesi gerektiğini vurgulamalıyız. Farkındalık yaratmak için de yine bunları öne çıkartmak gerekiyor. Medyanın dil kullanımı çok önemli. Cinayetleri saklamamak gerekiyor fakat bunların kullanımına özen göstermeliyiz. Dışarıda bunları hafife alan çok insan var. Ne yazık ki kadını birey olarak görmeyen çok insan var. Aşk cinayeti dediğimiz zaman cinayeti hafifleştiriyoruz. Medyaya büyük rol düşüyor. Şu anda sosyal medyada da yayılan videolara dikkat edilmesi gerekiyor. Herkesin biraz bilinçlenmesi lazım" ifadelerini kullandı.
 

Öne Çıkanlar