‘Onlar ejder suyu içerken biz çayı zor buluyoruz’

‘Onlar ejder suyu içerken biz çayı zor buluyoruz’
Yeni eğitim öğretim yılına kısa bir süre kala çocuklar Spiderman'li çantaların, veliler ise alışverişi ucuza getirmenin peşinde.

Esra KOÇAK MAYDA 


ARTI GERÇEK- Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler hazırlıklarına hız verdi. İhtiyaç listeleri hazırlanıyor, ucuza getirmenin binbir yolu aranıyor. Ekonomik krizle birlikte daha temkinli davranmak zorunda kalan veliler kaliteyi bir yana bırakıp ucuza yöneliyorlar. Ankara'nın yeni açılan kırtasiye marketlerinin birinin önüne gittiğimizde bir kalabalık karşılıyor bizi. Açılışın ilk günü olduğu için burayı tercih ettiklerini söyleyen veliler artan fiyatlardan şikayet ediyorlar.

"YETMİYOR, YETİŞMİYOR"

Biri 14, diğeri 8 yaşında iki çocuk annesi Songül Şeker "Eskiden parası biraz pahalı da olsa onu alırdık bir kaç sene kullansın diye. Ama şimdi ucuz olanı alıyoruz. Bu seneyi kurtarsın da seneye tekrar bakarız" diyor. İki çocuk okuttuğunu söyleyen Şeker, "Eşim inşaatlarda elektrik ustası ben de temizliğe gidiyorum. Kolay değil çocuk okutmak. Çantayla, formayla bitmiyor ki, spor parası, temizlik parası, beslenmesi, harçlığı yetmiyor, yetişmiyor. Bu enflasyon niye hep bizi vuruyor? Okul açılacak diye kara kara düşünüyoruz. Kredi kartından alıyoruz da onu da ödeyemiyoruz, sürekli faiz geliyor" diye yakınıyor artan fiyatlardan. 

"BU FİYATLAR BENDE HEYECAN BIRAKMIYOR"

Birinci sınıfa başlayacak Melis'in annesi Deniz Hanım da okul alışverişi için burayı tercih edenlerden. Çanta reyonunun önünde konuşuyoruz onunla da. Deniz Hanım, "Kızım bu yıl başlayacak okula. Daha başlamadan kuru boyasından, renkli kağıdına, defterinden çorabına kadar upuzun bir liste tutuşturdular elimize. Fiyatlar uygun olur diye buraya geldik. Kalitesiz ürünler her yerde aynı. Azıcık daha iyisi olsun dediğimiz de cep yakıyor. Kızım okula gideceği için çok heyecanlı ama bu fiyatlar bende heyecan falan bırakmıyor" diyor. Servis parası da vereceklerini söyleyen Deniz Hanım, "Tek çocuğum var, ona da yok demek istemiyorum ama olmuyor işte. Amerika ile yaşananlar işte benim kızımı etkiliyor. Tam manası ile filler tepişiyor, çimenler eziliyor" diye anlatıyor durumu. 

"ONLAR EJDER SUYU İÇERKEN BİZ ÇAYI ZOR İÇİYORUZ"

Renkli renkli defterler, kalemler, kalem kutuları. İnsanın öğrenci olası geliyor. Ama fiyatları görünce hemen vazgeçiyoruz. "Tek tek alınca bir şey yok ama toplu alınca insanın belini büküyor" diyen iki çocuk babası Murat Boyraz kendisinden kayıt parası istendiğini ama vermediğini, bu nedenle oğlunu başka bir okula kayıt yaptırmak zorunda kaldığını ifade ediyor. Boyraz, "Sadece okul alışverişi ile bitmiyor ki, kirası, elektriği, suyu, mutfağı her şey iki üç katı arttı. Paranın değeri yok ki. Aldığımız ürünün de kalitesi yok, tadı yok. Onlar ejder suyu içerken biz çayı zor içiyoruz. Bu böyle mi gidecek?" diye soruyor. 

Boyraz'ın oğlu Ata'ya neler istediğini sorduğumuzda ise Spiderman'li çanta istediğini söylüyor. "Çocuk bu isteyecek elbette ama baba olarak ben alamadığım zaman gelin bir de bana sorun onun üzüntüsünü" diyor Boyraz. 

"HERKES SİNİRLİ"

İşletmede çalışan görevlilerden birine müşterilerin fiyatları nasıl bulduğunu sorduğumuzda "Kimisi ucuz, kimisi pahalı buluyor. Ama herkes sinirli. Buraya gelenler belirli bir kesim. Çocuklarının okul alışverişini ucuza getirmek isteyen kesim. Onların da dertleri geçim. Nasıl sinirli olmasınlar" diye yanıt veriyor. 

Öne Çıkanlar