'Devlet kurumlarına güvenmeyenlerin oranı yüzde 30.5'

'Devlet kurumlarına güvenmeyenlerin oranı yüzde 30.5'
Abdulkadir Selvi, Optimar Araştırma Şirketi'nin anketini paylaştı.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Optimar Araştırma Şirketi'nin yaptığı son anketin köşesinde paylaştı. Ankete göre, CHP'nin 24 Haziran'daki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye verilen destek yeni bir parti kurması halinde yüzde 30.1'den yüzde 27.7'ye düşüyor.

Ankete göre kurumlara güven sıralamasında Cumhurbaşkanlığı yüzde 25.1. Cumhurbaşkanlığı’nı yüzde 12’yle TSK, onu yüzde 9.5’le Emniyet takip ediyor. "Hiçbirine güvenmiyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 30.5 olarak öne çıkıyor. 

Selvi'nin Hürriyet'te, "Anketten ne çıktı?" başlığı ile yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle: 

CUMHURBAŞKANINA GÜVEN

Daha çok veri paylaştığım için sonuçlara ilişkin değerlendirmelere girmemeye çalışıyorum. Ankette kurumlara güven sıralamasında Cumhurbaşkanlığı yüzde 25.1’le açık ara önde. Cumhurbaşkanlığı’nı yüzde 12’yle TSK, onu yüzde 9.5’le Emniyet takip ediyor. "Hiçbirine güvenmiyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 30.5’le önemli bir sinyal veriyor. 

Araştırmanın Meral Akşener ve Muharrem İnce’yle ilgili bölümünü de paylaşmak istiyorum.

İNCE'YE DESTEK 

Muharrem İnce’nin CHP Genel Başkanı olmasını destekleyenlerin oranı yüzde 47.1 çıkarken, hayır diyenler yüzde 33.6’da kalıyor. İnce’nin CHP Genel Başkanı olmasına yüzde 80.4’le en büyük destek tahmin edileceği gibi CHP’lilerden geliyor. En az desteği ise yüzde 28.8’le AK Partililer veriyor. 

"Muharrem İnce CHP’nin Genel Başkanı olduğu takdirde CHP’ye oy verir misiniz?" diye sorulduğunda ise "Oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 30.1 olurken, "Oy vermem" diyenler 43.7’ye çıkıyor. İnce yüzde 89.3’le CHP’lilerden oy alıyor. 

"Muharrem İnce yeni bir parti kursa oy verir misiniz?" sorusuna verilen yanıt birçok şeyi aydınlatmaya yetiyor. "Oy veririm" diyenler yüzde 27.7’de kalırken, "Oy vermem" diyenler 56.6’ya çıkıyor. Herkes kendi mahallesinde kalmaya devam ediyor.

AKŞENER'İN DÖNÜŞÜ 

Bir veri de Meral Akşener’le ilgili olarak paylaşmak istiyorum. 

"Meral Akşener’in istifa edip tekrar İYİ Parti’nin başına dönmesini olumlu buluyorum" diyenlerin oranı yüzde 17.3 ile en son sırada geliyor. Olumsuz bulduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 44.5’e ulaşıyor. Olumsuz bulanlarda MHP’liler yüzde 57.7’yle ilk sırada gelirken İYİ Partililerin yüzde 86.4’ü Akşener’in dönüşünü onaylıyor.

Öne Çıkanlar