Osman Kavala: Tutukluluk kararı 'yargı reformunu' yok sayıyor

Osman Kavala: Tutukluluk kararı 'yargı reformunu' yok sayıyor
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına rağmen tahliye edilmeyen Osman Kavala, kararın hem AİHM’e hem de yargıda reform iradesine karşı olduğunu söyledi.

ARTI GERÇEK-CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Gezi Davası’nda tutukluluğunun devamına karar verilen Osman Kavala ile duruşmanın hemen ardından Silivri Cezaevi’nde görüştü.

Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen hala cezaevinde tutulmasının kabul edilemeyeceğini belirten Çakırözer, görüşmeye dair bilgi verdi.

"Kavala, AİHM’in kendi lehine kararına rağmen mahkemenin tutukluluğu sürdürme kararı karşısında hepimiz gibi şaşkındı" diyen Çakırözer, Kavala’nın "Alınan bu karar, hem tarafı olduğumuz AİHM’e karşı hem de Adalet Bakanlığı ve Meclis’te ortaya çıkan yargıda reform iradesine karşı yapılmakta. Bunlar da yargının itibarını zedelemekte" dediğini aktardı.

Çakırözer, "Kavala’nın hala tahliye edilmemesi Türkiye’de hukuksuzluğun ne kadar derinleştiğini gösteriyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına direnen bir yargının, Türkiye’nin uluslararası itibarına etkisi çok olumsuz. Aslında bu hukuksuzluğa AİHM kararına hiç gerek olmadan son verilmesi gerekiyordu. Ama artık AİHM haklarının ihlal edildiğine ve derhal tahliye edilmesine karar verdi. Uluslararası hukuka karşı bu dirence son verilmesi, Kavala’nın bir saniye bile gecikmeden özgürlüğüne kavuşması gerekiyor" diye konuştu. 

CHP’li Çakırözer, Silivri Cezaevi’nde Kavala’nın yanı sıra gazeteciler Ahmet Altan, Mümtazer Türköne ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ve avukat Selçuk Kozağaçlı ile de görüştü. 

GRUP YORUM ÜYESİ 190 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE

Barış Yüksel ve Ali Aracı’nın açlık grevinin 190. gününde ara verdiklerini açıklayan Çakırözer, açlık grevini sürdüren grup üyesi İbrahim Gökçek ile görüşmesini şöyle aktardı:

"İbrahim Gökçek 190 gündür açlık grevinde. 78 kilodan 49 kiloya düşmüş. Durumu çok ciddi. ‘Biz sadece sanatımızı yapmak istiyoruz grubumuza yönelik baskıların son bulmasını talep ediyoruz’ diyor. Mart ayından beri tutuklu ama hala iddianamesi yok. İbrahim Gökçek’e açlık grevinin bir çare olmadığını, sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini belirttim. Ancak Adalet Bakanlığı’na da aynı çağrıyı yapıyorum. Bakanlığın Grup Yorum üyelerinin taleplerine kulak vermesi gerekiyor. Bu insanların göz göre göre ölüme gönderilmemesi için diyalog zemininin bir an önce kurulması şart."

AHMET ALTAN’IN YENİDEN TUTUKLANMASI: MEYDAN OKUMA

Çakırözer, tahliye edilmesinin ardından yeniden tutuklanan Ahmet Altan’ın görüşlerini de aktardı: "Mahkemenin kesin hükümle birlikte tahliyeye karar vermesine rağmen başka bir mahkemenin tutukluluk kararı vermesinin yargı tarihinde örneği yok. Bu karar yargıya, Yargıtay’a, Adalet Bakanlığı’na, iktidara bir meydan okumadır. Bir yanları adalet diyor, bir yanları sertleşmeden yana. Bir saatleri bir saatlerine uymuyor." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar