Özgür Gündem davasında nöbetçi yayın yönetmenlerine hapis istemi

Özgür Gündem davasında nöbetçi yayın yönetmenlerine hapis istemi
Savcı Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin için 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla yapılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin'in dokuzuncu duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada Fincancı ve Önderoğlu ile müdafileri hazır bulunurken, yurt dışında bulunan Nesin, duruşmaya katılmadı.

 Duruşma, savcı Abdullah Gül'ün esas hakkındaki savunmasını okunması ile başladı. Savcı, mütalaasında gazetede çıkan birçok yazıyı sıralayarak, yazılarda 'örgüt propagandası' yapıldığını öne sürdü. Savcı, Fincancı, Önderoğlu ve Nesin'in 'örgüt propagandası yapmak', 'suç ve suçluyu övmek', 'suç işlemeye tahrik' iddialarıyla 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Önderoğlu ve Fincancı, mütalaaya karşı esas hakkındaki savunmalarını yapmak için süre talep etti.

Duruşmada söz alan avukat Meriç Eyüboğlu, mütalaanın hem teknik açıdan hem de içerik açısından usul ve yasaya aykırı olduğunu dile getirdi. Eyüboğlu, "Sanıkların hangi nedenlerle suçlandıkları ve cezalandırılmalarının talep edildiği mütalaada açık değildir. Bu nedenle itirazlarımız doğrultusunda tekrardan dosyanın mütalaa hazırlanması için iddia makamına tevdii edilmesini talep ediyorum" dedi.

 Avukat Özcan Kılıç da, mütalaanın hiç bir inceleme yapılmadan hazırlandığını ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tekrar hazırlanmasını talep etti.

 Esas hakkındaki savunmaların için duruşmayı 15 Nisan'a erteleyen mahkeme heyeti, sanık ve avukatların taleplerini reddetti. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar