Özgürleştirici eğitim girişimi Off-University'de yaz dönemi başlıyor

Özgürleştirici eğitim girişimi Off-University'de yaz dönemi başlıyor
Yaşadıkları ve çalıştıkları ülkelerde siyasi baskılara maruz bırakılan akademisyenlerin ve onlarla dayanışan meslektaşlarının kurduğu eğitim kurumu Off-University'nin yaz dönemi başlıyor.

ARTI GERÇEK - Özgürleştirici bir eğitim girişimi olan Off-University'de, tüm dersleri kurumlarından siyasi nedenlerle ihraç edilen, istifaya zorlanan ve adli takibata uğrayan akademisyenler veriyor.

ABD ve Almanya’daki üniversitelerle ortaklık çerçevesinde kredili sisteme uyumlu olarak hazırlanan Off-University dersleri, aldıkları eğitime ve yerleşim yerlerine bakmaksızın her yaştan katılımcıya da açık.

Yaz dönemi çevrimçi dersleri bu hafta başlayacak olan Off-University’de 14 hafta sürecek yaz döneminin ders başlıkları başka üniversitelerde rastlamanın pek imkanı olmayan konular içeriyor.

Yaz dönemi derslerinden Feminist Siyaset Felsefesi, Dr. İclal Ayşe Küçükkırca tarafından, Karşılaştırmalı Kentsel Politika, Dr. Ulaş Bayraktar ve Dr. Mehmet Penpecioğlu tarafından, Finansallaşma Çağında Küresel Güney Ekonomisi, Dr. Ali Rıza Gürgen tarafından, Çağdaş Türk Edebiyatı, Dr. Zeynep Erk Emeksiz tarafından ve Modern Ortadoğu’nun Karşılaştırmalı Siyasi Tarihi, Prof. Dr. Yüksel Taşkın tarafından verilecek.

OFF-UNIVERSITY SAYESİNDE EĞİTİM ARTIK BİRAZ DAHA ÖZGÜR

İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ders verirken siyasi iktidar tarafından çıkarılan KHK'larla ihraç edilen 'Barış akademisyenleri'nden Tuba Çekiç, ihraç edilmesinin ardından pasaportunun iptal edilmesi üzerine Almanya'ya yerleşmek durumunda kalan değerli eğitimcilerden biri.

Aynı zamanda Off University'nin kurucularından olan doçent Tuba Çekiç Şehir Planlama Bölümü'nde eğitim vermeye hazırlanıyor.

Yaz dönemi derslerinin başlamasından dolayı çok heyecanlı olduğunu belirten Çekiç, "Off-University, Türkiye ve ötesindeki bilim insanlarının gördüğü siyasi baskıya karşılık dayanışmayı gerçeğe dönüştürmenin ve alternatif, demokratik ve çevrimiçi bir üniversite ortamında eleştirel düşünmeyi teşvik etmenin bir yolu" diyor. 

Off-University’de, Feminist Siyaset Felsefesi dersini veren Dr. İclal Ayşe Küçükkırca, Türkiye'de değerli akademisyenlerden biriyken 2016 yılında ağırlıklı olarak bölge illerindeki yasaklara ve çatışmalı sürece karşı 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı barış bildirisini imzaladığı için 2017 yılında eğitim verdiği üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldı.

Off-University’de ders verme sebebini "Üniversiteden ayrılma aynı zamanda gençlerden ayrılma anlamına da gelir. Off University, farklı coğrafyalardan gençlerle bağlantı kurma şansını yarattı" diyerek özetleyen Küçükkırca, Off-University ile hem özgür öğretim ve araştırmaya devam ederken kendi geçimini de sağlayabilme imkanı bulduğunu belirtiyor.

PEKİ NEDİR BU OFF-UNIVERSITY?

21 Mart 2019 itibariyle, Türkiye'deki 156 akademisyen, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı dilekçeyi imzaladıkları için 'terör örgütü propagandası' yaptıkları iddiasıyla 15 ile 36 ay arasında değişen hapis cezası aldılar. Bu süreç, Türkiye üniversitelerinin eleştirel düşünce ve bilimsel bilgiye iktidardaki hükümet eliyle kapatılması yolunda bir girişime dönüştü. Üniversitelerinden uzaklaştırılan ve çalışmaları kesintiye uğratılan akademisyenler kamusal bir hizmet olarak gördükleri eğitim ve araştırma işlerine devam edebilmek için alternatif yollar geliştirmeye ve bu yolda dayanışma pratikleri sergilemeye başladılar. Off-University bu arayışın verdiği meyvelerden yalnızca biri olarak, dünyanın her yerinden barış, demokrasi ve çoğulcu birlikte yaşamı savunan öğrenci ve akademisyenler arasında iletişim kurmak amacıyla ortaya çıktı. Off-University, oluşturduğu çevrimiçi eğitim ve tartışma platformunu yaygınlaştırarak düşünce, ifade ve araştırma özgürlüğünü; ayrıca siyasi baskılarla işleri ve araştırma olanakları ellerinden alınan akademisyenleri desteklemeyi hedefliyor.

Eğer daha detaylı bilgi istiyorsanız, 'www.off-university.de/tr-TR/Lesson/List'i tıklayarak özgür eğitim ile ilgili tüm meraklarınızı giderebilir hatta bu güne kadar aldığını eğitimden daha özgür ve nitelikli bir eğitim alma fırsatı bulabilirsiniz

Öne Çıkanlar