Pamuk tarlasında 15 saat çalışmaya 45 lira

Pamuk tarlasında 15 saat çalışmaya 45 lira
Pamuk tarlasında kurdukları barakalarda kalan ve zor koşullarda, 15 saat çalışan tarım işçileri 45 TL kazanabiliyor, kadın ve çocuk işçilerin ücreti ise daha düşük.

Urfa'da pamuk hasadı başlarken, tarlalarda kurdukları çadırlarda yaşayan pamuk işçileri, pamuk fiyatında yaşanan düşüşün kendi ücretlerine de yansıdığını söyledi. Sabah saat 05.00'ten akşam 20.00'ye kadar çalışan pamuk işçilerinin günlük kazançları, 40 ila 50 TL arasında değişiyor. Kadın ve çocuk işçilerin aldığı ücret ise daha düşük.

Bozova ilçesi Örücek mahallesinde pamuk işçilerine aracılık eden Hüseyin Altay, 18 yıldır pamuk tarlalarında çalıştığını, 5 çocuk babası olduğunu, aynı tarlada eşi ile birlikte çalıştığı için çocuklarını da yanına almak zorunda kaldığını söyledi.

ÇOCUKLAR OKUL YERİNE TARLADA

Eylül ve Ekim aylarında tarlalarda pamuk topladıklarını, bu nedenle okul çağında olan çocuklarının okula gecikmeli gittiğini ve eğitimden geri kaldıklarını ifade eden Altay, "12'nci aya kadar buralardayız. Okullar açılmış oluyor. Siverek'e dönünce de çocuklarım devamsızlıktan sınıfta kalmış oluyor. Ancak mecburuz, bizim geçim kaynağımız budur. Tek geçimimiz bir kaç ay yaptığımız pamuk işidir. Pamuk tarlalarında bir şeyler kazanma umudu ile geliyoruz buralara" dedi. 

'PAMUK FİYATI DÜŞÜNCE İŞÇİ ÜCRETLERİ DE DÜŞTÜ'

Devletin bu yıl pamuk fiyatını 4.80 TL olarak belirlediğini, ancak daha sonra bunu 3.80'e düşürdüğünü hatırlatan Altay, "İlk geldiğimizde pamuğun piyasası 4.80 TL idi. Sonra fiyat düştükçe, düştü. Fiyat düşünce bizim kazancımızda az oluyor. Benim dahil hepsinin çocukları var. Hatta bazı çalışanlar çocuk. Sabah saat 05:00'de yola çıkıyoruz, akşam saat 20:00'ye kadar çalışıyoruz. Kişi başına kazanılan parada 45 ya da 50 TL'dir. Her şeye zam geldi, ancak biz hâlâ aynı para ile çalışıyoruz" diyerek işin zorluğuna dikkat çekti.

KADIN 35 ÇOCUK 20 TL KAZANIYOR

Altay, "Geçen yıl işçilere çay alıyordum 30 TL, şimdi alıyorum 65 TL. Bir torba un 70 TL'ydi, şimdi 120 TL. Geçim zordur. Çalışıyoruz, çalıştığımızı yiyoruz. Ancak çocuklarımın geçimini sağlıyorum. Bu tarlalarda onları büyütüyorum. Nasıl olacak halimiz bilmiyoruz, rezil olmuşuz. Kadın, erkek, çoluk çocuk bu tarlalarda çalışıyoruz. Akşama kadar bu kadar emeğin karşılığında çocuklar 20 TL kazanıyor. Önlüğünü takmış 7 yaşında çocuklar bile var bu tarlalarda. Evde ekmekleri olsa buraya gelmezler" dedi.

Çocuğuna tarlada bakmak zorunda olan Fatma Altay ise, hem annelik hem de pamuk işçiliği yaptığını, ancak bunun karşılığında günlük 30-35 TL arası para kazanabildiğini söyledi. Altay, "Maddi durumum olsa bu köleliği çekmem" diyerek tarladaki işçilerin durumunu özetledi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar