'Partili' AYM üyesinden 'tarafsızlık' dersi!

'Partili' AYM üyesinden 'tarafsızlık' dersi!
AKP’li eski Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş’in de içinde olduğu Anayasa Mahkemesi, Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun bir başvurusunu ‘tarafsızlık ve bağımsızlık’ vurgusu yaparak reddetti.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK-  YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 2015 yılındaki milletvekilliği seçimleri için hakimlikten istifa etti. CHP'den milletvekili aday adayı olan Eminağaoğlu, adaylığı kabul edilmeyince yeniden hakimliğe dönmek istedi.

Eminağaoğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) yaptığı, başvuru reddedilip, itirazlardan da sonuç alamayınca bu kez Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

Başvurusunda, milletvekili adayı olmak için hakimlik mesleğinden istifası sonrası mesleğe tekrar kabul edilmediğini belirten Eminağaoğlu, kanuni engeller nedeniyle seçilme hakkının ihlal edildiğini kaydetti.

AYM, Eminaoğlu’nun seçilme hakkının ihlal edilmediğine ve mahkemeler ile hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanmasına yönelik meşru amaç karşısında orantısız olmadığına karar verdi.

KARARA İMZA ATAN ESKİ AKP’Lİ BAKAN YARDIMCISI

Ancak bu karara imza atan AYM üyelerinden ikisinin siyasi kimlikleri dikkat çekiyor.

Bu yargıçlardan Selahaddin Menteş, 2018-2019 yılları arasında AKP hükümetinde, Adalet Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. Bir diğer AYM üyesi Yıldız Seferinoğlu ise 26. Dönem AKP İstanbul Milletvekiliydi.

EMİNAĞAOĞLU: AYM KENDİ YAPISINI TARTIŞMAYA AÇTI

Konuya dair Artı Gerçek’e açıklama yapan Eminağaoğlu, "Başvurumdaki temel amaç, mesleğime geri dönüş değil, bu konudaki aykırılıkları ve çelişkileri ortaya koymaktır" dedi.

Anayasa'da yargıçların azledilemeyeceklerinin güvence altında olduğunu belirten Eminağaoğlu, "Seçilme hakkını kullanmak dolayısıyla bir hak kullanmak, Anayasa'ya göre azil sonucu doğuramayacak olmasına rağmen, 2005 yılından bu yana uygulama bu yolda olmuş, AYM'de kararıyla buna vize vermiştir. Bu konumdaki yargıçların gerek aynı görevlerine gerek kamudaki bir başka göreve bile atanmalarına yasal engel olmamasına rağmen, bir başka göreve atanmamaya bile AYM vize vermiştir. AYM hakkımdaki kararı, ‘tarafsız kalınamayacağı ve seçilme hakkı ihlali olmadığı’ yönleriyle almıştır. Tarafımla aynı konumda olanlar, iktidar tarafından gerek yargıda gerekse kamuda görevlendirilmektedir. Bu yolla, iktidarın uygun görerek yaptığı atamalar denetim dışı kalmaktadır. Bu konuda birçok örnek bulunmakta olup, bunun en başında AYM'nin kendisi gelmektedir" dedi.

Bugün AYM içinde eski AKP’li milletvekili ve bakan yardımcısı olduğunu hatırlatan Eminağaoğlu, "AYM bu kararıyla amaçladığım gibi kendi yapısını da tartışmaya açmıştır" dedi.

CUMHURBAŞKANINI NASIL YARGILAYACAKLAR?

AYM üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından atandığını hatırlatan Eminağaoğlu, bu yargıçların, Cumhurbaşkanı ve bakanları Yüce Divan sıfatıyla tarafsızlık içinde nasıl yargılayacaklarını sordu.

Eminağaoğlu, şunları belirtti:

"Görevim sırasında AKP'nin hem lehine hem de aleyhine, CHP'nin aleyhine yaptığım işlemler, dolayısıyla her olayda herkese hukuk anlayışı içinde hareket ettiğim kamuyonun bilgisindedir. Bakıldığında AKP'de, sadece o parti lehine işlem yapan yargı mensupları yer bulmakta, AKP iktidarı da bu durumu, yargıdaki seçimlerine yansıtmaktadır. CHP aleyhine işlem yapmış bir kişi olarak, başvuruma rağmen CHP içinde aday olarak yer bulabilmiş değilim."

Eminağaoğlu, bir yargı reformu yapılacaksa buna AYM'nin yapısından başlanması gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar