Paylan: Harvard'da yüzlerce Türkiyeli bilim insanı teknoloji üretiyor

Paylan: Harvard'da yüzlerce Türkiyeli bilim insanı teknoloji üretiyor
'Bu beyin göçünü tersine çevirmediğimiz sürece, bu ülkede ne sanayi olur ne bilim olur ne teknoloji olur.'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis Genel Kurulu’nda Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuştu.

Paylan, 2023 hedeflerine göre 2020’nin en başarısız iki bakanlığın bütçesi olduğunu belirtti. Paylan, "Sayın Tayyip Erdoğan 2011 yılında dedi ki; 500 milyar dolar ihracat yapacağız. Değil mi? 500 milyar dolar. Daha bu yılın nisan ayında hala ‘2023’te 500 milyar dolar ihracat yapacağız’ diyordu. Nihayet, yıllardır diyorduk arkadaş bu hedefe ulaşamayacaksın, gel yeni bir hedef koy diyorduk. Nihayet Ticaret Bakanımız Ruhsar Hanım geldi, dedi ki: biz 500 milyar değil, kaç para? ‘223 milyar dolar ihracat yapabileceğiz’ dedi. Yüzde 10, yüzde 20, yüzde 30 şaşar anlarım. Yarısından az bir hedefe gelip Ruhsar Hanım bir hedefi ortaya koydu. Büyük bir başarısızlık var. Peki bununla ilgili bir özeleştiri var mı? Yok. Sayın Cumhurbaşkanı bir öz eleştiri veriyor mu? Hayır" dedi.

‘BÜTÜN BAKANLAR MERCEDES’E BİNİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştiren Paylan, "Bilim teknoloji, sanayi ve ticaret olması için her şeyin başı özgürlüklerdir. Eğer özgürlük olursa, özgür beyinler, iyi eğitilmiş beyinler teknoloji yaratırlar, bilim yaratırlar. Bilim ve teknoloji yaratırlarsa, yüksek teknoloji yaratırlarsa, sanayicilerimiz oradan yüksek teknolojili ürünler üretir. Sayın Varank hariç bütün bakanlarımız Mercedes'e biner. Sayın Varank Toyota'ya binmiş, diyor ki: ‘Toyota'ya bindim ki örnek olayım bakanlara’" şeklinde konuştu.

‘ALİCE HARİKALAR DİYARINDA’

Bakanların Meclis’te "Alice Harikalar Diyarında" şeklinde hikâyeler anlatacaklarını söyleyen Paylan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben ABD'ye gidiyorum, Silikon Vadi'yi gezdim, yapay zekâ geliştiren, teknoloji geliştiren beyinler Türkiyeli beyinler. Harvard'a gidiyorsunuz, yüzlerce Türkiyeli bilim insanı teknoloji üretiyor, bilim üretiyor, AR-GE üretiyor. Onlara sorduk, ‘Neden buradasınız, neden memleketinizde bilim üretmiyorsunuz?’ Şunu söyledi: ‘Wikipedia'nın yasaklı olduğu bir ülkede ben bilim üretebilir miyim?’ Bu beyin göçünü tersine çevirmediğimiz sürece, bu ülkede ne sanayi olur ne bilim olur ne teknoloji olur. Bu yüzden 8 milyon işsizimiz var. Avrupa Birliği’yle Gümrük Genişleme Anlaşması yapamıyoruz. İnsanlarımız intihar ediyor. Neden? Süleyman Soylu'nun antidemokratik uygulamaları yüzünden, Tayyip Erdoğan'ın tek adam rejimi yüzünden."

‘BİM’LERİN, A101’LERİN BÜTÇESİ OLMASIN’

Esnafın halinin perişan olduğunu belirten Paylan, "Sayın Bakan, gelin, en ücra mahalleye beraber gidelim, şu Ankara'nın bir kenar mahallesine gidelim, ne görürüz biliyor musunuz? Yüz metrede bir BİM, yüz metrede bir A101, yüz metrede bir Carrefour görürüz. Peki, orada ne görürüz başka? Kepenklerini kapatmış bakkallar, kasaplar, manavlar görürüz. Gelin beraber Hollanda'ya gidelim, acaba şehir içinde herhangi bir mahallede, orada bu zincir marketleri görür müsünüz? Göremezsiniz, çünkü orada tüketici kooperatifleri vardır. Orada tüketici kooperatifleri o sokaklara BİM'i, A101'i, Migros'u, Carrefour'u sokmazlar; esnaf ayaktadır, güçlüdür. Bu vicdansız ve adaletsiz bütçenin, BİM'lerin, A101'leri, Carrefourların bütçesi olmayalım. Gelin kasap Mehmet amcanın, gelin bakkal Hüseyin amcanın bütçesini yapalım" önerisinde bulundu. (MA)

Öne Çıkanlar