Pelosi, azil suçlamaları için komisyona talimat verdi

Pelosi, azil suçlamaları için komisyona talimat verdi
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ABD Başkanı Trump’ın azli için resmi suçlamaların yöneltileceği süreci başlattı.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump’ın azli için resmi olarak suçlanacağını açıkladı. 

Nancy Pelosi, Adalet Komisyonu’nda anayasa hukukçularının ifade vermelerinin ardından sabah saatlerinde basın toplantısı düzenledi. Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Pelosi, ABD’nin kurucularının bir başkanın kral olarak davranmasını önlemek amacıyla "Halk kraldır" anlayışıyla, anayasayı tehlikeli liderlere karşı korumak adına "azledilme" maddesini anayasaya koyduklarını söyleyerek söze girdi.

Pelosi, "Başkan’ın hukukun üzerinde olmasına izin verirsek, bunu cumhuriyetimiz pahasına yapmış oluruz. Kimse hukukun üzerinde değildir" dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı bugüne kadar azil soruşturmasında yapılan oturumlarda diplomatların, rütbeli subayların ve üst düzey yetkililerin verdikleri ifadelere atıfta bulundu, "Başkan siyasi çıkar elde etmek için görevini kötüye kullanmıştır" dedi. Trump’ın anayasayı ihlal ettiğini savunan Pelosi, Adalet Komisyonu Başkanı’na Trump’ın azil gerekçelerinin hazırlanması talimatını verdi.

VERİLER TARTIŞMASIZ

Nancy Pelosi, "Veriler tartışmasız. Başkan kendi siyasi çıkarı için ulusal güvenliğimiz pahasına görevini kötüye kullanmıştır" dedi. Pelosi "Üzülerek ancak tevazu ve itimatla ülkemizin kurucularına duyduğumuz bağlılık ve yüreğimizde Amerika sevgisiyle, Adalet Komisyonu Başkanı’ndan azil gerekçelerini hazırlamasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nda kamuoyuna açık yapılan oturumların sona ermesinin ardından Adalet Komisyonu'nda Çarşamba günü ilki yapılan azil oturumunda anayasa hukukçuları başkanın azledilmesi için hukuki zemin olup olmadığını irdelemişti.

Demokratlar’ın ifadeye çağırdığı üç uzman Trump’ın azil gerektiren suç işlediği görüşünü dile getirmiş, Cumhuriyetçiler’in çağırdığı tek tanık konumundaki hukuk uzmanı ise soruşturmada buna ilişkin doğrudan bir delil olmadığını savunmuştu.

Bundan sonraki süreçte Adalet Komisyonu Trump hakkında hangi resmi suçlamaların getirileceğini belirleyecek. "Görevi kötüye kullanma", "Rüşvet" ve "Kongre’nin görevinin engellenmesi ve adaletin engellenmesi" olası suçlamalar arasında.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray’dan Pelosi’nin açıklamasına ilk tepki Sözcü Stephanie Grisham’dan geldi. Grisham "Demokratlar utanmalı. Başkan ülkemize liderlik etmekten başka bir şey yapmadı. Büyüyen ekonomi, istihdam ve daha güçlü ordu başarılarından birkaçı. Senato'da yapılacak adil yargılamayı sabırsızlıkla bekliyoruz" diye yazdı.

TRUMP': KAZANACAĞIZ:

Trump da, Nancy Pelosi'nin basın toplantısının ardından tepkisini Twitter'dan dile getirdi. "Hiçbir icraatta bulunmayan Radikal Sol Demokratlar hiçbir gerekçe yokken beni azledeceklerini açıkladı. Gülünç Mueller olayından umudu kestiler, şimdi Ukrayna Devlet Başkanı ile yaptığım iki (kusursuz) telefon görüşmesine bel bağladılar" diye yazdı.

Başkan Trump "Bu azledilme maddesinin gelecekte başka başkanları hedef almak amacıyla kullanılacağı anlamına geliyor. Ülkemizin kurucularının kafasında böyle bir şey yoktu. Cumhuriyetçiler'in hiç olmadığı kadar birlik olmaları iyi bir şey. Kazanacağız!" dedi. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)

Öne Çıkanlar