PEN Selahattin Demirtaş’ı onur üyesi ilan etti

PEN Selahattin Demirtaş’ı onur üyesi ilan etti
Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, Demirtaş'ın derhal ve şartsız olarak tahliye edilmesini de talep etti.

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN'in Almanya merkezi, iki yılı aşkın süredir Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı onur üyesi ilan etti.

Yazar Demirtaş'ın yaşadıklarının büyük endişeyle takip edildiğini bildiren PEN Almanya'dan yapılan açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiği yönündeki kararına rağmen Ankara'daki mahkemenin tahliye başvurusunu reddettiği hatırlatıldı.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, "Yetkili Türk makamlardan, onur üyemiz Selahattin Demirtaş'ı derhal ve şartsız olarak tahliye etmelerini talep ediyoruz" diyen PEN Almanya, tutukluluk halinin sürmesinin tek gerekçesinin siyasi olduğunu ve hem ifade özgürlüğüne hem de Uluslararası PEN'in bildirgesine aykırı olduğunu vurguladı.

PEN'in onur üyeleri arasında Çek yazar ve siyasetçi Vaclav Havel, Nobel Barış Ödülü sahibi Çinli aydın ve insan hakları savunucusu Liu Şiaobo, Meksikalı gazeteci Anabel Hernandez ile halen hapis yatmaya devam eden Suudi Arabistanlı blog yazarı Raif Bedevi ile Çinli aktivist ve yazar Li Bifeng de bulunuyor.

Bu arada; Demirtaş'ın dün Twitter'dan daha önce öykü kitabı "Seher"i eleştiren Fahriye Adsay'ın kitabını önermesine Fahriye Adsay'dan cevap geldi. Adsay, Demirtaş'a teşekkür ederek, "Bi kitabı beğenmek beğenmemek yazarnın kişilğinden bağımsızdır. "Seher"le ilgili eleştrilerm S .Demirtaş'ın kişiliğinden bağımsz olup içeriğiyle ilgildir. İmkan olsa bunları kendisne bizzat söylerdim. Metnini eleştrenin kitabını öneren olgunluktaki birinin, böyle nahoş tepkiler gösterceğni sanmıyorm" dedi.

Demirtaş, Fahriye Adsay'ın "Yezidi Kadınlar" ile Fatma Savci'nin "Dotmara Lal" kitaplarını önermişti. Fahriye Adsay daha önce, "Demirtaş niye ‘Seher’ gibi kötü bir kitap yazar? 5000 kişi niye fuarda sıraya girer bunun için? Kitabı övenler niye överler? Bence sadece oturup kara kara bunları düşünelim.umutsuz olmak için iyi bir neden!" diye yazmıştı. (HABER MERKEZİ) 

İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ KİTABINI ELEŞTİREN YAZARI ÖNERDİ

Öne Çıkanlar