Pentagon doğruladı: Türkiye ABD askerlerinin yakınını vurdu

Pentagon doğruladı: Türkiye ABD askerlerinin yakınını vurdu
ABD Savunma Bakanlığı, Kobane yakınındaki ABD birliklerinin Türk mevzileri tarafından vurulduğunu doğruladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kobane yakınındaki ABD birliklerinin Türk mevzilerinden yapılan topçu ateşiyle vurulduğunu doğruladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kobane'nin Moştenur Tepesi yakınlarında yer alan ABD askeri üssünün yakınlarının yanlışlıkla top atışına tuttuğu ve Amerikan askerlerinin yaralandığı iddia edilmişti. Milli Savunma Bakanlığı ise "ABD gözlem noktası yakınlarından sınır karakoluna açılan taciz ateşine karşılık verildiği, ABD gözlem noktasına atış olmadığı" açıklamasını yapmıştı. Bir ABD Savunma Bakanllığı (Pentagon) yetkilisi tarafından basına yansıyan ilk açıklamada da "Amerikan askerlerine yönelik bilinçli bir saldırı olduğuna inanmıyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Pentagon'dan daha sonra gelen resmi açıklamada ise Türkiye’nin top ateşinden kaynaklanan patlamanın ABD askerlerinin bulunduğu bölge yakınında olduğu doğrulandı.

'ABD ASKERLERİ KOBANE'DEN ÇEKİLMEDİ'

"Yaralanan olmadı. Askerler Kobani’den çekilmedi" açıklaması yapan Pentagon, "ABD Türkiye’den anında savunmayla karşılık verilmesiyle sonuçlanacak adımlardan kaçınmasını talep etmektedir" dedi.

'PATLAMA, TÜRKLERİN ABD ASKERİNİN OLDUĞUNU BİLDİĞİ YERDE OLDU'

Pentagon'un açıklaması şöyle:

"11 Ekim günü yerel saatle 21.00 civarında Kobane yakınlarındaki ABD askerleri top ateşi altında kaldı. Patlama güvenlik mekanizmasının dışındaki bir noktadan birkaç yüz metre uzakta ve Türklerin ABD askerlerinin olduğunu bildiği bir yerde gerçekleşti. ABD askerlerinden yaralanan olmadı. ABD askerleri Kobani’den çekilmedi. ABD, Türkiye’nin Suriye’ye askeri harekatına ve özellikle de güvenlik mekanizması dışındaki noktalarda ve ABD askerlerinin bulunduğu bölge yakınlarındaki operasyonlarına karşı çıkmaktadır. ABD Türkiye’nin anında savunmayla karşılık verilmesiyle sonuçlanabilecek adımlardan kaçınmasını talep etmektedir."


NE OLMUŞTU?

ABD askerlerinin olduğu bölgenin ateş altına alındığı iddiasını ilk olarak Newsweek dergisi gündeme getirmiş, üst düzey bir Pentagon yetkilisine dayandırılan haberde, Türkiye’nin yanlışlıkla ABD özel kuvvetlerinin bulunduğu yeri vurduğu iddia edilmişti. CNN televizyonunun Pentagon muhabiri de ABD askerlerine çok yakın bir bölgenin vurulduğunu aktarmıştı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ABD gözlem noktası yakınındaki bölgeden sınır karakoluna yapılan taciz atışına karşılık verildiği, ABD gözlem noktasına atışın söz konusu olmadığını açıklamıştı.


Foto: Amerika'nın Sesi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar