Pentagon: Irak'ta spesifik operasyonlar henüz yapılmıyor

Pentagon: Irak'ta spesifik operasyonlar henüz yapılmıyor
Pentagon Sözcüsü Hoffman, ABD’nin Irak’taki kuvvetlerinin sahadaki faaliyetlerine tekrar başlamadığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, Irak'ta, Iraklı güvenlik güçleriye çalışmaya devam ettiklerini ancak özellikle ortak operasyonların henüz başlamadığını söyledi. ABD, Irak'taki üslerine düzenlenen saldırılardan sonra IŞİD'e yönelik operasyonları durdurmuş ayrıca, Irak yönetimi ve Şii kesim tarafından ABD askerlerinin ülkeden çekilmesi talep edilmişti. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, düzenlediği basın toplantısında bu konulardaki soruları cevapladı.

İran ile yaşanan gerilim sonrasında ABD’nin ülkedeki eğitim ve operasyon faaliyetlerini başlattığı haberlerine ilişkin bir soruya yanıt veren Hoffman, Suriye’de operasyonların devam ettiğini ancak Irak'ta henüz yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

Hoffman, "Halen onlarla (Irak Güvenlik Güçleri) ile aynı üslerde birlikte kalıyoruz. Operasyon, planlama ve diğer birçok konuda birlikte çalışıyoruz ancak spesifik saha faaliyetleri ve operasyonları henüz yapılmıyor. Şu anda faaliyetlerimizi tamamen tekrar ne zaman başlatabileceğimize bakıyoruz. Bu konuda sizi bilgilendireceğiz" dedi.

ABD'nin Irak’taki üslerini korumak için ülkeye Patriot sistemi gönderip göndermeyeceğine ilişkin soruları değerlendiren Hoffman, İran’ın füzelerinin yanı sıra ABD kuvvetlerinin aynı zamanda İran destekli güçlerin saldırılarına da maruz kalma riskinin bulunduğunu, bölgedeki ABD komutanının uygun tedbirler aldığını ifade etti.

Hoffman, Patriot sistemlerinin Ortadoğu’da sınırlı sayıda bulunduğunu Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) henüz Patriot talebinde bulunmadığını belirtti. ABD’nin şu aşamada Irak’tan çekilmek gibi bir planının söz konusu olmadığını dile getiren Hoffman, Amerikan kuvvetlerinin ülkedeki varlığının muhtemel bir NATO takviyesine de önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Hoffman, "Iraklı ev sahiplerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Irak’taki ortak fikir ABD’nin oradaki varlığının iyi bir şey olduğu yönünde görünüyor" diye konuştu. (Kaynak: AA)

Öne Çıkanlar