Pentagon uyardı: IŞİD yeniden örgütleniyor

Pentagon uyardı: IŞİD yeniden örgütleniyor
ABD Savunma Bakanlığı'nın raporuna göre, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi ve Türkiye’nin operasyonu IŞİD’in yeniden örgütlenmesine olanak sağladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Ekim tarihinde Suriye'nin kuzeyinden bin ABD askerini çekeceklerini açıklamasını takiben 9 Ekim'de Türkiye tarafından bölgeye düzenlenen Barış Pınarı Harekatı'nın IŞİD'in yeniden örgütlenmesine olanak sağladığı ifade edildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Denetleme Dairesi tarafından yayınlanan bir raporda "IŞİD ABD birliklerinin çekilmesini ve ardından gelen Türkiye'nin saldırısını Suriye'deki kaynak ve imkanlarını yeniden yapılandırmak ve yurtdışında saldırı planlama becerisini geliştirmek için kendi çıkarına kullandı" denildi.

AFP'nin haberine göre, raporda IŞİD'in "Batı'ya yeni saldırı hazırlığında olabileceği" de belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikan askerlerini bölgeden çektiğini açıklamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriyeli muhaliflerden oluşan 'Milli Ordu', 9 Ekim'de Suriye'nin kuzeyine 'Barış Pınarı Harekâtı'nı başlattı.

Trump, daha sonra bir grup Amerikan askerinin bölgedeki petrol sahalarının güvenliğini sağlamak için bölgede kalacaklarını duyurdu.

IŞİD KENDİ ÇIKARI İÇİN KULLANDI

ABD Savunma Bakanlığı Denetleme Dairesi'nin raporunda şu ifadeler var:

"IŞİD, Türkiye'nin operasyonunu ve ardından Amerikan askerlerinin çekilmesini, Suriye'deki kabiliyetleri ile kaynaklarını yeniden yapılandırmak, ülke dışında saldırı düzenleme kapasitesini güçlendirmek için çıkarına kullandı."

UYUYAN HÜCRELER AKTİF HALE GELDİ

Pentagon'un bağımsız soruşturma birimi olarak faaliyet gösteren Denetleme Dairesi tarafından raporda, IŞİD'in "Batı'yı hedef almak ve dünya genelinde bulunan 19 küresel kolu ve ağına destek sağlamak için "zaman ve alana" sahip olabileceği" belirtildi ve uzun vadede IŞİD'in Suriye'nin bazı bölgelerinde "kontrolü tekrar eline alabileceği ve küresel kapsama alanını genişletmeye çalışacağı" uyarısında bulunuldu.

Raporda, ABD Savunma İstihbarat Ajansı'nın (DIA) sağladığı bilgiler kaynak gösterildi. DIA'ya atıfta bulunulan raporda, 'IŞİD'in uzun vadede Suriye'de bazı nüfuz merkezlerinin kontrolünü yeniden sağlamaya ve dünya genelindeki izlerini genişletmeye çalışacağı' belirtildi.

Savunma İstihbarat Ajansı'nın (DIA) da katkıda bulunduğu belirtilen raporda IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin 26 Ekim'de öldürülmesinin IŞİD'in yeniden örgütlenmesi üzerindeki etkisinin az olacağı bellirtildi. IŞİD'in ABD'nin yanında IŞİD ile savaşan YPG'ye karşı da saldırı düzenlemek için "bazı uyuyan hücreleri aktif hale getirdiği" kaydedildi. (BBC Türkçe - Deutsche Welle Türkçe)

Öne Çıkanlar