Piyasalar virüs kaptı: Korona virüsü endişesi büyüyor

Piyasalar virüs kaptı: Korona virüsü endişesi büyüyor
Çin'de ortaya çıkan 2019-nCoV adı verilen korona virüsü dünyayı tehdit ederken Asya piyasaları da salgından etkilendi. Dolar 5.93 seviyesindeki seyrini sürdürüyor.

Çin'de ortaya çıkan 2019-nCoV adı verilen korona virüsü dünyayı tehdit ederken Asya piyasaları da salgından etkilendi. Yatırımcılar Asya Borsaları'ndan çıkarken ABD ve Alman hazine kağıtlarına yatırım yaptı.

Çin'de ortaya çıkan yeni virüs ABD'ye ulaştı. Çin'de ortaya çıkan ve şu ana kadar en az dokuz kişinin ölümüne yol açan yeni bir koronovirüse yakalanmış bir kişinin ABD'de tedavi altına alındığı açıklandı. İnsandan insana bulaştığı tespit edilen ve henüz bir tedavisi bulunmayan korona virüs salgınında resmi olarak teyit edilmiş vaka sayısının 440’a ulaştığı bildirildi. Gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi sonrası 5.84 ile bir ayın en düşük seviyelerini test eden dolar/TL, cuma günü başlayan ve bugüne kadar devam eden satış baskısıyla yeniden yönünü yukarı çevirdi. Kur bu sabah da güne 5.94'ün üzerine çıkarak 8 Ocak'tan beri yeni en yüksek seviyeyi test ederek başladı. Dolar kuru 5.93-5.94 seviyelerindeki seyrini sürdürüyor. 

TL'deki satış baskısına rağmen CDS, tahvil, eurbond ve hisse senetlerinde daha iyimser bir görünüm var.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 250 baz puanın altını test ettikten sonra bugün 250'nin hemen üzerinde bulunuyor. Yine de bu seviyeler 20 ayın en iyi risk iştahıne işaret ediyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 0,53 artarak 124.215,90 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Diğer taraftan, gelişmekte olan para birimleri genelinde yeni korona virüsünün ilerleyen günlerde Çin'de ve diğer ülkelere yayılabileceği endişelerinin de rol oynadığı bir satış baskısı yaşanıyor.

Doların küresel değer kazancı TL'yi baskılayan bir diğer unsur konumunda, ancak son günlerde TL'ye özgü nedenler de satış baskında belirgin etkiye sahip.

TCMB'nin faiz indirimlerinin ardından TL faizlerindeki düşüşün para birimini dezavantajlı bir konuma getirdiği endişesi satış baskısında etkili. Bu endişeye yönelik kredi derecelendireme kuruluşlarının yorumları da satış baskısını tetikleyen unsurlar arasında.

Öte yandan, TL'yi baskılayan unsurlarda Rekabet Kurumu'nun 20'den fazla banka için ön araştırma başlatması da eklendi. Bu endişe Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "endişe edecek birşey yok" söylemiyle azalsa da devam ediyor.

Bu hafta, Avrupa ve Kanada merkez bankaları faiz kararları ve ABD'li şirketlerinin kâr açıklamaları izleniyor. Fed toplantısı ise haftaya gerçekleşecek.

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'ye kredi sınırlamasını sürdürecek.

Çin Başbakan Yardımcısı Han Zheng, Çin’in global yatırımcılara piyasalarına daha büyük erişim imkanı vermek için reformlarına devam edeceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden azli istemiyle başlatılan yargı sürecinde Senato’daki ilk duruşma gerçekleşti.

Öne Çıkanlar