Piyasalar bu hafta YSK kararını izleyecek

Piyasalar bu hafta YSK kararını izleyecek
AKP'nin İstanbul seçimlerinin iptali talebine ilişkin itirazını YSK yarın görüşecek. Merkez'in rezervleriyle ilgili tartışmalar eşliğinde YSK kararı piyasaların takibinde...

ARTI GERÇEK - İstanbul’da 31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından başlayan olağan itiraz süreci 17 gün sonra tamamlanabildi. Son olarak Maltepe’de yeniden sayım işlemlerinin tamamlanmasının ardından nihai seçim sonuç belgesi olan İl Birleştirme Tutanağı’nın tanzim edilmesinin ardından yarışı önde bitirdiği tescil edilen Ekrem İmamoğlu mazbatasını alarak, İstanbul Belediye Başkanlığı Başkanlığı görevine resmen başladı. Ancak bir de olağanüstü itiraz süreci var...

AKP ve MHP İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi talebiyle Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itirazlarını yapmıştı. YSK’nın, her iki partinin itirazı pazartesi görüşmeye başlaması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ramazan Bayramı tatilinin dokuz güne uzatıldığının her zamankinden daha erken ilan edilmesi, sosyal medyada seçimin yenileneceğine dair bir emare olarak yorumlanmıştı.

İLK GÖRÜŞMEDE KARAR ÇIKMAYABİLİR...

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, AKP ve MHP’nin seçimin yenilenmesine dair dilekçeleri ile sundukları belgeler sisteme kaydediliyor. Ayrıca partilerin iddialarına ilişkin bir ön inceleme işlemi gerçekleştiriliyor. AKP; YSK başvurusunda üç valiz dolusu belge ibraz etmişti. AKP YSK Temsilcisi Recep Özel tarafından kayıt işlemlerinin hızlanması için Kurul’a bu belgelerin dijitallerini de teslim ettiği öğrenildi. İşte tüm bu işlemlerin tamamlanma aşamasında olduğu, pazartesi günü YSK’nın söz konusu başvuruları gündeme alacağı ifade edildi. Ancak ilk görüşmede karar çıkma olasılığının düşük olduğu belirtiliyor. Kurul’da öne sürülen iddiaların tek tek "somut verilere dayanıp dayanmadığına dair" müzakere edileceği, bunun da uzun bir zaman alabileceği belirtiliyor.

YSK toplantısından çıkacak karar hem içeride hem de dışarıda piyasaların da yakından takip edeceği gelişmelerin başında geliyor. Piyasalar bu hafta bir yandan YSK kararıyla ilgili süreci izlerken bir yandan da 25 Nisan'da gerçekleştirilecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının metnine odaklanacak.

Dolar geçen haftayı 5.81 seviyesinden kapatırken euro ise 6.55 seviyesindeydi. Borsa ise 96 bin seviyelerinden geçen haftayı kapattı.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta ABD temaslarıyla ilgili bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, görüşmelerinde İstanbul seçimleriyle ilgili sorularla karşılaşıp karşılaşmadığına yönelik sorular karşısında, resmi görüşmelerde konunun gündeme gelmediğini belirtmişti. Bazı yatırımcıların bu konuda sorular sorduğunu anlatan Albayrak, "İstanbul seçimleri ne olursa olsun piyasa tarafından satın alındı" demişti.

Albayrak, "Seçim tekrarlanırsa yatırımcı tepkisi ne olur?" sorusuna, "Yatırımların artması veya kesilmesi açısından bir fark yaratmaz" yanıtını verdi.

İstanbul seçimleriyle ilgili spekülatif yorumlar olduğuna dikkat çeken Albayrak, "Kaybederse vermeyecek deniyor. Ankara'yı kim kazandı ve şu an kim yönetiyor. Vermediler mi" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ TARTIŞMA KONUSU

Geçen hafta İngiliz Financial Times gazetesinin, Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervlerinin kısa vadeli borçlanma ve swap işlemleri dışarıda tutulduğunda açıklanan rakamların çok daha gerisine düştüğüne yönelik haberi büyük ses getirdi. Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını almasıyla gevşeyen dolar kuru, bu haberin etkisiyle 5,85 seviyesinin üzerine kadar çıktı.

FT'deki haberde, "Kendi hesaplamalarımız, rezervlerin 25 Mart'tan bu yana alışılmadık bir hızla artan kısa vadeli dış borçlanma ve swap işlemleriyle desteklendiğini gösteriyor. Bu swap işlemleri dışarıda tutulduğunda net rezervlerin 16 milyar doların altında olduğu gözüküyor" denildi.

Gazeteye göre analistler, Türkiye'nin piyasalarda olası bir krize karşılık verecek finansal savunmasının yeterli olmadığından endişeleniyor.

FT, konuyu Merkez Bankası'na da sorduklarını aktararak, "Merkez Bankası gönderdiği yazılı cevaplarda ilk kez döviz rezervlerinin swap işlemlerinden etkilenmiş olabileceğini ifade etti. Ancak bu işlemlerin tamamen uluslararası normlara uygun bir şekilde yapıldığını da vurguladı" açıklamasına yer verdi.

Diğer yandan Merkez Bankası'nın geçen hafta açıkladığı verilere göre geçen hafta sonu itibarıyla net döviz rezervleri 28,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki hafta açıklanan net rezerv tutarı 27,9 milyar dolar seviyesindeydi. Brüt rezervler ise 162,4 milyar dolar olarak açıklandı.

ERDOĞAN'DA FT'YE: NE YAZARSAN YAZ

Türkiye'nin önümüzdeki 12 ay içinde vadesi gelecek 118 milyar dolar döviz borcu ödemesi var. Ekonominin yavaşlaması durumunda Merkez Bankası'nın bu rezervleri tampon olarak kullanması gerekebilir.

Yabancı yatırımcılar halihazırda Türkiye'nin Hazine tahvillerinden 1,6 milyar dolar çekmiş vaziyette. Mart ayında rezervlerdeki ani düşüş TL'nin geçen yılki kur şokundan beri en büyük kaybını yaşamasına yol açmıştı.

Yatırım bankası JP Morgan Chase & Co, bunun üzerine yatırımcılara TL'den çıkma tavsiyesinde bulunmuştu.

Merkez Bankası, geçen ay döviz swap ihaleleriyle piyasadaki fazla dövizi, karşılığında bankalara lira vererek almaya başladı. Swap uygulaması devreye girdiğinden beri rezervlerinde sürekli bir yükseliş olması döviz rezervlerini artırdığı izlenimi vermeye çalıştığı iddiasını ortaya çıkardı.

Swap ihalelerinin devreye sokulması itibariyle 12 Nisan'a kadarlık üç haftalık süreçte net rezervler 20 milyar lira, yaklaşık 3,5 milyar dolar yükseldi. TCMB'nin söz konusu dönemde borç aldığı para 13 milyar doların biraz aşağısında, böylece 9 milyar doların kaynağı açıklanamıyor.

Eğer kaynak swap ihalelerinden geliyorsa TCMB'nin net rezervlerini istikrarlı tutması için her hafta swapları son kullanma tarihi geçtiğinde tekrar çevirmesi gerekecek.

PARA NEREYE GİTTİ?

Bu tam olarak bilinmiyor. TCMB'nin bu parayı vadesi gelen döviz borcunu ödemek ya da BOTAŞ'a ödeme yaptığı şeklinde açıklamak bu miktarın yüksekliğine ışık tutmuyor.

Bu da TCMB'nin bu parayı TL'yi desteklemek için kullandığı spekülasyonunun yapılmasına neden oluyor. Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale ettiğinde açıklama yapması gerekiyor, açıkladığı verilere göre de bu en son 23 Ocak 2014'te gerçekleşti. Bu da yatırımcıların TCMB'nin dolaylı olarak mı piyasaya müdahale ettiğine dair soru sormasına neden oluyor.

Traderlar devlet bankalarının son haftalarda döviz sattığı görüşünü savunuyor.

YATIRIMCILAR NE DİYOR?

Çoğu ekonomist TCMB'nin yatırımcılara bir açıklama borçlu olduğu görüşünde. Erdoğan'ın para politikalarıyla ilgili yaptığı açıklamalar yüzünden baskı altında olduğu düşünülen TCMB'nin güvenilirliği halihazırda yatırımcılar tarafından sorgulanmaya devam ediyor.

ABD'li bank Brown Brothers Harriman'ın küresel döviz stratejisinin başında olan Win Thin, bu olayın şeffaflığın sorgulanması ve Türkiye'de 'kurumsal çerçevenin daha da kırıldığı' anlamına geldiğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar