Piyasaların gözü Soçi'de: Dolar 5,85 seviyesinde

Piyasaların gözü Soçi'de: Dolar 5,85 seviyesinde
Suriye'de 120 saatlik ateşkesin süresi bugün dolarken, dolar kritik güne 5,85 liradan başladı.

ARTI GERÇEK - Piyasaların, perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası'nın faiz kararını beklediği bu haftanın en önemli gündem maddelerinden biri de bugünkü Erdoğan-Putin görüşmesi.

Türkiye ve ABD arasında Suriye ilgili varılan anlaşmaya bağlı olarak Dolar/TL bu sabah güne 5.86 seviyesinin hemen altında başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de yapacağı görüşme ve sonrasında yapılacak olan açıklamalar piyasaların radarında olacak. 

Erdoğan-Putin görüşmesinde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin ele alınması, Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

Piyasalar açısından günün bir diğer konu başlığı ise ABD ile varılan Barış Pınarı Harekatı'na verilen 120 saatlik aranın bugün doluyor olması. 120 saatlik süre bu akşam 22.00'de doluyor.

Dün gün içerisinde 98 bin 500 seviyelerine kadar yükselen Borsa İstanbul, kapanışa doğru kazanımlarını silerek günü 97 bin 324 puandan kapatmıştı. Hisse senedi fiyatlarının yönünde de bugünkü Erdoğan-Putin zirvesinden çıkacak sonuçlar etkili olacak. 

DOLAR TEKRAR 5.85 SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Dolar dün akşam piyasalar kapandıktan sonra 5,86 seviyelerinin üzerini görmüştü. Gece boyunca 5,85 üzerinde seyreden dolar bu sabahki ilk işlemlerde 5,84 seviyelerine geriledi. Sabah saatleri itibariyle dolar/TL kuru 5,84-5,85 seviyesinde, euro/TL ise 6,51 seviyelerinden işlem görüyor. 1 İngiliz Sterlini ise 7,5920 liradan satılıyor.

Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu bugünde politik ve siyasi haber akışları takip edilecek.

Reuters'ta yer alan habere göre bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasalarda jeopolitik endişelerin devam ettiğini söyleyebiliriz. Çatışmasızlık döneminin bugün 2200 itibarıyla sonuna gelindi. Ardından ne olacağını tam olarak kestiremiyoruz. Bugünkü Rusya ziyareti de benzer şekilde önemli. Suriye’de ABD ile anlaşmanın Şam yönetimi ve Rusya tarafından da yorumlanmasını izleyeceğiz" dedi ve ekledi:

"Tüm bunların yanı sıra TCMB’den artık 100 baz puanın altında bir indirim beklenmiyor. Hatta tahminler 200 baz puana kadar ulaşıyor. Halkbank konusunda devam eden endişeler de piyasada baskı unsuru yaratıyor. Tüm bu gelişmeler nedeniyle TL’deki iyimserlik azaldı diyebiliriz."

TCMB’nin 200 baz puana yakın bir indirim yapabilmesinin mümkün olduğunu belirten bir başka bankanın döviz masası işlemcisi ise, "TCMB’den beklenen karar nedeniyle TL’de yeni bir baskı oluştu. Şartlar TCMB’nin 200 baz puana ulaşan faiz indirimi yapabileceğini gösteriyor. Bu da TL’yi yeni bir satış baskısı altında bırakıyor" demişti.

Son gelişmelerle birlikte TL varlıklarda gözlenen değer kazanımıyla TCMB’nin bu haftaki PPK toplantısından indirim beklentisi de tekrar kuvvetlendi.

Bankacılar, kurda jeopolitik endişelerin daha da azaldığından emin olunana ve PPK tamamlana kadar 5.75 altında kalıcı seyrin kolay olmayabileceğine de dikkat çekiyorlar. Öte yandan, bankacılar kurun yeniden 6 seviyesine yaklaşmasını da beklenmedik yeni bir gelişme olmadan mümkün görmediklerini de belirtiyorlar.

Öne Çıkanlar