Piyasanın 'var' dediğine Oktay 'yok' dedi

Piyasanın 'var' dediğine Oktay 'yok' dedi
Dolar, S-400 endişesiyle 5.45'e yükseldi. Piyasalar, dolardaki yükselişi S-400'e bağlarken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 'S-400'le alakası yok' dedi.

ARTI GERÇEK - Dolar/TL'de dünkü sert yükselişin ardından yukarı yön isteği bugün de sürüyor. Kur, 5.45'in üzerine çıkarak, 16 Ocak tarihinden bu yana en yüksek seviyesine geldi.

Piyasa, bankacıların söylemiyle "S-400 yeni Brunson mı olacak?" sorusunun yanıtını arıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, bugün, "Türkiye'deki piyasanın bugünkü ve gelecekteki durumuyla S-400'ün uzaktan yakından bir alakası yok" diyerek bu konudaki görüşünü dile getirdi.

Dolar 5.44-5.45 bandında seyrederken, euro ise 6.15 seviyesinde. 

Ekonomistlerin yorumlarındaki ortak nokta, dünkü faiz kararının TCMB'nin kredibilitesini artırdığı ve bundan sonraki ilk toplantıda da faiz indirimi olmayacağı yönünde. Bankacıların söylemiyle "piyasa dostu" karar metnine rağmen yabancı kaynaklı pozisyon azaltma işlemlerinden kaynaklanan bir satış baskısı oluştu.

Yaşanan tepkinin TCMB kararı ya da metnin içeriğine dönük olmadığını söyleyen işlemcilere göre, başta S-400 gerilimi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

DOLAR/TL'DE PİYASALAR NE BEKLİYOR?

"Bundan sonraki süreçte gün içi hareketlerde 5.41'in altına sarkma olmazsa yükseliş eğilimi devam edebilir" görüşüne yer verilen IKON Menkul değerlendirmesinde, "Olası ataklarda 5.4450 üzerinde 5.52 direnci kritik öneme sahip gözüküyor. Olası ataklar sonucunda 5.52 direnci aşılırsa dolar lehine sert ataklar görülebilir" denildi.

Dinamik Menkul'un notunda da, "Son beş haftadır kademeli olarak yükselişine devam eden kurun bu seyrini sürdürmesi durumunda 5.4467 direnç seviyesi karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin aşılması durumunda ise yukarı yönlü işlemler 5.5026 seviyesine kadar genişleyebilir" tespiti yer aldı.

TL'YE BAKIŞ OLUMSUZ

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Türkiye ekonomisine ilişkin endişelerin son dönemde daha da arttığını görüyoruz... Türkiye S-400 alımından vazgeçmeye niyetli görünmüyor. Bu da ABD ile yeni bir kriz olacak mı sorusunu beraberinde getiriyor. Bu endişelerle birlikte yatırımcıların TL'ye olan bakışı şu an için olumsuz kalmaya devam edecek görünüyor" dedi.

Türkiye Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalamış ve teslimat sürecinin Temmuz ayından itibaren başlayacağı açıklanmıştı.

ABD ise, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alma planlarından vazgeçmemesi halinde ABD'nin F-35 savaş uçaklarını Türkiye'ye satmayacağı söyleminde bulunuyor.

Öte yandan bankacılar 2019 başında gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarının kuvvetlendiği bir dönemden sonra şimdi ise gelişmekte olan ülkelere yönelik yeni bir kötümserliğin konuşulduğu bir sürece de dikkat çekiyorlar.

TÜRKİYE'NİN İNATLAŞMA GİBİ BİR TUTUMU YOK

Piyasalar doların seyriyle ilgili S-400'e dikkat çekerken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD ile gerilime neden olan S-400 alımına ilişkin, "Türkiye'nin inatlaşma gibi bir tutumu yok" dedi ve şartların uygun olması durumunda Patriot da alınabileceğini söyledi.

S-400'de ilk teslimatı temmuzda almayı planladıklarını belirten Oktay, "Türkiye kararını verirken sadece kendi çıkarlarını düşünür. Herhangi bir konuda, hele hele imza atmışsak, gereğini yaparız. Türkiye'nin inatlaşma vesaire gibi bir tutumu da yok. S-400'ü almamız, Patriotlarla alakalı 'almıyoruz' anlamında değil. Bizim ihtiyacımız var ve orada da şartlarımız sağlanırsa oturur konuşuruz" diye konuştu.

Oktay, "Türkiye'deki piyasanın bugünkü ve gelecekteki durumuyla S-400'ün uzaktan yakından bir alakası yok" görüşünü dile getirdi.

S-400'ÜN ARDINDAN S-500'E DE GİRECEĞİZ

Öte yandan, dün bir TV yayınında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'dan S-400'ün ardından S-500 füze savunma sistemi satın alma seçeneğini değerlendirebileceklerini söyledi.

Rusya ile varılan S-400 anlaşmasından geri adım atmayacaklarını belirten Erdoğan, "S-400 konusunda işi bitirdik, geri dönüşümüz asla olamaz. Ruslarla anlaştık, ortak üretime gireceğiz. Belki S-400'den sonra S-500'e gireceğiz" diye konuştu.

ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgenaral Curtis M. Scaparrotti, hafta başında yaptığı açıklamada, Rusya'dan S-400 savunma sistemi alması durumunda ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satmaması gerektiğini söylemişti.

Açıklamaya tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, NATO'nun Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi almasına karşı çıkmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, "S-400'lere ihtiyacımız varsa alırız" dedi.

Öne Çıkanlar