Polis HDP Diyarbakır İl Binası'nın kapısını kırarak içeri girdi: 7 kişi gözaltına alındı

Polis HDP Diyarbakır İl Binası'nın kapısını kırarak içeri girdi: 7 kişi gözaltına alındı
10 kişinin açlık grevini sürdürdüğü Diyarbakır il binasını basan polis, dış kapıyı kırarak içeriye girdi. Milletvekili Tayip Temel ve Murat Sarıç’ı darp eden polis, 7 kişiyi gözaltına aldı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle HDP Diyarbakır il binasına başlatılan açlık grevi eylemine polislerce baskın düzenlendi. İl binasının çevresine yığın yapan polisler, HDP’li vekiller Ebru Günay, Musa Farisoğulları, Meral Danış Beştaş, Remziye Tosun, Selçuk Mızraklı Semra Güzel, Saliha Aydeniz ve Pero Dündar ile partililer tarafından engellendi. Bunun üzerine il binasının kapısında nöbet eylemi başlatan HDP’liler ile polisler arasında uzun süreli tartışmalar yaşandı.

POLİS KAPIYI KIRIP İÇERİ GİRDİ

Yaşanan tartışmalar ardından polisler, nöbet eyleminde olan HDP’li vekiller ve partililere kalkanlarla şiddet uyguladı. Müdahale sırasında HDP’li vekil Pero Dündar elinden yaralanırken, kadın polislerin, "Size zarar vermek istemiyoruz" demesi dikkat çekti. HDP’li vekilleri kalkanlarla iterek uzaklaştıran polis il binasının elektronik darabayı makas ile keserek, kapının camlarını kırıp içeri girdi. 

POLİS MİLLETVEKİLLERİNİ TEKMELEDİ

İl binasına giren maskeli robokop polisler, HDP’li vekiller Tayip Temel, Murat Sarıcaş ve Dersim Dağ’a plastik mermi sıktı. Daha sonra içeri giren polisler, HDP’li Murat Sarısaç ve Dersim Dağ’ı tekmelemesi görüntülere yansıdı. HDP’li vekillerde tekme atan polise karşı kendilerini savundu. Daha sonra içeri giren polis müdürünün HDP’li vekillere "Suç işliyorsunuz" dedi. HDP’li vekillerin tepki tepki göstermesi üzerine polis müdürünün "Haddini bil" demesi dikkat çekti. Polisler, HDP’li vekillerin baskının yapıldığı Vedat Aydın Konferans Salonu’na girmesini de kalkanlarla engelledi.

AÇLIK GREVİNDEKİ 7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açlık grevinde bulunan HDP üyeleri Salih Cansever, İsmet Yıldız, Sevican Yaşar, Salih Tekin, Bilal Özgezer, Abdulhalik Kurt ve Yusuf Ataş’ı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldü. HDP’lilerin gözaltına alınması ardından il binasından çıkan polisler, ablukayı sürdürdü. İl binasının önüne gelen milletvekilleri ve partililerin bu kez il binası önünde bekleyişi engellenmek istendi. Polisin yaptığı anonslara, sloganlarla karşılık veren partililer, bekleyişini sürdürdü. Baskının sona ermesine rağmen il binası çevresinde zırhlı araçlar ile abluka devam ediyor.

'FAŞİZMİ CANLI VE KANLI BİR ŞEKİLDE GÖRDÜK’

Yapılan baskın ardından açlık grevi eyleminde olan HDP milletvekilleri Tayip Temel, Dersim Dağ ve Murat Sarısaç, HDP milletvekilleri ve partililer il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan açlık grevi eyleminde olan ve polislerce darp edilen HDP Van Milletvekili Tayip Temel, yapılan baskının Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu özetlediğini belirterek, "Faşizmin ne olduğunu, diktatöryanın ne olduğunu canlı ve kanlı bir şekilde izledik" dedi. 
 

‘DARP EDİLDİK’
 
Açlık grevi eylemlerinin hukuki ve demokratik olduğunu dile getiren Temel, "Parti binamızın içinde olan eylem ve etkinlik, akşam saatlerinde yüzlerce robokop, maskeli silahlı polisler tarafından binamızın camları ve kapıları kırılarak, içeri girildi. Arkadaşlarımızın yerlerde sürüklenerek gözaltına alındığı gibi, vekil arkadaşlarımız, bizler darp edildik. Bu manzalaraların ne anlama geldiğini anlatmaya gerek yok. Bir şeyi hatırlatmak istiyoruz; ne yaparlarsa yapsınlar, hangi yönteme başvururlarsa vursunlar, Leyla Güven’in tecrit kalksın talebi meşru ve haklıdır. Bu talep Türkiye’nin yararınadır. Bu yüzden kimler tarafından yönlendiriliyorlarsa, kimden emir alıyorlarsa, kimin direktiflerini esas alıyorlarsa, bugün onları öne sürenler, bu suçu ve gansterliği yaptıranlar onları savunamayacaktır. Hukuk karşısında da toplumun vicdanı karşısında da savunamayacaktır" diye konuştu.
 
‘BU DİRENİŞ SÜRECEK’
 
Eylemlerini sürdürmeye devam edeceklerini vurgulayan Temel, devamla şunları söyledi: "Manzara arkada; eğer önünde durmaz isek gözü dönmüş, kışkırtılmış, başka bir yere girdiğini sanan maskeli, silahlı polisler ortalığı tarayabilirler. Buradan bu manzaranın sahiplerine şunu söylüyoruz; burada bir kahramanlık öyküsü yaratmadınız. Çocuklarınıza, bu ülkenin insanlarına kötülük karşısında bir operasyon gerçekleştirmediniz. Suç işlediniz. Suç işlediğiniz için mutlaka ama mutlaka hukuk karşısında mahkum olacaksınız. Bir gün mutlaka bu ülkede hukuk devreye girecek. Hukuk karşısında hesap vereceksiniz. Bu haklı ve meşru direniş, kimin direktifi devreye girerse girsin, durmayacak, sürecek ve yılmayacağız. Yüz defa da camları kırarak parti binamıza girse de bu zihniyet, bu eylem ve direniş, haklı tutum sürecek. Leyla Güven ve yüzlerce tutsağın meşru ‘tecrit kalksın’ talebi yerine gelecektir. Mutlaka başaracağız."
 
‘HALKIMIZI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ’
 
Diyarbakır halkına dayanışma çağrısında bulunan Temel, "Biz buradayız, direnişimiz devam ediyor. Diyarbakır’da bulunan partililerimiz ve halkımızı bizlerle dayanışmaya, il binamıza çağırıyoruz. Baskılar asla ve asla bizi yıldırmayacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Açıklama ardından HDP’li vekiller il binasına geçerek, eylemlerine devam etti. Gözaltına alınan 7 HDP’linin ise gözaltında eylemlerini sürdürdüğü belirtildi.

 5 GÜN ÖNCE DE BASILDI 

Açlık grevinin başladığı 3 Mart’ta da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla polis baskın düzenleyerek 5 kişiyi gözaltına almıştı. (MA)  

Öne Çıkanlar