Pompeo İran ve Suriye’ye dönük hedeflerini açıkladı

Pompeo İran ve Suriye’ye dönük hedeflerini açıkladı
ABD Dışişleri Bakanı, Suriye krizine barışçıl siyasal çözüm ile İsrail ve İran’ın Ortadoğu’daki rolü ve Kürtlerin müzakere sürecine katılımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, merkezi Washington’da bulunan Yahudi Amerikan Ulusal Güvenlik Enstitüsü (JINSA) tarafından düzenlenen bir yemekte konuştu. Pompeo, ağırlıkla İran’ın Ortadoğu’daki rolüne iişkin değerlendirmelerin öne çıktığı konuşmasında, İsrail ve İran’ın Ortadoğu'daki rollerinin yanı sıra Suriye’de barışçıl siyasal çözüm ile Kürtlerin müzakere sürecine katılımına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Konferanstaki konuşmasında Kürtleri "Büyük ortaklar" olarak tanımlayan Pompeo, Kürtlerin Suriye’nin siyasi geleceği konusunda yürütülecek müzakerelerde taraf olmaları gerektiğini söyledi. Pompeo, "Kürtlerin masada oturduklarından emin olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ortadoğu ve Suriye’deki hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pompeo, "IŞİD’in tamamen bitirilmesini amacından vazgeçmediklerini" belirterek "IŞİD’in bitirilmesine dönük mücadeleyi ortaklarımızla kararlı bir biçimde sürdürüyoruz. Bununla beraber ilk hedefimiz Suriye krizine barışçıl ve siyasal çözüm bulmaktır. Suriye’de siyasal çözüm, tamamen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı Kararı'nın uygulanmasına bağlıdır" dedi.

Pompeo, yemekte yaptığı konuşmada İsrail ile İran’ın Ortadoğu’daki rolüne ilişkin de konuştu. Suriye’deki hedeflerini açıklarken "İkinci hedefimiz İran ve İran destekli güçlerin Suriye’den  çıkarılmasıdır" değerlendirmesinde bulunan Pompeo, İsrail'i tanımlarken "Demokratik ve müreffeh, barış istiyor, özgür basını ve büyüyen ekonomisi var" belirlemesinde bulundu. Pompeo, Ortadoğu'nun tamamının da ilerde İsrail gibi olmasını istediklerinin altını çizdi.

İran için "Liderliği yolsuz olduğu gibi kendi halkının insan haklarına saldırıyor ve Ortadoğu'nun her köşesinde terörizmi finanse ediyor" suçlamasında bulunan Pompeo, Obama ile Trump dönemindeki İran’a dönük politikaları da karşılaştırdı:

"Başkan Obama tehlikeli ödünler verirse, ekonomik yaptırımları kaldırıp Tahran'a nakit para dolu uçak gönderirse, İran liderliğini uslu davranmaya ikna edebileceğini sandı. Ama İran'ın liderleri, Disney filmi karakterleri değil. Bunlar onların gerçeği. Katiller ve terörü finanse ediyorlar, bugün hala 'Amerika'ya ölüm' diye bağırıyolar." (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

 

 

Öne Çıkanlar