Prof. Görür: Bu son depremler İstanbul’u daha da sıkıntıya soktu

Prof. Görür: Bu son depremler İstanbul’u daha da sıkıntıya soktu
Sosyal medyada takipçilerinin sorularının ardından değerlendirmeler yapan Prof. Görür, son depremin İstanbul'u rahatlatmadığını söyledi.

ARTI GERÇEK- Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında yaşanan 5.8 şiddetindeki depremden sonra akıllara gelen soruları Twitter hesabından cevapladı.

Takipçilerinin sorularının ardından değerlendirmeler yapan Prof. Görür, son depremin İstanbul'u rahatlatmadığını söyledi.

Görür, depremde en fazla etkilenecek yerler için kıyı kesimleri ile Avrupa Yakası'nın Çekmece ve Trakya kesimlerini gösterdi.

Büyük depremin tarihi konusunda kesin bir bilgi vermenin mümkün olmadığını ifade eden Prof. Görür, "Ancak son depremler beklenen depremi önle çekmiş olabilir" yorumunu yaptı. 

Prof. Naci Görür'ün değerlendirmeleri şöyle:

"Değerli takipcilerim, sizlerden çok soru var. Herkese cevap veremeyeceğim açık. En fazla sorulan sorulara cevap vereceğim. Bu cevaplar genellemeler içerecektir. Unutmayın, yerbilimleri matematik gibi değildir, en olası olasılık üzerinden soruna yaklaşır. 1) Bu son depremler...İstanbul’u rahatlattı mı? (Hayır, daha da sıkıntıya soktu). 2) Depremde en fazla nereler etkilenir? (a-kıyı kesimleri, b-Avrupa yakasının Çekmece ve Trakya kesimleri, c-2. köprüden D-B yönünde bir hat çizilirse, bu hattın K’de kalan alanlar beklenen depremi 1999 depremleri kadar hissederler. 3) Beklenen deprem ne zaman olur? (bunu bilemeyiz. Daha önce söyledik . 2029’a kadar her an olma şansı %50’den fazla. 5-10 sene ileri geri oynayabilir). Ancak son depremler beklenen depremi öne çekmiş olabilir. 4) Kimi bilim adamları şu tarihe kadar deprem olmaz diyor (bunu hiçbir bilim adamı diyemez, itibar etmeyin). 5) Bu gece deprem olacak diyorlar, olur mu? (Bunu söylemek zır cahillik), 6) Biz ne önlem alabiliriz? (evinizin deprem güvenliğini ölçtürün, evinizi deprem güvenli döşeyin, büyük eşyalarınızı sabitleyin, deprem çantası oluşturun, Evinizde deprem sırasında toplanacağınız masa ve kanepe kenarlarında cenin pozisyonu alın, aile acil eylem planı yapın, evinizde depremden sonra hemen gaz, su vanalarını kapatın, elektrik şalterini indirin, evde yangın tüpü bulundurun, vb). 7) DASK yaptıralım mı? (kesinlikle yaptırın). 8) Her hoca birşey söylüyor, neye inanalım (daha önce de dedim araştırma yapıp da sonuçlarını uluslararası dergide yayımlayarak bilim dünyasının süzgecinden geçirmiş olanlara itibar edin. 9) Celal Şengör hoca çok korkutuyor (Celal ülkemizin en önde gelen bilim adamıdır. Sözlerine kulak verin. 2. köprünün güneyindeki yerler nasıl etkilenir diyorlar (bu alanlar 99 depremlerini hissettiklerinden çok daha fazla hissederler). Bir de arkadaşlar neden bugün tv’lerde görünmedin diyorlar. İki nedeni var. Birincisi depremciler korosuna katılmaktan haz etmiyorum. İkincisi şu anda Romanya’dayım. İyi geceler diliyorum." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar