Putin: Batı'yla barışmamız söz konusu olamaz

Putin: Batı'yla barışmamız söz konusu olamaz
Vladimir Putin 'Bizi Donbass'ı işgal etmekle suçluyorlar. Bu kocaman bir yalan' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, televizyonlardan her yıl canlı yayınlanan Direkt Hat programında halkın sorularını yanıtladı.

Putin'e, 'Rusya'da birçok kişinin ekonomik anlamda yaşadığı sorunları Batı'nın uyguladığı yaptırımlarla ilişkilendirdiği' ve 'Rusya'nın Batı'yla ne zaman barış yapacağı' şeklinde bir soru yöneltildi.

Sputnik'teki habere göre, Rusya lideri ise soru karşısında "Barışmak da ne demek? Biz kimseyle kavga etmedik. Böyle bir arzumuz da yok" dedi ve şunları söyledi:

"Rusya (yaptırımların getirildiği) 2014'ten beri 50 milyar dolar kaybetti. Bunun yanında kendi yaptırımları yüzünden AB 240 milyar; ABD ise 17 milyar kaybetti. Bütün bu yaptırımların bu ülkelerin ekonomisine yansıması var, pazarımızı kaybediyorlar. Batı'yla barışmamız söz konusu olamaz. Eğer teslim bayrağını çekip temel ulusal çıkarlarımızı tamamen kenara bırakırsak, o zaman birtakım değişiklikler olacağına mı inanıyorsunuz? Belki dışarıdan ufak tefek sinyaller gelir, ama ciddi anlamda bir değişiklik olması beklenemez. Bizi Donbass'ı işgal etmekle suçluyorlar. Bu kocaman bir yalan. Hak ettiğimiz yerde olmak istiyorsak, daha güçlü olmalıyız."

'POLİSİN EYLEMLERİ ÜZERİNDEKİ KONTROL ARTMALI'

Putin'le Direkt Hat programında, uyuşturucu üretme ve bulundurma suçlamasıyla gözaltına alınan fakat suçlamaya delil olarak gösterilen maddelerin üzerinde parmak izinin bulunmaması ardından çıkan skandal üzerine serbest bırakılan Rus gazeteci İvan Golunov da gündeme geldi.

Rus lider Golunov olayının bir benzerinin yaşanmaması için polisin eylemleri üzerinde kontrolün artırılması gerektiğini söyledi.

'ABD ÇİN EKONOMİSİNİN GELİŞMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR'

Rusya lideri Putin, ABD'nin Huawei başta olmak üzere Çin'e yönelik ekonomik yaptırımları hakkında da yorumlarda bulundu.

ABD'nin 'ülke güvenliği açısından tehdit oluşturduğu' iddiasıyla Huawei'nin uluslararası anlamda baskı altına alınması için attığı adımları yorumlayan Putin, söz konusu yaptırım kararlarının Çin ekonomisinin gelişmesini önlemeyi amaçladığını söyledi.

'10 YIL ÖNCE SÖYLESELER GÜLERDİK'

Putin Rusya'nın tarım ihracatına ilişkin olarak şunları söyledi: 

"Eğer 10 yıl önce birisi bize gelip 25.7 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edeceğimizi söyleseydi, bu söyleyen kişinin yüzüne gülerdik. Elini sıkıp ona, 'İyi fakat gerçekleştirilemeyecek olan niyetleriniz için teşekkür ederiz' derdik. Ancak geçen yıl 25.7 milyar dolar değerinde tarım ürünü ihraç ettik."

SİTEME YANIT VERDİ

Öte yandan, Putin, canlı yayın esnasında ekrana yansıyan izleyici yorumlarından birine tepkisiz kalamadı. Ekrana yansıtılan söz konusu mesajda Putin'in yönetim dönemiyle, SSCB'yi 1964-1982 yıllarında yöneten Brejnev'in dönemi karşılaştırılıyor ve 'Brejnev döneminde hiç böyle değildi' deniliyordu.

Putin buna ilişkin olarak, "Haklısınız Brejnev döneminde hiç böyle değildi. Çok daha farklıydı. Bu da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden olmuştu" dedi.

'SİBER SALDIRI GİRİŞİMİ' İDDİASI

Bu arada Putin'le Direkt Hat programının sunucularından biri, canlı yayın esnasında çağrı merkezine ülke dışından bir DDos saldırısı gerçekleştirildiğini söyledi. Bu nedenle görüntülü bağlantılarda kesintiler olduğunu belirten sunucu, saldırının engellendiğini de ekledi.

Sputnik'in bağlı olduğu Rossiya Segodnya ve RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan Twitter açıklamasında, söz konusu DDos saldırısının Ukrayna'dan gerçekleştirildiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar