'Putin İdlib’de ara çözüme evet dedi'

'Putin İdlib’de ara çözüme evet dedi'
Arap basınında Putin’in Batı ülkelerinin baskısını azaltmak ve zaman kazanmak için hareket ettiği yorumlarına yer veriliyor.

Arap basınının bugünkü gündeminde Putin-Erdoğan görüşmesi ağırlıklı olarak yer tutuyor. Rusya ve Türkiye’nin İdlib’e dönük askeri operasyon yerine kentte silahtan arındırılmıştampon  bölge oluştururma kararının alındığına vurgu yapılan haberlerde cihatçı grupların silahsızlandırılmasına yönelik girişimlere de yer veriliyor. Arap basınında Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) Fırat’ın doğusunda IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonlar da yer aldı.

AL ARAB: İDLİB'DE SAVAŞ RİSKİ ORTADAN KALKMIŞ DEĞİL

Al Arab gazetesi Putin ile Erdoğan arasında varılan uzlaşmaya ilişkin yorumunda Rusya ile Türkiye’nin İdlib’e dönük yeni yol haritasının bir ara yol olduğu ve yaşama geçirilmesinin sanıldığı kadar kolay olmayacağı iddiasına yer veriliyor. Putin'in İdlib adımını zaman kazanmak için attığı belirtilen yorumda, kentte silahsızlanmayı reddedecek gruplara karşı büyük bir savaşın yaşanacağı riskinin ortadan kalkmadığına dikkat çekiliyor. Putin’in İdlib adımını 'Erdoğan’ın uzun zamandır dayattığı çatışmasız çözüm’ iddialarını sınamak açısından attığı bilgisine de yer verilen yorumda, Soçi’de kararlaştırılan yeni planın Türkiye’nin ileri sürdüğü tezlere uygun yürümemesi durumunda Putin’in İdlib’e dönük elinin Batı karşısında güçleneceği belirtiliyor.

Gazetenin konuyla ilgili haber yorumunda İran’ın devre dışı bırakılmasına ilişkin değerlendirmelerde var. İran’ın, Batı ülkeleri ile ABD'nin taleplerini masaya taşıyan Türkiye’nin isteği üzerine İdlib’e ilişkin son uzlaşıya dahil edilmediği bilgisine yer verilen gazetede, bu talebin Batı ülkelerinin baskısını azaltmak için Rusya tarafından dikkate alındığı belirtiliyor. Gazetede konuyla ilgili haber yorumda Suriye’nin rolüne ilişkin değerlendirmeler de var. Rusya’nın Türkiye'nin itirazlarına rağmen Suriye’yi plana dahil ettiği bilgisine yer verilen gazetede uzlaşının yaşama geçmesi için Putin ile Erdoğan arasında varılan anlaşmanın Suriye tarafından da onaylaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Al Arab gazetesinde yer verilen değerlendirmede Putin ile Erdoğan arasındaki uzlaşının ‘ara çözüm’ olduğu belirtilirken, bu girişim ile silahsızlandırılacak bölgelerin öncelikle sivil yerleşime açılacağı ve silahsızlanmayı kabul etmeyen gruplara karşı ise önümüzdeki dönem askeri operasyonun yeniden gündeme gelebileceği belirtiliyor.

AL HAYAT: SİLAHSIZ BÖLGE İÇİN ŞAM'IN ONAYI GEREKLİ

Londra merkezli Al Hayat gazetesi, Putin ile Erdoğan görüşmesine yer verdiği haberinde her iki liderin İdlib’e dönük yeni bir yol haritası üzerinde uzlaştığına dikkat çekiliyor. İki liderin üzerinde uzlaştığı yeni yol haritasının Suriye yönetiminin hazırlıklarını uzun dönemdir sürdürdüğü İdlib operasyonunu gündemden çıkardığını ileri süren Al Hayat, "Ancak silahsızlandırılmış bölge için Şam’ın onayına gereksinim var’ bilgisine yer veriyor.

Al Hayat gazetesi bir diğer haberinde ise QSD’nin Fırat’ın doğusunda yürüttüğü IŞİD karşıtı operasyonu gündemine taşımış. QSD ile IŞİD arasındaki çatışmaları sayfalarına taşıyan gazetede, QSD’nin Bahoz kentine doğru ilerlediği ve birçok stratejik bölgeyi ele geçirdiği bilgisine yer veriliyor. Gazete, IŞİD karşıtı operasyona Koalisyon güçlerinin destek verdiğini de belirtiyor.

AL KUDÜS AL ARABİ: ANLAŞMAYI AKAR İLE GERASİMOV İMZALADI

Al Kudüs Al Arabi gazetesi iki liderin uzlaşmasını öne çıkardığı İdlib'e dönük haberlerinde, ayrıca Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un imzaladığı anlaşmaya dikkat çekiyor. İdlib ve civarında silahtan arındırılmış bölgelerin Akar ile Gerasimov tarafından imzalanan anlaşma uyarınca düzenleneceği bilgisine yer verilen haberde, bu bölgelerin siviller açısından güvenli hale getirilmesi çalışmalarının da Rusya ve Türkiye’nin askeri ve istihbari ortaklığında yürütüleceği belirtiliyor.

Putin’in açıklamalarına da yer verilen haberde İdlib’deki silahlı gruplar ile Suriye ordusu arasındaki alanları kapsayacak olan silahtan arındırılmış bölgelerin 15 Ekim’e kadar yaşama geçirileceği yazılırken, kararın Erdoğan’ın isteği üzerine alındığı vurgulanıyor. Al Kudüs Al Arabi gazetesinin haberinde, İdlib’e dönük alınan tüm kararların Türkiye ile Rusya işbirliğinde sürdürüleceği ancak Suriye'nin dışlanmayacağı bilgisine yer veriliyor.

AL ŞARK AL AWSAT'IN GÜNDEMİNDE LAZKİYE SALDIRISI VAR

Al Şark Al Awsat gazetesi Rusya ile Türkiye arasındaki uzlaşıya değindiği haberinde ayrıca Lazkiye kentine dönük füze saldırısının nedenlerinede yer veriyor. Lazkiye’ye dönük saldırının faillerinin açık olmadığı belirtilen gazetede, füzelerin hedefinde Suriye hükümetinin askeri karargahları olduğuna ve Lazkiye, Hama, Humus kentleri ile Hmeynim’e dönük saldırıların Akdeniz üzerinden gerçekleştiğine de dikkat çekiliyor. Gazete, bu kentlere dönük saldırıların Suriye hava savunma sistemi tarafından engellendiğini de yazıyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar