QSD: Cephe savaşı bitti, IŞİD için yeni strateji belirledik

QSD: Cephe savaşı bitti, IŞİD için yeni strateji belirledik
Mazlum Ebdi: IŞİD sadece zihni ve ideolojik değil, daha varlığını devam ettiriyor. Gizli askeri örgütlenmesi de bulunuyor.

IŞİD'e karşı cephe savaşının bittiğini belirten QSD'nin Genel Komutanı Mazlum Ebdi, örgütün zihniyet ve ideolojik yapılanmasının da tamamen bitirilmesi için yeni bir strateji belirlediklerini söyledi.

Suriye iç savaşına 2013’ün sonlarına doğru müdahil olan IŞİD, Deyrizor'un Hecin beldesinde son saatlerini yaşıyor. Irak ve Suriye’de birçok yerde hakimiyet sağlayan IŞİD Kobani’ye de saldırmış, ancak Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri'nin (YPJ) direnişi ile ilk yenilgisini almıştı. Tel Abyad, Eyn İsa, Hesekê, Mınbiç, Tabka, Rakka ve ardından Deyrizor'a kadar geriletilen IŞİD'in varlığı, 600-700 metrekareye sıkıştırıldı. Suriye sahasında 6 yıllık savaş ile IŞİD'i tüketen Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı.

Ebdi, IŞİD'e karşı verilen mücadelenin yanı sıra, IŞİD sonrası yol haritası, uluslararası koalisyon ile ilişkiler, güvenli bölge, Türkiye'nin mevcut pozisyonu ve Suriye rejimi ile gerçekleştirdikleri görüşmeleri değerlendirdi.

İLGİLİ HABER: IŞİD'LE MÜCADELE TAKTİĞİMİZ DEĞİŞECEK

Mezopotamya Ajansı'ndan Nazım Daştan'ın Mazlum Ebdi'yle yaptığı söyleşinin bir bölümü şöyle:

Deyrizor'da IŞİD'e karşı "Cizre Fırtınası" adıyla yürüttüğünüz operasyon ne aşamada?
 
5 yıldır IŞİD'e karşı savaşıyoruz. IŞİD ile ilk savaşımız 1 Ocak 2014 yılında Til Hemis’te gerçekleşti. O günden bugüne kadar onlara karşı savaşımız devam ediyor. Fakat bugün IŞİD'le askeri mücadelemizin sonuna geldik. Şimdi onlar Deyrizor’da bulunan Baxoz köyünde küçük bir noktada sıkıştırılmışlar. Sivilleri kalkan olarak kullanmaları ve bazı esirlerimizin ellerinde bulunması nedeniyle temkinli yaklaşıyoruz. Şu an savaşçılarımız hem sivilleri, hem de esirlerimizi kurtarmak için mücadele ediyor. IŞİD’e son demlerini yaşatıyorlar. Onun için IŞİD'in bitimine günler değil, saatler kaldı. 
 
Fiziki olarak biten IŞİD'in zihniyet ve ideolojik olarak da bittiğini söyleyebilir miyiz?

IŞİD sadece zihni ve ideolojik değil, daha varlığını devam ettiriyor. Gizli askeri örgütlenmesi de bulunuyor. Baxoz köyü ile birlikte IŞİD'le cephe savaşının bittiğini söyleyebiliriz. 5 yıldır dünyaya meydan okuyan IŞİD, hilafetini ilan etmişti. Büyük bir alanı kontrol altına almıştı. Bu anlamda da büyük bir savaş yürütüyordu. Bugün, bu bitiyor. IŞİD'in askeri olarak görünen varlığı bitiyor. IŞİD'in hilafeti yenildi. Ancak bu IŞİD’in askeri örgütlenmesinin bittiği anlamına gelmiyor. Bundan dolayı tamamıyla bitirmek için yeni bir strateji belirledik. Bu stratejimiz iki aşamalı olarak yürütülecek. Birinci aşaması IŞİD'in cephe hattı düşünce devreye girecek. Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi'nde halen binlerce IŞİD'li bulunuyor. Hücre sistemi ile her yere dağılmışlar. Fırat havzası, Habur suyu hattı ve Irak ile Suriye sınırı alanlarında halen eylemler düzenleyip, halka saldırıyorlar. Önceliğimiz bu alanlarda geniş çaplı güvenlik operasyonları gerçekleştirmek olacak. Bu da aşama aşama yapılacak. Bu operasyonları da koalisyon ile birlikte yürüteceğiz. Belki eskisi gibi bütün güçlerimiz yer almayabilir ama büyük bir güç bu operasyonlarda yer alacak.

İkinci aşama ise, daha büyük bir zamanı kapsıyor. Farklı özellikleri de var. IŞİD bu alanlarda toplumsal bir temel oluşturdu. IŞİD’in fikirlerinden etkilenen insanlar var. Bu anlamda onların çalışmalarını yapanlar da bulunuyor. Bunun için büyük bir mücadele gerekiyor. İkinci aşama ise, bu çerçevede yürütülecek. Demokratik bir toplumun yaratılması için bütün gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar