QSD: Kürtler savunmaya hazır

QSD: Kürtler savunmaya hazır
Mazlum Kobani: Türkiye saldırırsa YPG sınırları korumaya ve kendi ailelerini savunmaya gitmek zorunda kalır.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın birkaç gün içinde Fırat'ın doğusunda harekata başlanacağını duyurması sonrası, YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'den (QSD) ilk açıklama geldi. QSD Başkomutanı Mazlum Kobani, Fırat'ın doğusuna girmeleri halinde Kürt güçlerinin savunmaya hazır olduğunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) karşı koyacaklarını söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de Fırat'ın kuzeydoğusunda birkaç gün içinde harekâta başlanacağını ilan etmesi sonrası QSD'nin ilk açıklamasını Kobani yaptı.

Hem YPG'nin hem de QSD'nin kurucularından olan Kobani, El Mayadin televizyonuna ve Reuters haber ajansına konuştu.

'DİPLOMATİK ÇABALAR SÜRECEK'

Demeçlerinde QSD'nin çekirdeğini oluşturan Kürt savaşçıların kontrollerindeki bölgeyi 'savunmaya hazır olduğunu' ve 'güçlü şekilde karşılık vereceğini' dile getiren Kürt komutan "O noktaya gelinene dek bundan vazgeçirmek için diplomatik çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Washington'ın Türkiye'nin harekatını önlemek için ciddi girişimlerde bulunduğunu, ama Amerikan çabalarının daha da artırılması gerektiğini öne süren Kobani, Türkiye'nin harekatı yüzünden QSD'nin IŞİD'le savaşamayacağını ve cihatçıların Suriye'nin doğusunda yeniden güçleneceğini iddia etti.

İLGİLİ HABER: 'QSD, IŞİD'İ SON KALESİ HAJİN'DEN ÇIKARDI'

Türkiye'nin kendisiyle bağlantılı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerini seferber ettiğini kaydeden Kobani, Ankara'nın ardından Demokratik Suriye Meclisi'nin (DSM) kontrolündeki bölgeyi ziyaret eden ABD'nin Suriye Temsilcisi James Jeffrey ile temaslarına da değindi:

"Türklerin saldırılarının IŞİD'le savaşa darbe indireceğini ve ABD ile aramızdaki bütün ortak çalışmaları boşa çıkaracağını Jeffrey gayet iyi biliyor."

Suriye'nin doğusunda IŞİD'le savaşta tecrübesiz Arap savaşçılara tecrübeli Kürt savaşçıların liderlik ettiğinden söz edip "Türkiye saldırırsa YPG sınırları korumaya ve kendi ailelerini savunmaya gitmek zorunda kalır. Ama onlar olmadan IŞİD'le savaş imkansız" dedi.

QSD'nin öncesinde Suriyeli Kürtlerin tek taraflı ilan ettiği özerk yönetim yazılı açıklama yapmıştı.

Açıklamada Erdoğan’ın sadece Suriyeli Kürtlerin kontrolündeki bölgeleri değil, Suriye'nin toprak bütünlüğünü hedef aldığı ve uluslararası hukuku ihlal ettiği iddia edilerek bölgede seferberlik ilanı duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar