MSD, Şam yönetimi ile görüşmelere başladı

MSD, Şam yönetimi ile görüşmelere başladı
Suriye Demokratik Meclisi, Şam yönetimi ile savaşın başından beri ilk kez görüşüyor.

Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) üst siyasi kanadı Suriye Demokratik Meclisi (MSD), Şam yönetimi ile savaşın başından beri ilk kez görüşmelere başladı. Demokratik Suriye Meclisi'nden üst düzey yetkililerin, Perşembe günü Şam'a giderek Suriye hükümetiyle görüşmelere başladığı duyuruldu. Görüşmelerin Kuzey Suriye ile Rojava bölgesinde QSD'nin kontrolündeki bölgelere hizmet götürülmesine odaklanması bekleniyor.

İLGİLİ HABER:  KUZEY SURİYE DELEGASYONU ŞAM'DA

Demokratik Suriye Meclisi'nin eşbaşkanı Riad Darar, Reuters'a yaptığı açıklamada, görüşmelerin siyasi konuların yanı sıra güvenlik konularını da kapsayacak şekilde genişleyebileceğini belirtti. Darar, "Sorunlarımızı kendi kendimize çözme vakti geldi" sözleriyle amacın müzakereleri başlatmak olduğuna işaret etti.

AFP'ye yaptığı açıklamada görüşmelerin hükümetin daveti üzerine gerçekleştiğini söyleyen Darar, "Suriye'nin kuzeyine yönelik bir anlaşma için çalışıyoruz" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyini kontrol eden Kürt güçlere diyalog çağrısında bulunmuş, bu diyalogun gerçekleşmemesi konusunda şiddet kullanılacağına işaret etmişti.

KMuzey Suriye ve Rojava'nın siyasi kurumları ise diyalog ve müzakereden yana olduklarını belirtmiş, sorunların şiddetler çözülmeyeceğine dikkat çekmişti.

Uzun süredir taraflar arasında diyalog kurulduğuna dönük iddialar Kuzey Suriye ve Rojavalı yetkililer tarafından kabul görmezken, MSD Eş Başkanı Riad Darar, görüşmelerin herhangi bir ön koşul olmadan gerçekleştiğini söyledi.

Şam'daki görüşmelere katılan heyete, Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Eş Başkanı İlham Ahmed ile Suriye Gelyecek Partisi Genel Başkanı İbrahim el Kaftan başkanlık ediyor.

Heyetin Şam'a iki gün önce vardığı ve Perşembe gününden itibaren görüşmelere başladığı öğrenildi.

"SURİYE'NIN DÖRTTE BİRİ QSD'NİN KONTROLÜNDE"

Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğunda özerk yönetim kuran MSD, ülkenin 4'te 1'ini kontrol ediyor. MSD'nin yönetimindeki bölgelerin güvenliğini ise MSD'ye bağlı askeri güç olan Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile yerellerdeki sivil askeri meclisler sağlıyor. Şam ve MSD arasındaki herhangi bir görüşmenin, ABD'nin Suriye'deki varlığına ilişkin tartışmaları da beraberinde getirmesi bekleniyor. ABD ordusu, Irak Şam islam Devleti'ne (IŞİD) karşı yürütülen operasyon sırasında QSD'nin elinde olan bölgelere konuşlanmıştı. Esad, "Eğer müzakereler sonuç vermezse bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştireceğiz" demişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar