QSD: Türkiye IŞİD'e umut oldu, Batı'da geniş saldırılar olabilir

QSD: Türkiye IŞİD'e umut oldu, Batı'da geniş saldırılar olabilir
Mazlum Abdi: ABD'nin kendi amaçlarına yönelik kafaları epeyce karıştı. Net bir amaçları yok.

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye'nin harekatının IŞİD'e  umut olduğunu söyledi. Abdi, "Türkiye’nin saldırı ile Batı’nın eylemsizliği ve ilgisizliği nedeniyle batıda geniş çaplı bir IŞİD saldırısı olabileceği" uyarısında bulundu.

Türkiye’nin ABD ve Rusya ile varılan mutabakatlara rağmen Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik 9 Ekim’de başlattığı harekatta çatışmaların devam ettiği iddiaları gelirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bölgedeki gelişmeleri görüşmek üzere bugün Washington’da ABD Başkanı Donal Trump ile bir araya gelecek. 
 
QSD Genel Komutanı Mazlum Abdi, İngiliz Sky News kanalının Ortadoğu muhabiri Mark Stone’a konuştu.
 
Mazlum Abdi, verdiği röportajda Türkiye'nin Suriye'ye girmesi ve Batı'nın tutuklu IŞİD üyelerini geri almayı reddetmesi konusunda Batı ülkelerini uyardı.
 
Abdi, "Türkiye'nin Suriye'ye girmesi ile Batı’nın eylemsizliği ve ilgisizliği nedeniyle batıda geniş çaplı bir IŞİD saldırısı olabileceğini" söyledi. QSD Komutanı bu konuda ise Manchester Arena bombalaması ve Paris Bataclan konser salonu saldırılarını hatırlattı.

'IŞİD'E UMUT OLDU’
 
Türkiye’nin bölgeye yönelik harekatıyla IŞİD'in yeniden canlandırmasına yardım ettiğini, bunun ise çok ciddi bir tehlike oluşturacağını iddia eden Abdi, "Türkiye’nin saldırganlığı bu durumun gerçekleşmesi için gerekli olanağı sağladı ve IŞİD üyeleri için bir umut doğurdu" diye konuştu.
 
QSD Komutanı, "Bunu destekleyen kanıtlarımız var. Yalnızca IŞİD'liler  değil, El Nusra ve El Kaide’nin eski üyeleri de 2013-14'te ordumuzla savaştı. Tüm bu süreç boyunca son derece aşırılıkçı amaçları olan cihatçı gruplar Suriye iç savaşında bölgede aktifti. Elimizde bu grupların bazılarının Türkiye ile çalıştığını gösteren videolar mevcut" dedi.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump da dahil bazı batılı liderlerle bu konuları konuştuğunu ve onları bilgilendirdiğini söyleyen Abdi, "Macron'a da Senator Graham'a da ABD Başkanı’na da söyledik Bu konuyla ilgileneceklerinin sözünü verdiler, nasıl yapacaklarını bilmiyoruz ama söz verdiler" diye belirti.
 
'TUTUKLU IŞİD'LİLER KONUSUNDA İKİ SEÇENEK VAR'

Türkiye’nin IŞİD üyelerini  koz olarak kullanmak istediğini öne süren Abdi, harekat nedeniyle ellerinde tutuklu bulunan 5 bin IŞİD üyesini tutma olanaklarını olmadığını da kaydetti.
 
Bu konuda batı hükümetlerini sürdürülebilir bir çözüm bulmak için sürekli zorladıklarını söyleyen Abdi, "Onlara iki seçenekleri olduğunu defaatle söyledik. Ya tutukluları geri alacaklar ve onları mahkemelerinde yargılayacaklar ve böylece yapılan anlaşmayı onurlandırmış olacaklar ya da burada uluslararası bir mahkeme kurulacak. Çünkü bu insanları ebediyen burada tutamayız" dedi.
 
Bölgedeki dengelerin değiştiğini söyleyen Abdi, "Gelecekte bu mahkumlara ne olacak bilmiyoruz. Evet başka ülkeler için de tehlike arz ediyorlar" dedi. 
 
‘ABD'LİLERİN KAFASI KARIŞIK’
 
ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı bir görüşme sonrasında, Trump'ın ABD askerlerini geri çekme kararını değiştirdiğini belirten Mazlum Abdi, şunlar söyledi: 

"Bir kısmı gitti, bir kısmı kaldı. Fakat daha sonra geri çekilmeyi durdurdular ve geri döndüler. Öte yandan ABD'nin kendi amaçlarına yönelik kafaları epeyce karıştı. Net bir amaçları yok. Bizim kendi adımıza amacımız gayet net. Biz Amerikan’ın burada kalmasını istiyoruz. Suriye’de bir çözüme ulaşılana kadar. Aksi taktirde IŞİD'le tekrar savaş ihtimali ortaya çıkacak ve bu durum Suriye’deki insanların hayatlarını tehlikeye atacak. Türkiye işgali başlamadan önce az sayıda İngiliz Özel Kuvvetleri askeri burada Kuzey Suriye’deydi. Daha fazla askerin bölgeye getirilmesini İngiltereli yetkililer ile görüştük. Olumlu bir geri dönüş aldık. Koalisyonda yer almaya devam edeceklerini teyit ettiler." 
 

Öne Çıkanlar