Çalışanlarına Regl dönemlerinde rozet taktıran mağaza geri adım attı

Çalışanlarına Regl dönemlerinde rozet taktıran mağaza geri adım attı
Japonya’da bir mağazanın, kadın çalışanlarından regl döneminde rozet takmasını istemesi sosyal medya ve kamuoyunda tepkilere neden olunca, uygulama geri çekildi.

Japonya'nın Osaka kentindeki 'Daimaru Umeda' adlı mağaza, çalışanlarının müşterilerle ‘bağ kurabilmesi ve anlayışlı davranması’ gerekçesiyle rozet takmalarını talep etmişti. Rozetin üstünde Japonya’da popüler olan ‘Seiri Chan’ adındaki bir manga karakteri kullanıldı.

Cinsiyetçi bulunan uygulama hem çalışanların hem de kamuoyunun tepkisini çekti. Rozet takmanın zorunlu olmadığını Reuters'a belirten ve adını vermeyen bir şirket yöneticisi, tepkilerden sonra "Halktan çok fazla şikayet aldık. Bazıları bunun taciz olduğunu söyledi, ki niyetimiz kesinlikle bu değildi. Şu anda planımızı yeniden inceliyoruz" dedi.

Japonya’da zamanla cinsiyet rollerine dair değişen değerler, iş ve yaşam dengesinin farklılaşması ve iş gücünün daralmasıyla, iş yerlerinde bu tarz ayrımcı uygulamaların daha görünür hale gelmesine sebep oluyor.

Japonya’da haziran ayında da şirketlerin ‘kadın çalışanlarına topuklu ayakkabı giymeyi zorunlu tutmasına karşı’ bir kampanya başlatılmıştı. Japonya Çalışma Bakanlığı’na 20 bin kadının imzaladığı bir bildiri iletilmişti. Buna karşılık Japonya Çalışma ve Sağlık Bakanı Takumi Nemoto ‘uygun olanın işe topuklu ayakkabılarla gitmeleri olduğunu’ söylemişti.

 

 

Öne Çıkanlar