Rize Barosu adli yıl açılış törenine katılacak

Rize Barosu adli yıl açılış törenine katılacak
Rize Barosu Başkanı Ümit Peçe, törene katılmayacaklarını duyuran baroların kararlarının siyasi olduğunu savundu.

Rize Barosu Başkanı Ümit Peçe, 41 baronun katılmayacağını ilan ettiği adli yıl açılış töreninde yer alacaklarını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Peçe, "Anayasamızdaki devletin başı sıfatı ile devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını teminle görevli Cumhurbaşkanımızın da katıldığı adli yıl açılış töreninin yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına halel getirmeyeceğini, törene katılmayacakları yönünde basın açıklaması yapan baroların kararlarının hukuki olmayıp siyasi ve kişisel kararlar olduğunu, Rize Barosu olarak törene katılacağımızı kamuoyuna saygı ile arz ederiz" dedi.
 
Yeni adli yıl açılış töreni 2 Eylül’de Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi’nde yapılacak. Şimdiye kadar 41 baro törenin "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi"nde yapılacak olmasının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına zarar vereceği gerekçesiyle Yargıtay’ın davetini reddetti.

Törene katılacak baroların daveti reddetmelerindeki asıl gerekçelerinin yargı bağımsızlığı endişesi olmadığını savunan Peçe, "​​Açıklama yapan baroların endişelerinin yargı bağımsızlığının zedelenmesi, tarafsızlığın yitirilmesi vesaire olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

‘ZARAR VERİR’

Törene katılmayacak baroların Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin imzalanmasına karşı çıktığını belirten Peçe, şöyle devam etti:

"Aynı barolar kısa zaman öncesinde Türkiye Barolar Birliği’nin aktif katılımı ile hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesinde avukatlık mesleğinin yıllardır kangren olmuş birçok sorununa çözüm getirmesine rağmen, Adalet Bakanlığı ile el sıkışılmasına karşı çıkılmış, reform belgesi küçümsenmiş, Barolar Birliği Başkanını siyasete teslim olmuş kişi olarak ilan etmişlerdir. ​Mesleğin birçok sorununun çözüm aşamasına geldiği, özellikle Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül’ün sorunların çözümünde gösterdiği irade ve fedakarlığı, Sayın Metin Feyzioğlu’nun mesleğin yıllardır hep konuşulan ancak bir türlü çözülemeyen sorunlarını Adalet Bakanlığı ile yürütülen karşılıklı anlayış ve müzakere ile çözüme kavuşturma aşamasına geldiği bir süreçte bazı baroların bu şekilde siyasi tavır sergilemeleri her şeyden önce mesleğin sorunlarının çözümündeki aktif sürece zarardan başka bir şey getirmeyeceği tüm meslektaşlarımın malumudur."

(Kaynak: AA)

Öne Çıkanlar