Rize'de yaylalara yapı malzemesi ve iş makinelerinin çıkarılması yasaklandı

Rize'de yaylalara yapı malzemesi ve iş makinelerinin çıkarılması yasaklandı
Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürü: Valimizin talimatlarıyla birlikte bu alanlara yapı malzemesi veya iş makinesi, herhangi bir idareden izin almadan çıkarılması kesin emirle yasaklanmıştır.

Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, Çamlıhemşin ilçesindeki turizm merkezi Ayder Yaylası'nda görüntü kirliliği oluşturduğu gerekçesiyle tartışılan, kaldırılması için sahiplerine 1 Eylül'e kadar süre verilip, dün başlatılan çalışmalarla söküm işlemi tamamlanan salıncaklar ve bölge için başlatılan Ayder Koruma ve Yenileme Projesi ile ilgili açıklama yaptı. 

'KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMASI BAŞLATTIK'

Bölgede, salıncakların kaldırılmasıyla oluşan çukurlarda topraklama ve çimlendirme çalışması başlatıldığını kaydeden Bebek, "Amacımız burada insanları mağdur etmek değil, Ayder’in doğal ekolojik kimliğine uygun dönüşüm projesini tamamlamak üzere yeni daha güzel Ayder ortaya çıkarmak üzere alanın tamamıyla ilgili katılımcı bir anlayışla bu alanı yönetmektir. Tabii burada vatandaşlarımız sayın bakanımızın alanı ziyaretinde özellikle yıktığımız salıncakların birinci derecede sit alanı olması nedeniyle bu alanda yıllarca istifade edemediklerini, etrafındaki diğer parsel sahiplerinin otel yaparak kazanç sağladıklarını ve kendilerinin de mağdur olduğunu, bu mağduriyetlerini ancak bu şekilde ortadan kaldırabildiklerini söylediler. Bunun üzerine bakanımızın talimatı üzerine biz festival alanı olarak da bilinen alanda kamulaştırma çalışmalarına başladık. Yaklaşık 36 adet parselin önümüzdeki 2 ay içerisinde kamulaştırma çalışmaları tamamlanarak bu alandaki vatandaşların kendi parselleri olan bu parsellerdeki mağduriyetleri de ortadan kalkacaktır" diye konuştu.

'AYDER PROJESİNİN 2 AŞAMASI VAR'

Toplu Konut İdaresi'nce (TOKİ) yürütülen Ayder Kentsel Koruma ve Yenileme projesine ilişkin de bilgi veren Bebek şunları söyledi:

"Bakanlığımız TOKİ bünyesinde Ayder’de kentsel koruma ve yenileme projesi yürütülmektedir. Bu projenin öncelikle 2 aşaması var. Biz Ayder’in ekolojik değerlerini ve gerçek kimliğini korumak adına bu projeyi yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı bu yöndedir. Amacımız kesinlikle Ayder’de betonlaşma, yapılaşma değil, tam aksine kaçak yapıların azaltılması, yapılaşma ve mevcut yapının da azaltılmasıdır. Bu amaçla iki noktadan projenin uygulanmasına başlanmıştır. Bunlardan birincisi Ayder’in girişindeki alanda otopark sorununu çözmek üzere yer altında yapıldığında görülmeyecek, üzeri yeşil örtü ile kaplı yer altında otopark projesidir. İlk etapta yapılacak olan otopark projesidir. Bu bittiği zaman üzerinden geçen vatandaşlar otoparkı görmeyecek bile. Tamamen ekolojik, doğal örtüye uygun, yerin altında kalan bir otopark olacaktır. İkinci etaptaki uygulama ise kaplıca olarak bilinen yerde yapılacak olan yataklı turizm merkezi, ticari merkezdir. Proje bu şekilde ilerleyecek."

'TALEP VARSA DEĞERLENDİRİLİR'

Kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyeceklerini ifade eden Bebek şöyle devam etti: "Kaldırılan salıncaklar için bir talep olursa, bu alanda bir ihtiyaç varsa, uygun bir alanda ihtiyacı karşılamak üzere valilik, kaymakamlık, belediyenin karar alması gerekmektedir. Vatandaşların böyle bir talebi varsa bu konun değerlendirilmesi gerekir."

'YAPI MALZEMELERİ VE İŞ MAKİNELERİNİN GİRİŞİ YASAKLANDI'

Bölgede alınan karar kapsamında, koruma alanları, sit alanları, mera alanlara yapı malzemesi ve iş makinelerinin izinsiz çıkmasının yasaklandığını da aktaran Bebek, "Salıncakları kestikten sonra gerek Ayder gerek Rize ilinde tüm alanda bizim yüksek korttaki alanlarımız orman ve yayla. Rize’de de Doğu Karadeniz’de de böyle. Bu alanların aynı zamanda bazıları koruma alanları, sit alanları, tabiat parklarıyla, milli parklarla çakışıyor. Sayın valimizin talimatlarıyla birlikte bu alanlara yapı malzemesi veya iş makinesi, herhangi bir idareden izin almadan çıkarılması kesin emirle yasaklanmıştır. Buradaki maksadımız vatandaşlarımızın gelişi güzel kaçak yapılaşmaya tenezzül etmemesi içindir. İlgili idaresinden ruhsat ve izin almak kaydıyla yapı yapmak istiyorlarsa bu şekilde bu alanlara gerek iş makineleri veya yapı malzemelerinin çıkarılmasına müsaade edilecektir. Bu konuda gerekli çalışmalarımızı yaptık. Duyurularımızı da gerekli yerlere yaptık" ifadelerinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Çamlıhemşin ilçesinde, kentsel dönüşüm projesi de uygulanacak ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası'nda sayıları her geçen gün artan salıncaklar, oluşturduğu görüntü kirliliğiyle tartışmalara yol açmıştı. Yaylayı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, salıncakların kaldırılması için talimat vermiş, Rize Valiliği de harekete geçmişti. Valilik tarafından salıncakların kaldırılması için sahiplerine, 1 Eylül'e kadar süre verildiği, yaylanın orta alanının kamulaştırılması için de çalışma başlatıldığı bildirilmişti. (DHA)

Öne Çıkanlar