Rolls-Royce yerli savaş uçağı projesinden çekiliyor

Rolls-Royce yerli savaş uçağı projesinden çekiliyor
Dünyanın önemli motor üreticilerinden Rolls-Royce, fikri haklar konusunda anlaşamadığı için Türkiye'nin yerli savaş uçağı projesinden çekilebilir...

İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce, Türkiye'nin tasarladığı savaş uçağının motorunu geliştirmek için Kale Grubu ile yürüttüğü çalışmaların kapsamını daralttığını açıkladı. Dünyanın en güçlü motor üreticilerinden İngiliz Rolls-Royce, fikri haklar konusunda anlaşamadığı için Türkiye'nin yerli savaş uçağı projesinden çekileceğinin işaretini verdi.

Rolls-Royce, fikri mülkiyet paylaşımı hakkındaki anlaşmazlık ve Katar-Türkiye ortaklığındaki şirketin motor geliştirme işine girişi nedeniyle Kale ile yapılan görüşmelerde geçen yıl sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Haber ilk olarak dün Financial Times gazetesinde yer aldı. Rolls-Royce sözcüsü daha sonra gelişmeleri Reuters'a doğruladı.

Financial Times'ın özel haberine göre İngiliz savunma firmasının çekilme nedeni üretilecek TF-X motorunun fikri haklarını Türkiye ile paylaşmak istememesi.

Rolls-Royce yerli savaş uçağı projesi için Türkiye'den Kale firmasıyla ortak çalışmalara başlamıştı. FT'ye göre, İngiliz Hükümeti Rolls-Royce'un bu projeye katılımı için Türkiye hükümet yetkilileri nezdinde yoğun çaba sarf etmişti.

Haberde iki taraf arasında mevcut sorunlara çözüm bulunamayınca Rolls Royce'un söz konusu projeye artık dahil olma yönünde istekli olmadığı ifade edildi.

Ayrıca Türkiye'nin söz konusu projeye Katar-Türkiye ortaklığı olan BMC'yi dahil etmek istemesinin İngiliz firma ile Türkiye arasında pürüze yol açtığı belirtildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar