Ruhsatsız işyerini işçiler öldükten sonra denetlediler

Ruhsatsız işyerini işçiler öldükten sonra denetlediler
Bayrampaşa'da tekstil atölyesinde sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybeden işçilerin ev kiralayacak paraları olmadığı için işyerinde kaldıkları ortaya çıktı.

İstanbul, Bayrampaşa, Terazidere mahallesinde kot iplik temizleme atölyesinde sigorta ve tüm sosyal haklardan mahrum bırakılarak çalıştırılan 3'ü çocuk 4 işçi, 19 Ocak gecesi üşümemek için yaktıkları sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi.

Olayda 15 yaşındaki Hakan Güneş, 17 yaşındaki Yakup Yıldız ve 22 yaşındaki Cuma Çiftçi hayatını kaybederken, dumandan etkilenip zehirlenen 15 yaşındaki Ümit Güneş isimli işçi de hastaneye kaldırılmıştı.

Güneş’in tedavisi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ederken olayın gerçekleştiği atölye yapılan denetimin ardından mühürlendi.

Çalışma arkadaşları, hayatını kaybeden çocuk işçilerin bu işçilerin geçim sıkıntısı çektikleri için ev kiralayamadıklarını ve iş yerinde kalmak zorunda olduklarını aktardı. 

‘SOBANIN BORUSU VE KAPAĞI OLMADIĞI İÇİN ZEHİRLENMİŞLER’

Olayın yaşandığı binada yaşananları anlatan Hidayet Kesik, öfke ve çaresizliğini, "Ölüm garibanlara çok ucuz bu topraklarda. Dileğim bu tarz acı olayların yaşanmaması" sözleriyle dile getirdi:

"Olay anında dışarıdaydım. Çalışan işçilerden biri gelip zile bastı. Daha sonra bağırma ve ağlama sesleri geldi. Yukarıda arkadaşlar birbirleriyle tartışıyor zannettim. Dışarıdan gelen işçi sırtında Ümit'i aşağıya getirdi. Ne olduğunu sordum?  ‘Sobadan zehirlenmişler’ dedi. Yukarıya çıktığımda 3 kişinin hareketsiz yattığını ve gözlerinin hala açık olduğunu gördüm. Zehirlenmeden dolayı ağızlarından köpük çıkıyordu. Sobanın içine naylon ve plastik koymuşlar. Sobanın borusu ve kapağı da olmadığı için karbon monoksitten zehirlenmişler. Uyudukları odanın pencereleri de kapalıydı."

‘OLAYDAN SONRA DENETİM SIKILAŞTI’

Hayatını kaybeden arkadaşlarının çok genç oduklarını söyleyen bir diğer işçi Mehmet Kesik,  arkadaşlarının Bitlis’ten İstanbul’a çalışmaya geldiğini ve parasızlık yüzünden iş yerinde kaldıklarını söyledi.

'RUHSATSIZ İŞYERİ, İŞÇİLER ÖLDÜKTEN SONRA MÜHÜRLENDİ'

İşçilerin sigortasız çalıştırıldığını belirten Kesik, "İş yerlerinin de ruhsatı yokmuş. Normalde bu iş yerinin mühürlü olması gerekiyor. Olaydan önce kimse denetime gelmediği için mühür yoktu. İş yeri ancak olaydan sonra mühürlendi. Belediye şimdi sık sık denetlemeye geliyor" dedi.  (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar