Rusya'dan ABD'ye Rojava notası

Rusya'dan ABD'ye Rojava notası
Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun, ABD Savunma Bakanı Mattis’e iki konuda nota gönderdiği belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, ABD Savunma Bakanı James Mattis’e, biri Fırat’ın doğusundaki ABD kontrolündeki bölge için, diğeri de Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na (INF) yönelik olmak üzere iki nota gönderdiği belirtildi. Sputnik'te yer alan haberde ilk notada Rojava bölgesinde kurulan özerk yönetimin ‘ilerlemeye katkı sağlamadığı’ ifade edildi. 

Rusya Savuma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Şoygu, 3 gün önce ABD Büyükelçiliği savunma ateşesi aracılığıyla Mattis’e iki nota gönderdi. İlk notada Suriye’de Fırat’ın doğusundaki ABD kontrolündeki bölgelerde artan Kürt-Arap çatışmalarından duyulan endişe dile getirildi.

Notada, "Fırat’ın doğusunda ABD’nin desteğiyle kurulan özerk yönetim bölgesinin siyasi olarak kaydadeğer bir ilerlemenin yanı sıra Suriye’ye barışçıl bir yaşamın getirilmesine, ekonomik altyapıların gelişmesine hiçbir katkı sağlamadığına" dikkat çekildi.

Habere göre Şoygu, Suriye ile ilgili notasında ayrıca 50 bin Suriyeli'nin kötü koşullar altında hayatta kalmaya çalıştığı Rukban kampındaki duruma da dikkat çekti.

Şoygu'nun gönderdiği ikinci nota ise ABD’nin çekileceğini açıkladığı INF ile ilgiliydi. Konaşenkov’a göre, Şoygu, Mattis’e anlaşma ile ilgili farklılıkları konuşmayı teklif etti ve Rusya’nın karşılıklı gündemdeki tüm sorunları görüşmeye hazır olduğunu kaydetti. Ancak 3 gündür konuyla ilgili bir cevap gelmedi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar