'Rusya güçleri Kobani yolunda' iddiası

'Rusya güçleri Kobani yolunda' iddiası
İddiaya göre, Fırat'ın doğusuna geçen Rus güçleri Kobani kırsalına ulaştı.

Türkiye'nin harekatı sonrası ABD'nin çekildiği noktalara Suriye ordusu yerleşmeye başlarken, Suruç'un karşısındaki stratejik Kobani kentine de Rusya askerlerinin gittiği belirtiliyor. İddiaya göre, Fırat'ın doğusuna geçen Rus güçleri Kobani kırsalına ulaştı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki harekatı, ABD’nin bölgeden çekilmesi ve Kürtlerin Şam’la anlaşmasının ardından sahada kritik değişimler yaşanmaya devam ediyor.

Mınbiç’in ardından, Kobani’ye de Rusya askerlerinin gitmeye başladığı belirtildi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya güçlerinin Fırat Nehri’nin doğusuna geçtiğini ve Kobani kentinin dışındaki bölgelere ulaştığını duyurdu.

NELER YAŞANDI?

Donald Trump yönetimi Türkiye’nin harekatı sonrası pazar günü Suriye’nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı almış, aynı gece de Suriyeli Kürtlerin Rusya’nın arabuluculuğunda Şam yönetimiyle anlaştığı açıklanmıştı.

Bu gelişmenin ardından, Mınbiç, Tabka, Ayn İsa ve Resulayn’ın güneyinde, Haseke kırsalında bulunan Tel Tamer gibi kritik noktalara Suriye askerleri ile Rusya güçleri konuşlanmaya başlamıştı.

Son olarak, Suriye askerlerin Rakka’ya beş yıl sonra girdiği haberi gelmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de önceki gece yaptığı açıklamada, ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Trump’a, Kobani’ye saldırmama güvencesi verdiğini’ söylemişti.

NEDEN ÖNEMLİ?

Suruç’un hemen güneyindeki Kobani’deki IŞİD kuşatması, ABD’nin YPG’yle IŞİD’e karşı ortaklığının ilk başladığı yerlerden biri olma özelliğini taşıyor. 13 Eylül 2014 – 26 Ocak 2015 arasında IŞİD kuşatması altında kalan kente ABD havadan gıda ve silah yardımı yapmıştı. Bu süreçte 100 bini aşkın Kürt sığınmacı IŞİD dehşetinden kaçarak, Kobani’den tek çıkış yolları olan Türkiye sınırına akın etmiş, Ankara mülteci akınını gerekçe göstererek sınırı bir süre kısmen kapatmıştı.

ABD’nin Kobani’de iki üssü bulunuyordu. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar