'Türkiye tüm toprakların kontrolünü Suriye hükümetine vermeli'

'Türkiye tüm toprakların kontrolünü Suriye hükümetine vermeli'
Rusya Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri harekatına ilişkin çağrıda bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna harekat başlatmasının ardından bölgede gerilimin ciddi şekilde tırmandığını söyledi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, "Son günlerde, özellikle de TSK'nin Suriye-Türkiye sınırındaki bölgede harekata başlamasının ardından Fırat'ın doğusunda Şam'ın kontrolü altında olmayan bölgelerde gerilim ciddi şekilde tırmandı" dedi.

"Teröristlerin" gerilimin tırmanmasından istifade ettiklerini ve sözde uyuyan hücrelerini aktif hale getirdiklerini kaydeden Zaharova, bunun Fırat'ın doğusundaki hapishanelerde tutulan IŞİD militanları ile onların kamplarda bulunan aile bireylerinin durumuna ilişkin ciddi bir endişe yarattığının altını çizdi.

Zaharova, IŞİD militanlarının sadece Suriye için değil, bölgedeki ve bölge dışındaki diğer ülkeler için de tehdit oluşturduğunu belirtti.

TÜRKİYE TÜM TOPRAKLARI SURİE HÜKÜMETİ KONTROLÜNE BIRAKMALI

Rus Dışişleri Sözcüsü, "Suriye’nin bu bölgesinde, Suriye’de ve genel itibarıyla bölgede kalıcı istikrar ve güvenliğin sağlanmasının yalnızca ve öncelikle Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tesis edilmesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu en nihayetinde, Türkiye sınırındakiler de dahil tüm ulusal toprakların meşru Suriye hükümetinin kontrolüne verilmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. Zaharova, bu bağlamda Şam yönetimi ile Kürtler arasında mutabakat sağlanmasını ancak memnuniyetle karşılayabileceklerini sözlerine ekledi.

Zaharova, ayrıca, Suriye Anayasa Komitesinin ilk toplantısı için her şeyin hazır olduğunu, tüm adayların davet edildiğini ve Cenevre’ye gitmeye hazırlandıklarını da kaydetti. Zaharova "Biz, Şam ile Ankara arasında fiili iş birliği kurulmasından yanayız. Bunun mümkün olduğunu net şekilde görüyoruz. İki ülkenin orduları, iş birliğinin somut parametrelerini belirlemeli" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar