Saadet Partisi’nde yeni dönem; Milli Görüş’te 50. yıl: Necip Fazıl ve Nazım Hikmet’li kongre

Saadet Partisi’nde yeni dönem; Milli Görüş’te 50. yıl: Necip Fazıl ve Nazım Hikmet’li kongre
Haremlik selamlık kongrenin sürprizi ise Temel Karamollaoğlu'nun açıkladığı Milli Güvenlik Kurulu gibi hareket edecek bir Aile Koruma Kurulu oldu.

Sibel HÜRTAŞ


ARTI GERÇEK - Saadet Partisi'nin Ankara’da gerçekleştirilen 7. Olağan Kongresi, beklenenden çok daha kalabalıktı. Ankara Spor Salonu’nda gerçekleşen kongreye, daha sabah saatlerinden itibaren yoğun katılım vardı.

Salonun bahçesindeki polis arama noktasında kadınlar ve erkekler aynı koridorda farklı yerlerden geçtik ama Spor Salonu'na girişte erkek ve kadınların aynı kapıdan geçmelerine müsaade yoktu. A Kapısı erkeklere, B Kapısı ise kadınlara ayrılmıştı.

Bu kapılardan geçerek girdiğimiz büyük spor salonunda da kadınlar ve erkekler için ayrı yerler belirleniyor. Erkekler için iki tribün ve protokolün yer aldığı saha ayrılırken, kadınlar için bir tribün ayrılmış. Kadın protokol de sahada değil Kadın Tribününde…

Saadet Partisi kongreleri ve toplantıları için alışageldik bir durum. Protokolde yer almasına karşın kadın tribünde yerini alan SP'nin Kadın Kolları Başkanı Ebru Asiltürk, bu durumu daha önce bana "Kadınlar böyle daha rahat ediyor" diye açıklamıştı.

MİLLİ GÖRÜŞTE 50. YIL

2001’de kurulan Saadet Partisi, 18 yıldır siyaset sahnesinde; ancak bu kongreye Milli Görüş’ün 50. Yaşı damgasını vuruyor. 1969 yılında Merhum Başbakan Necmettin Erbakan liderliğinde başlayan hareket önce Milli Nizam Partisi, ardından Milli Selamet Partisi, Refah Partisi ve Fazilet Partisi ile siyasi hayatına devam etmiş; Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından Saadet Partisi Recai Kutan tarafından kurulmuştu.

Saadet Partisi’nin bu kongresine, partide daha önce genel başkanlık yapan Recai Kutan, Oğuzhan Asiltürk ve Mustafa Kamalak da katılırken, tribünlerde sık sık "Mücahit Erbakan" sloganları atılıyordu. Kongrenin yapıldığı salonun bahçesinde "Erbakan Külliyatları" satışa sunulurken; 50. Yıl için hazırlanan sinevizyon gösterilerinin tamamında da Necmettin Erbakan’ın resimleri ve konuşmaları sık sık dev ekranlara yansıtılıyordu.

BU MİRAS KİMİN?

Temel Karamollaoğlu da konuşmasında sık sık Milli Görüş geleneğinden yola çıkarak isim vermeden iktidar partisi AKP’ye atıfta bulunuyor:

"50 yıldır bu çizgimizden taviz vermedik
Yolumuzdan dönmedik.
Rüzgâra, konjonktüre, makama, mevkie göre yön değiştirmedik.
O yüzden, istikrar görmek isteyen bu salona baksın.
"Diklenmek" değil ‘Dik Durmak’ nasıl olur görmek isteyen, bu salona baksın.
Bu salonda güce teslim olmayanlar var. Haksızlığa boyun eğmeyenler var.
İlk virajda veda edenler değil, ahde vefa gösterenler var…
Aldatmayanlar var, aldatılamayanlar var…
Bu salonda Anadolu’nun aslanları var."

NAZIM HİKMET VE KISAKÜREK

Milli Görüş’ün ilk partisi Milli Nizam Partisi’nin kuruluş bildirgesini yazan Necip Fazıl Kısakürek’in dizeleri de bu kongreye damgasını vurdu. Temel Karamollaoğlu, kongredeki konuşmasına Kısakürek’in "Memedim" şiiriyle başladı. Hemen arkasından da Nazım Hikmet’in "Bu Memleket Bizim" şiirini okudu.

MADIMAK DA BİZİM

Temel Karamollaoğlu, konuşmasında, Sivas belediye başkanlığı döneminde gerçekleşen Madımak Katliamını da andı. Karamollaoğlu, "Madımak, Roboski, Başbağlar bizimdir" dedi.

Karamollaoğlu’nun, konuşmasında Alevi geleneklerine sık sık vurgu yaptığını da belirtelim. "Pir Sultan Abdal, Hacı Bektaş bizimdir" dedi; "Bu çağrımız; Kürde, Türke, Aleviye" diyerek, Pir Sultan’ın "Gelin canlar bir olalım" deyişini okudu. Kürsüde bunları söylerken, tribünde, "Sivas’a yaptığın hizmetler Milli Görüş tarihine altın harflerle yazıldı" pankartı asılıydı.

KÜRT MESELESİ NASIL ÇÖZÜLECEK?

Karamollaoğlu, Saadet Partisi’nin kongre sonrasındaki siyasi faaliyetleri için vaatlerini sıraladı. İlk vaadi, Kürt sorununun çözümü oldu:

"Bugüne kadar Meselenin çözülememiş olması hak, adalet, ahlak, ekonomi, eğitim, güvenlik gibi birçok alanda ortaya konan yanlış anlayış ve yapılan ihmallerin ortak sonucudur.
Çözümü sadece güvenlik eksenli politikalarda aramak meseleyi anlamamaktır.

Çözüm arayışları Sosyal, siyasi, psikolojik, ekonomik ve benzeri alanlarda yapılacak güçlü reformları da içermelidir. İnanıyoruz ki; huzur ve barış, kan dökerek değil ter döker ve dil dökerek tesis edilebilir."

MİLLİ AİLE STRATEJİSİ

Karamollaoğlu’nun, vaatleri arasında Milli Aile Stratejisi de yer aldı. Karamollaoğlu’nun hedefi "Tıpkı Milli Güvenlik Kurulu gibi Aile, Çocuk ve Kadını Koruma Yüksek Kurulu" oluşturmak. Bu kurul "Aile kurumunun güçlendirilmesi milli bir görev olarak" benimseyecek.

DİN SİYASETİ

Milli Görüş geleneğinin 50. Yıl mirasının damga vurduğu kongrede, gelecek 50 yıl vizyonu da anlatıldı. Karamollaoğlu, "Saadet Partisi, dinin siyaset tarafından bir araç olarak kullanılmasına da, laiklik adı altında dini özgürlüklerin yok edilmesine de karşıdır" dedi. Tribündeki, "İstikbal köklerdedir" pankartı da dikkat çekiciydi.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar