Sağlık Bakanı'na Bülent Şık sorusu: Gizlenen başka araştırma var mı?

Sağlık Bakanı'na Bülent Şık sorusu: Gizlenen başka araştırma var mı?
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kanser araştırmasının sonuçlarını açıkladığı için 12 yıl hapsi istenen Bülent Şık’ı Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, akademisyen Bülent Şık'a 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, "Sağlık Bakanlığı'nın Bülent Şık'ın açıkladığı araştırma dışında kamuoyundan sakladığı başka araştırma sonuçları var mıdır" diye sordu.

Konuya ilişkin TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan 'Türkiye'yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz' başlıklı dört bölümlük yazı dizisi nedeniyle, Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istendiğini hatırlatan Gergerlioğlu, "Nasıl olur da bilimsel raporu açıklaması nedeniyle bir bilim adamı hakkında dava açılır" diye sordu.

İLGİLİ HABER: 'KANSER RAPORU'NU AÇIKLAYAN BÜLENT ŞIK'A 12 YIL HAPİS İSTEMİ

'BAKANLIK 2 YILDIR SONUÇLARI AÇIKLAMIYOR'

Gergerlioğlu, Şık'ın gıda mühendisi bir akademisyen olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın 2011'de başlayan 2105'te biten bir çalışmasına katıldığını anlattı. Çalışmada, sanayi bölgeleri ile turistik bölgelerde yer alan ürünlerin kıyaslamasının yapıldığını ifade eden Gergerlioğlu, sanayi bölgesi olarak Kocaeli ve Ergene havzalarının, turistik bölge olarak da Antalya Kumluca'nın seçildiğini belirtti. "Bu çalışmalar sonrası Sağlık Bakanlığı 2017 sonunda açıklayacağım demiş, yıl 2019'a gelmiş sonuçlar açıklanmamış" diyen HDP'li Gergerlioğlu, "Bülent Şık sonuçların açıklanmadığını görünce Cumhuriyet Gazetesi'nde köşe yazısında açıklanıyor. Bizim Bakanlığın niye kamuoyuna açıklamadığını sorgulamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'KUMLUCA'DA DA PESTİSİT ORANI YÜKSEK ÇIKMIŞ'

Turistik bölge olarak Antalya Kumluca'nın çevre kirliliği az olduğu düşünülerek seçildiğini aktaran Gergerlioğlu, "Şaşırtıcı olarak Kumluca'da da tarım yoğun bir şekilde yapılıyor ve tarım ürünlerine sıkılan pestisitler yüzünden, orada da bu ilaç oranı yüksek çıkmış. Hiç bilinmeyen bir bulgu. En kirli sanılan yerle, en temiz sanılan yer karşılaştırılıyor ancak en temiz sanılan yerde bile kirlilik oranları görülüyor" dedi. Birçok madde ve yerlerde çevre kirleticilerinin belirlendiğini söyleyen HDP'li Gergerlioğlu, "Ergene Havzası'ndaki şu anki bulgular, Çernobil kazasından beri hala devam eden kirlenmenin neden olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmalarda birçok meyve ve sebzenin analiz edildiğini belirten Gergerlioğlu, "Son derece bilimsel bir çalışma. Bu çalışma niye açıklanmaz? Hadi siz açıklamıyorsunuz, peki açıklamaya cesaret eden bilim adamını susturmak, hakkında dava açmak hangi sorumluluğa sığar, nasıl bir anlayışla bu yapılır" dedi.

'DİLOVASI, KANSER OVASI OLMUŞTUR'

"Kocaeli Milletvekili olarak TBMM'ye Dilovası'yla ilgili araştırma önergesi verdim, AKP ve MHP reddetti" diyen Gergerlioğlu, "2006 yılında Dilovası için kurulan araştırma komisyonuna 29 öneri sunuluyor ve yıl 2019 olmuş, bu önerilerin hiçbiri yapılmamış 'Dilovası bir kanser ovası olmuştur. Dilovası’nın sağlığı bozulmuştur' demiştim. İktidar partisi iktidarı sarsılmasın diye sağlıkla ilgili gerçekleri örtbas etmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

'RAPORU GİZLEYENLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI MI?'

Gergerlioğlu, TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya şu soruları yöneltti:

- Sağlık Bakanlığı'nın 2011-2015 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi ile yaptığı protokol ve analiz sonuçlarının tamamının henüz açıklanmama sebebi nedir?

- Bülent Şık tarafından yapılan açıklama, Dünya Üniversiteler Servisi'nin Lima Bildirgesi'ne, Anayasa'nın çevre hakkı maddesine ve kamu yararına uygun değil midir? Eğer açıklama bu gerekçelere uygunsa Bülent Şık hakkında açılan davanın hukuki normlardaki karşılığı nedir?

- Bülent Şık tarafından açıklanan raporda belirtilen sonuçlar gerçek midir? Eğer bu bilgiler gerçekse raporda çıkan sonuçlar doğrultusunda bu güne kadar hangi önlemler alınmıştır?

- Bülent Şık'ın paylaştığı rapordaki sonuçlar gerçekse bu konuda önlem almayan kişiler hakkında 'Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar' gerekçeli soruşturma açılmış mıdır?

- Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Dilovası, Antalya gibi bölgelerimizdeki kanser olayı ile ilgili kamuoyuyla paylaşılmayan başka bilgi veya detay bulunmakta mıdır?

- Tekirdağ, Kırklareli, Edirne'de her beş ölümden biri, Dilovası'nda her üç ölümden biri, Antalya'da ise her on ölümden biri kanserden kaynaklanmakta ise bu sonuçlar ile ilgili hangi çözümler üretilmiştir?

- 8 milyona yakın insanın yaşamış olduğu Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Kocaeli Dilovası, Antalya bölgelerindeki kanser kanser vakaları karşısında Sağlık Bakanlığı hangi önlemleri almayı planlamaktadır?

- Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyundan saklanan başka araştırma sonuçları var mıdır?

- Bülent Şık hakkında 02 Ocak 2019 tarihinde açılan bu davanın, 2016 yılında Barış Bildirisini imzalayarak ihraç edilmesiyle ilgisi var mıdır?

- Son 5 yıl içerisinde Kanser teşhisi konuşan yurttaşların yıllara ve illere göre ayrılmış sayısı kaçtır?

Öne Çıkanlar