Sağlıkta şiddet karnesi: 6 yılda 20 bin sağlık çalışanı şiddet mağduru

Sağlıkta şiddet karnesi: 6 yılda 20 bin sağlık çalışanı şiddet mağduru
Sağlık çalışanlarının yüzde 72.6’sının çalıştıkları süre boyunca en az bir kez olmak üzere şiddete maruz kaldığı tespit edildi.

Hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının karnesini çıkartan Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Kutbettin Demir, "Türkiye’de son 6 yılda 20 bin 706 sağlık çalışanı fiziki saldırıya uğradı" açıklaması yaptı. 

"Sadece 2013-2017 yılları arasında her saat başı bir doktor şiddete maruz kalırken, sağlık çalışanlarının yüzde 72.6’sının sağlık sektöründe çalıştıkları süre boyunca en az bir kez olmak üzere şiddete maruz kaldığını tespit ettik" diyen Demir, sağlık çalışanlarının yüzde 72.4’ünün son 12 ay içerisinde de şiddete uğrarken, yüzde 47.8’i şiddet olayına şahit olduğunu belirtti. Demir, "İş yaşamı boyunca şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının yüzde 15.8’i fiziksel şiddete, yüzde 98.5’i sözel şiddete, yüzde 24’ü zorbalık ve psikolojik tacize, yüzde 6.1’i de cinsel tacize uğradı" dedi.

'ŞİDDET DURMADIKÇA SAĞLIK HİZMETİ TEHLİKEYE GİRİYOR'

Hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının durdururlmaması durumunda sağlık hizmetlerinin tehlikeye gireceğini ve halk sağlığına yönelik hizmetlerin aksama riski altında olduğu uyarısını yapan Demir, "Artık vatandaş hekime tedavi olmaya değil taleplerini yerine getirtmeye gidiyor. Kendi isteği tıbben veya kamu düzeni açısından uygun olmasa da yerine gelmeyince şiddete başvuruyor. İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda müdahil olması şart" diye konuştu.

'ÖZEL YAPTIRIM VE TEDBİRLER ALINMALI'

Milliyet'e konuşan Demir, yaşanan son olaylara ilişkin de şunları söyledi: 

"Dişi ağrıyan kadın diş hekimi yerine aile sağlığı merkezine gidiyor. Tedavisini de planlamış kendisi. Bir antibiyotik yaz diyor. Hekim, hekimliğinin sınırlarını aşmıyor, tehditle reçete yazdırılmasına imkan vermiyor. Hastanın diş hekimine sevkini yapıyor. Kafasına koyduğu tedaviyi alamayan hasta hekimi darp ediyor odasını dağıtıyor. Acil serviste, doktor sara nöbeti geçiren hastaya müdahale ediyor. O sırada boynunun ağrıdığını iddia eden iki polis gelip araya giriyor. Öncelik istiyorlar, hekime saldırıyorlar. Sağlık ve İçişleri Bakanlığı sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı özel yaptırım ve tedbirler almalı."

Öne Çıkanlar