Saldırıya büyük tepki: Saldırının sebebi, siyasi iktidarın düşmanlaştırıcı dili

Saldırıya büyük tepki: Saldırının sebebi, siyasi iktidarın düşmanlaştırıcı dili
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Ankara Çubuk’ta katıldığı asker cenazesinde uğradığı saldırıya siyasiler, partiler ve emek örgütleri tepki gösterdi.

ARTI GERÇEK - MHP'lideri Devlet Bahçeli'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Çubuk’ta katıldığı asker cenazesinde uğradığı saldırıya ve saldırgana verdiği destek açıklamasının ardından, siyasi partiler, demokratik kitle ve emek örgütleri saldırıyıkınayan açıklamalar yaptı.

Saldırıya, siyasi iktidarın düşmanlaştırıcı ve hedef gösterici dilin neden olduğunun vurgulandığı açıklamalarda, saldırının arkasındaki güçlerin açığa çıkartılması talep edildi.

MERAL AKŞENER'DEN GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

CHP Genel Merkezi'ne gelip, Kılıçdaroğlu'na 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabından Kılıçdaroğlu ile birlikte ortak mitingde çekilen fotoğrafı paylaşarak, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, kendisine acil şifalar diliyorum. Bilinçli olarak kutuplaştırılan ülkemizde, siyasilerin milleti germekten acilen vazgeçmeleri gerekiyor. Hiçbir oy, hiçbir koltuk milletimizin birlik ve huzurundan daha kıymetli değil' ifadelerinde bulundu.

KARAMOLLAOĞLU: SALDIRI, NEFRET VE KUTUPLAŞMA DİLİNİN SONUCU

Cumhurbaşkanın Erdoğan'ın kucaklaşma çağırısı yaptığı bir dönemde Klıçdaroğlu'na yapılan saldırının bütün milleti üzdüğünü ifade eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Şehit cenazesine katıldığı sırada saldırıya uğrayan Sayın Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve bu saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Sayın Cumhurbaşkanın kucaklaşmaya çağırdığı bir dönemde bu saldırının yaşanması bütün milletimizi üzmüştür. Fakat bu saldırı nefret ve kutuplaşma dilinin bir sonucudur. Aylardır dilimizde tüy bitti; toplumu germeyin, muhalefeti düşman gibi göstermeyin dedik ama sonuç ortada maalesef... Ayrışma ve kamplaşma ancak ülkemize zarar verir. Biz birlikte Türkiye’yiz, farklılıklarımızla bir arada yaşayarak güçlü olabiliriz" dedi.

HDP: NEFRET SÖYLEMİNİ KULLANAN İKTİDAR İTTİFAKI SALDIRININ SEBEBİDİR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, saldırıyı en sert biçimde kınadıklarını belirtti. Açıklamada "Nefret söylemini kullanan, toplumu kutuplaştırıp gerginlik yaratan iktidar ittifakı bu saldırının sebebi olmuştur. İnanıyoruz ki demokratik siyaset, bu ortamın yarattığı sorunları aşacaktır" ifadeleri kullanıldı.

 

 

ÖDP: FAŞİST PROVAKASYONLARLA BU ÜLKEYİ TESLİM ALAMAZSINIZ

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nden (ÖDP) yapılan açıklamada "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı 'örgütlü faşist saldı' olarak nitelendirilirken, Siyasi iktidara, "Faşist provokasyonlar, kirli ve karanlık tezgahlarla bu ülkeyi teslim alamazsınız. Uyarıyoruz gittiğiniz yol, yol değildir" uyarısında bulunuldu.

 

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi ve Beyoğlu Belediye Başkanı adayı olarak CHP'den seçimlere giren Alper Taş, yayınladığı mesajda, saldırının sorumlusunun 'AKP-MHP faşist rejimi' olduğunu ifade etti:

"Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırının sorumlusu AKP-MHP faşist rejimidir. Sonu yaklaşmakta olan bu rejim saldırarak ayakta durmaya, provokasyonlarla yol almaya çalışmaktadır. Faşizm yenilecek, Türkiye kazanacak."

 

EMEP: İKTİDAR VE YANLISI MEDYA, LİNÇLERE VE SALDIRILARA ZEMİN HAZIRLIYOR

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, saldırıya yönelik yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Soylu başta olmak üzere iktidarın ve iktidar yanlısı medyanın, saldırı çağrısı niteliğindeki yayınlarıyla linçlere ve saldırılara zemin hazırladıklarını ifade etti:
 

 

"Sayın Kılıçdaroğlu geçmiş olsun, saldırıyı kınıyorum. İktidarın zehirli dili, provokatif söylemeri ile saldırılara zemin hazırlanmaktadır. Bu tür saldırıları, linç girişimlerini her seferinde vatandaş protestosu ile gerekçelendiren hükümet bizzat bu eylemlerin örgütleyicisi olduğunu göstermektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Soylu başta olmak üzere iktidar yetkililerinin demeçleri ve iktidarın sözcülüğünü ve politikalarının örgütleyiciliğini üstlenen medyanın saldırı çağrısı niteliğindeki yayınları linçlere ve saldırılara zemin hazırlamaktadır."

TKP: İKTİDAR KILIÇDAROĞLU'NA YAPILAN SALDIRININ SORUMLULUĞUNDAN KAÇAMAZ

Türkiye Komünist Partisinden (TKP) yapılan açıklamada "Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Ankara Çubuk'ta yapılan saldırı için "Hangi 'derin' hesabın ürünü olduğu önemli değildir. Önemli olan Türkiye'de bu hesaplar için fazlasıyla uygun bir zeminin yaratılmış olmasıdır" denildi.

 

 

HALKEVLERİ: SARAY REJİMİ KENDİ BEKASI UĞRUNA TÜRKİYEYİ YIKIMA SÜRÜKLÜYOR

Halkevleri Genel Merkezi imzasıyla yapılan açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı 'Faşist saldırı' olarak tanımlanırken, provakatörlerden bu ülkenin emekçilerinin hesap soracağı belirtildi:

"AKP-MHP ittifakı 31 Mart seçimlerinde aldığı yenilginin üzerine koltuklarının "bekasını" korumak için faşist provokasyondan medet ummaktadır.  İstanbul seçimlerinde halkın sandığa yansıyan kararını yok saymaya soyunan eller bu provokasyonu tertipleyenlerdir."

 


DİSK: SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİREN VE ARKASINDAKİ GÜÇLER HESAP VERMELİ

Kendisine bağlu tüm sendikalarla Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı kınayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, saldırıyı gerçekleştirenler ve arkasındaki güçlerin hesap vermesini istedi:

"CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan çirkin saldırı, demokrasiye, barışa ve kardeşliğe yapılmıştır. Bu saldırıyı gerçekleştirenler ve arkasındaki güçler hesap vermelidir."

 

 

KESK: HİÇ BİR SALDIRI ÜLKEYE BAHARIN GELMESİNİ ENGELLEYEMEYECEK

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfedarasyonu (KESK) yaptığı açıklamada, hiç bir saldırının ülkeye baharın gelmesini engelleyemeyeceğini ifade etti:

 dedildi:"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırının azmettiricisi topluma nefret tohumu eken, barışı değil savaş politikalarını tercih eden iktidardır. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, hiçbir saldırının bu ülkeye baharın gelmesini engelleyemeyeceğini ifade ediyoruz.

 

 

Öne Çıkanlar