Sanatçılardan Afrin çağrısı: Erdoğan'a dur deyin

Sanatçılardan Afrin çağrısı: Erdoğan'a dur deyin
Köln'de yaşayan ressamlar Almanya'dan tank satışını durdurmasını ve Erdoğan hükümetinin saldırgan politikalarına karşı yaptırım uygulamasını istedi.

ARTI GERÇEK - Köln'de yaşayan ressamlar Ali Zülfikar, Thomas Baumgärtel ve Joseph Bakir ortak bir basın açıklaması yaparak, Türkiye'nin Afrin harekatını kınadı, Almanya'ya 'Tank satmayı bırak' uyarısı yaptı. Erdoğan hükümetinin estirdiği terörün ülke sınırlarını aşarak ilerlediğine dikkat çeken sanatçılar, Almanya'dan uluslararası hukukun ihlal edilmesine daha fazla göz yummasını istedi. 

Üç ressam bugün Erdoğan resimleriyle de tanınan Thomas Baumgärtel'in atölyesinde biraraya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada 'Zeytin Dalı Harekatı'yla başka bir ülkenin işgal edildiği ve yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

İÇERİDE BASKI DIŞARIDA İŞGAL
Türkiye'deki hak ihllalerine de dikkat çeken sanatçılar açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler: "Artık içimizi acıtan, gencecik insanlarımızın yüreğini dağlayan acıların tablolarını ne yapmak, ne fotoğrafını çekmek, ne şiirini, ne de hikayesini yazmak istemiyoruz. Bu acıların son bulmasını istiyoruz. Bizlerin barışa ve özgürlüge ihtiyacı var. Sizler de biliyorsunuz ki; Erdoğan ve hükümetinin estirdiği 'devlet terörü' ülke sınırlarını aşarak ilerliyor. Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 'hesap verme refleksiyle' kendi hegomanyasını yaymak için kendisine muhalif ne kadar basın yayın organı varsa kapatmış, gazetecileri ve akademisyenleri, 'terörist' ilan ederek yargılamadan cezaevine atmıştır. En son rehin alınıp bırakılan gazeteci arkadaşımız Deniz Yücel olayı da açıkca gösterdi ki kendine göre bir yargı aygıtı oluşturmuştur. Uluslararası hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan bu ibreklik olayın akabinde gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan Nazlı Ilıcak 'ömür boyu' cezasına çaptırıldılar. Diğer 150‘den fazla gazeteci ise cezaevinde ve henüz mahkemeye bile çıkarılmadılar."

'YÜZLERCE SİVİL ÖLDÜ, TARİH TAHRİP EDİLDİ'
Erdoğan hükümetinin Afrin'i 'terörist' ilan ederek işgal ettiğini belirten sanatçılar, "Savaş uçaklarının bombandımanları sonucunda yüzlerce masum sivil hayatını kaybetmiş, Afrin'in köyleri ve yerleşim alanları rastgele bombalanmıştır. Bu bombalamalar sonucunda M.Ö. 1300 ile 700 yılları arasında Geç Hititler döneminde inşa edilen 'Ayn Dara Tapınağı' da tahrip olmuştur" dedi. 

ALMANYA'YA ÇAĞRI: TANK SATIŞINI DURDURUN

Türkiye'ye tank ve silah satan Almanya'ya da çağrıda bulunan sanatçılar, "Bizler üzerinde yasadığımız coğrafyanın bireyleri olarak derhal ülkemiz Almanya'nın 'LEOPARD 2' savaş tankları ve askeri araçların satışını durdurmasını istiyoruz" dedi. Aksi halde savaştan Almanya'nın da sorumlu olacağını belirten sanatçılar, "Gerek dünyada gerekse de Ortadoğu bölgesinde savaşın çığlıklarını değil, barış ve sükûnet istiyoruz. İnsan hakları evrensel değerleri çerçevesinde karşılıklı dostluk ve iyi komşuluk bağlarını güçlendirerek sorunlarınızı çözebilirsiniz. Güvenliğimizi milyarlara mâl olan silahlanmayla sağlayamazsınız. Gencecik insanların yaşamı pahasına ve on binlerce aileyi yersiz yurtsuz bırakan savaşın acılarıyla yaralarımızı saramayız. Savaşların çözüm olmadığını hepimiz biliyoruz. Sizler, sorunlarınızı karşılıklı müzakere ve işbirlikleri üzerinden çözebilirsiniz. Sayın Erdoğan ve hükümetinin bu saldırgan tavırları karşısında tavır almanızı ve yaptırım uygulamanızı bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Almanya'dan uluslararası hukukun daha fazla ihlal edilmesine göz yummamasını isteyen sanatçılar, "Ortadoğu’yu LEOPARD tanklarınızla bir vekalet savaşları cehennemine çevirmenizi istemiyoruz. Bu yönde Erdoğan hükümetiyle atılacak her adım ülkemizi sadece hüsrana uğratacak, telafisi mümkün olmayacak toplumsal, siyasal, ekonomik ve insani kayıplara yol açacaktır. Bizler; toplumsal dokular arasında köprü görevi gören sanat, edebiyat ve kültür camiasının duyarlı yurttaşları olarak, halkımızın ve tarihin önünde siz yetki sahiplerini uyarıyor, sesimize kulak vererek sağduyulu davranmaya, savaşı ve savaş erklerini derhal durdurmaya ve sorunu diyalogla çözmeye davet ediyoruz" dedi. 

 

Öne Çıkanlar