'Sanatçıların elbette bir siyasi görüşü olacak, ortada sepelek gibi dolaşamaz'

'Sanatçıların elbette bir siyasi görüşü olacak, ortada sepelek gibi dolaşamaz'
'Oyunculara IQ testi yapılmalı.'

Oyuncu Erdal Özyağcılar, sanatçıların siyasi görüşü olduğunu belirterek "Ortada sepelek gibi dolaşamaz. Bunu beklemeyin. Düşüncesini demokratik yapı içine iyi yerleştirerek, doğru anlatarak tabii ki yorum yapacak, eleştirecek ve muhalif olacak." dedi.

Oyuncu Erdal Özyağcılar, Posta'dan Alev Gürsoy Cimin'e açıklamalarda bulundu.

Sanatçıların çok politize olduğu yönündeki tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Sanatçı da bir insan ve ülkeye sorumluluğu olan bir birey ve yaşadığı topluma kayıtsız olması beklenemez. Elbette bir siyasi görüşü olacak. Ortada sepelek gibi dolaşamaz. Bunu beklemeyin. Düşüncesini demokratik yapı içine iyi yerleştirerek, doğru anlatarak tabii ki yorum yapacak, eleştirecek ve muhalif olacak. Ama onun bir nezihliği ve sanatçıya yakışan bir üslubu olmalı. Her Şey çok iyiye Gidiyor 

Muhaliflikten kastınız iktidara muhalif olmak mı? 

Hayır. Kötü olan şey neyse ona muhalif olmak. Hayvana şiddet, kadına şiddet, çocuklara yapılan tacizler... Gerekirse elbette siyasilere de eleştiride bulunulabilir ama parti ayırmadan, iyi ve kötü dengesini koruyarak... Sanatçı ülkesinin yanında durur, ülkesi için çabalar. Her şey ülkemizin daha demokrat, daha özgür, daha yaşanılır olması içindir. Kimsenin ötekileştirilmediği, görüşünden dolayı dışlanmadığı bir toplum olmamızı istiyorum. 

Ülkenin geleceğinden umutlu musunuz? 

Her şey çok iyiye gidiyor. Ben iki ihtilal gördüm ama Türkiye’nin hiçbir döneminde umutsuzluğa kapılmadım. O dönem tiyatromdan kovulmuştum. Sürgün epey devam etti, ardından mahkeme kararı ile tekrar döndüm. O dönemleri dahi Türkiye çok güzel atlattı. Deler geçer ama yine de geçer. 

OYUNCULARA IQ TESTİ YAPILMALI

Bir oyuncunun olmazsa olmazı ne?

IQ. Oyunculara IQ testi yapılmalı. Bu çok önemli. Biz bu testi Mustafa Alabora’yla konservatuar son sınıfta okurken konuşuyorduk. Algılamak beyinle oluyor. Bizim iş ne kadar duygusal olsa da, beyin işi. Beynin ne kadar açık ve sağlıklı olursa, okuduğun da daha sağlıklı oluyor. Çabuk kavrayıp, çabuk uygulamaya geçirmeli oyuncular. 

Hiç IQ’su düşük oyuncularla karşılaştınız mı?

IQ ölçer olmadığım için bunu bilemem. Olabilir de, olmayabilir de. İnsan kendine, işine ve sanatına kıymet vermeli.

Öne Çıkanlar