Sarı Yelekliler 23. kez sokakta: Notre Dame Katedrali yasaklı bölge

Sarı Yelekliler 23. kez sokakta: Notre Dame Katedrali yasaklı bölge
Sarı Yelekliler, katedral yangını sonrası yüz milyonlarca euro bağış toplanmasına tepkili.

Fransa’da 17 Kasım 2018'de akaryakıt zammı protestolarıyla başlayan ve hükümet karşıtı gösterilere dönüşen Sarı Yelekliler hareketinin 23. eylemi bugün yapıldı.

Başta başkent Paris olmak üzere ülkenin dört bir yanında göstericiler sokağa çıkarken, çok sayıda Sarı Yelekli de gözaltına alındı. Gözaltı sayısı başkent Paris'te 128 olarak açıklandı. 

Göstericilerle güvenlik güçleri arasında şiddet olayları yaşanırken, polisin biber gazlı müdahalesine Sarı Yelekliler taş atarak ve bariyer kurarak karşılık verdi.

Polisin orantısız güç uyguladığı görülürken, yaşanan olaylar nedeniyle hafif şekilde yaralananlar olduğu belirtildi.

Ülke genelinde düzenlenen eylemler devam ederken İçişleri Bakanı Christophe Castaner, kaygı duyduklarını ve eylemlerin en kısa sürede bitmesi gerektiğine vurgu yaptı.  

15 Nisan'da çıkan yangında üçte ikisi tahrip olan 850 yıllık Notre Dame Katedrali çevresinde yaşanabilecek herhangi bir gösterinin önüne geçmek isteyen hükümet, yasak getirdi. Hükümetin aldığı karara göre; Sarı Yelekliler, Notre Dame'ın çevresinde gösteri yapamayacak.

'BİR YANGIN SONRASI MİLYONLAR AKIVERİYOR'

Hareketin önde gelen isimlerinden Ingrid Levavasseur, hafta sonu Sarı Yelekliler tarafından yeni bir gösterinin planlandığını açıkladıktan sonra konu hakkında şunları söyledi: 

"Beş ay boyunca sosyal ve ekonomik adaletsizliğe bir çözüm bulunması uğruna sokaklarda çarpışıyorsunuz, sonra bir bakıyorsunuz ki, bir yangın sonrasında milyonlar akıveriyor. Bu çok üzücü. Notre Dame yangını elbette ki trajik bir olay, ama orada hiç kimse hayatını kaybetmedi. Bazı insanlar ulusal yas ilan edilmesini talep ediyormuş... Sanırım akıllarını kaçırdılar."

'LÜZUMSUZ BİRKAÇ PARÇA TAŞ'

Pierre Derrien adlı eylemci ise Notre Dame Katedrali'ne yapılan bağışlar hakkında şu cümleleri söyledi: 

"Sarı Yelekliler, lüzumsuz, yalnızca birkaç parça taş için toplanan milyonlara karşı öfkesini hiç şüphesiz gösterecek."

CANLI YAYIN 

11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Fransa'da akaryakıta gelen zamlar ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle başlayan eylemler beşinci ayını doldurdu. Eylemcilerin talepleri ağır olduğu için ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu taleplere karşılık veremiyor. 

Ülkede düzenlenen eylemleri kontrol altına almak için 60 bin polis aktif olarak görev yapıyor. Polislerin müdahalesi bazen sertleşiyor ve bu durumdan dolayı eylemciler yaralanıyor.

Eylemler boyunca 11 kişi hayatını kaybederken 2000’den fazla kişi yaralandı. Gözaltına alınan kişi sayısı 9000’ine yaklaşırken bu kişilerin 2000’inden fazlası hapis cezasına çarptırıldı.

Eylemlerin Avrupa’nın bazı noktalarına sıçraması Avrupa Birliğini korkutmuştu. Diğer Avrupa ülkelerinde ise eylemler kısa sürede bastırıldı. (HABER MERKEZİ)
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar