‘Şartlar erken seçimi dayatabilir’

‘Şartlar erken seçimi dayatabilir’
Hükümetin dört yıl daha iktidarda kalabilmenin derdine düştüğü ifade edilirken, şartların erken seçimi dayatabileceği dile getirildi.

Meryem YILDIRIM


ARTI GERÇEK-AKP ve MHP’nin İstanbul seçimlerine itiraz ve KHK’lilerin oy kullanmaması yönündeki başvurusunun ardından dün Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verdiği ara kararı Artı Gerçek’e değerlendiren Millet İttifakı kurmayları, seçim sisteminde değişiklik ve erken seçim iddialarına ilişkin özel açıklamalarda bulundu.

YSK’nin 41 bin seçmen ile 'memur olmayan' sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılması kararını değerlendiren CHP ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcılarının ortak görüşü, bu "hamlenin" sonucu değiştirmeyeceği yönünde.
 

‘SEÇİM BİTTİ’

"Yüksek Seçim Kurulu daha önce yapması gereken işleri yapmamış diye varsayarak bir hamle yapmaya çalışıyorlar. Bunun sonucu herhangi bir şekilde değiştireceğini düşünmüyorum" diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya’ya, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Artun Çıray da katılıyor.

İYİ Partili Çıray, "İnceleyecekler, oradan da hiçbir şey çıkmaz" diye belirtirken, CHP’li Kaya, "Yüksek Seçim Kurulu doğru bir karar verecektir. Sonuç değiştirici bir gelişme olmaz, bu seçim bitti" diye konuştu.
SEÇİM SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK: ‘ALTINDA KALIRLAR’

Cumhur İttifakı, seçimlerden istediği sonucu elde edemezken, iktidar kanadına yakın yayın organları seçim sisteminde ‘radikal değişikliğe’ gidileceğini ve bunun için AKP’li hukukçuların hazırlık yaptığını yazdı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Çıray, sistem değişikliğine yönelik bir hamleyi "altında kalırlar" şeklinde değerlendirirken, şu örneği verdi: "Seçim mevzuatını kendi çıkarları için yontmaya çalışanlar, her zaman onun altında kalmışlardır. Nitekim ilk çok partili siyasi hayata geçerken, çoğunluk sistemini getirmişti Cumhuriyet Halk Partisi. Ama getirdiği sistem, Demokrat Parti’ye yaramış ve oylarının çok üstünde bir ezici çoğunlukla Meclis’e girmişti. Onun için kanunlarla oynayarak seçim kazanılamaz."
 

YSK’NİN KHK’Lİ SEÇİLMİŞLERE İLİŞKİN KARARI: BİR AKIL VE HUKUK TUTULMASI

Yüksek Seçim Kurulu’nun dün karara bağladığı başvurulardan biri de, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmiş kişilerin oy kullanabileceği yönündeydi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya, "YSK’lılar oy kullanamaz olsaydı, Cumhurbaşkanlığı seçiminin de iptal edilmesi gerekirdi" diye belirtirken, söz konusu başvuruyu "akıl ve hukuk tutulması" olarak niteledi.

"KHK’lılar bir kere hukuka aykırı bir şekilde ihraç edildi" diyen Kaya, YSK’nin KHK’lı seçilmişlerin görev yapamayacağı yönündeki kararını ise şöyle değerlendirdi: "Hukuk yok sayılarak ihraç edildiler. Her darbe döneminde olduğu gibi demokrasi ve özgürlük savunucularını yok ettiler. 12 Mart TÖB DER-TÖS’ü kapatmıştı, 12 Eylül TÖB DER’i kapattı. Bunlar da benzer kurumları yok sayıyorlar."

‘OLAĞANÜSTÜ BİR ŞEY DEĞİL, OLMASI GEREKEN KARARI VERDİ’

İYİ Partili Çıray’ın ise YSK’nin KHK’lilerin oy kullanabileceği kararına yorumu kısa ve net oldu: "Olağanüstü bir şey yok. Zaten Anayasa ve hukukun emri buydu. Yüksek Seçim Kurulu, kanunların dışına çıkmamış oldu."

ERKEN SEÇİM İDDİALARI: ŞARTLAR DAYATABİLİR

AKP ve MHP kanadının istediği sonucu elde edemediği her seçim dönemi sonrası gündeme gelen erken seçim iddiaları da gündemin yeniden ısınan konuları arasında.

İYİ Partili Çıray, şartların erken seçimi dayatabileceğini düşünüyor ama buna neden olacak durumu şöyle tarif ediyor: "Eğer hükümet, ekonomi konusunda yapısal reformları yapmazsa ve milli birliği ve beraberliği bozan söylemlerinden, tutumlarından vazgeçmezlerse erken seçimi şartlar dayatır."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya ise "Erken seçimi kim istiyor? Recep Tayyip Erdoğan istiyorsa bilemeyiz" diyerek şöyle devam ediyor: "Ama başarı elde etmiş, Türkiye’nin ekonomisinin yüzde 70’ini temsil eden şehirleri kazanmış, Türkiye nüfusunun yüzde 45’ini kazanmış Millet İttifakı, CHP olarak bizim erken seçim talebimiz yok."

"Bizim geçim talebimiz var" diyerek parantez açan Kaya şöyle devam etti:

"İşsizlere iş bulmak, yoksulların ekmeğini büyütmek gibi bir çalışmamız var. Bizim belediye başkanlarımızı vatandaşa verdiği vaatleri yerine getirmek için çalışıyor. Seçimle onları oyalamayacağız."

‘4 YIL DAHA NASIL KALIRIZIN DERDİNE DÜŞTÜLER’

İktidar kanadının erken seçime yöneleceğini düşünmeyen Kaya, "Onlar 4 yıl daha o makamda nasıl kalırız’ın derdine düşmüşler. Bizim sevdamız Türkiye sevdası, onların sevdası koltuk sevdası" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar