Savcılık işkencenin belgelerini istedi: Deliller kaybolabilir

Savcılık işkencenin belgelerini istedi: Deliller kaybolabilir
Erciş'te 3 genç polisler tarafından işkence görmüştü.

Erciş'te gözaltına alınarak işkence yapılan 3 yurttaşın avukatlarının yaptığı suç duyurusu üzerine Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Erciş Jandarma Komutanlığı'na yazı gönderen Savcılık, delillerin kaybolma ihtimali olduğu bu nedenle bilgilerin acilen gönderilmesini istedi. 

Van'ın Erciş ilçesinde 5 Nisan 2019 tarihinde Recep Önal, Mekan Beder, Akan Bozdağ isimli kişiler Van Gölü kıyısında fotoğraf çektikleri sırada yanlarına gelen polisler tarafından, "Özel Harekat’ın alanında fotoğraf çektiniz’ denilerek gözaltına alındı. 3 kişi Özel Hareket Merkezi bahçesine götürüldü. Burada işkenceye maruz kalan 3 gencin elbiseleri çıkarılarak üzerlerine su döküldü. Yapılan işkencenin ardından darp raporu alan her 3 isim, avukatları aracılığıyla işkence yapan polislerden ve kendilerine sağlıklı darp raporu vermeyen Erciş Devlet Hastanesi doktorlarından şikayetçi oldu. 

'İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEYE UĞRADILAR'
 
Müjdat Can’ın  Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre, avukatlar tarafından görevli polisler hakkında "Bireye kötü muamele, görevi kötüye kullanma, yetkinin sınırlarını aşma, işkence, keyfi muamele" suçlarından, Erciş Devlet Hastanesi'ndeki doktorlar ve sağlık personelleri hakkında ise, "Gerçeğe aykırı rapor düzenlemek, suçluya yardımda bulunmak, bir suçun gizlenmesini sağlamak amacıyla delilleri karartmak ve gerçeğe aykırı delil tesis etmek, görevi kötüye kullanmak" suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. 

Suç duyurusu dilekçesinde, "Müvekkillerimiz polisler tarafından havaya ateş edilip müvekkillerime yere yatmaları talimatı verilmiştir. Müvekkiller yere yatırılıp üstleri arandıktan sonra Özel Hareket Dairesi bahçesine götürülmüşlerdir. Burada yine müvekkillerimin yere yatmaları ve üzerlerindeki elbiseleri çıkarmaları istenmiştir. Üstlerini çıkaran müvekkillerimin üzerine damacana ile su dökülmüş ve orada bulunan polisler tarafından sistematik şekilde işkence edilmiştir. Müvekkillerimin yüzlerinde ve neredeyse vücutlarının her yerinde tekme, tokat, cop darbelerinden kaynaklı morarma, şişme, kızarma, kırılma, çizik gibi işkence sonuçları meydana gelmiştir. Müvekkillerimi darp eden polisler aynı zamanda sinkaflı küfürler etmiş, onur kırıcı ifadeler kullanmışlardır" ifadeleri yer aldı. 
 
İŞKENCECİ POLİSLERİN TESPİTİ İSTENDİ

Suç duyurusunun ardından Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı, Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı'na "Çok acele iş" başlığı altında yazı göndererek belge ve bilgi istedi. Savcılık gönderdiği yazıda, işkenceye maruz kalan 3 kişinin Erciş Devlet Hastanesi'nde muayenelerinin yaptırılarak önceki muayenelerine ilişkin tüm tedavi evraklarıyla birlikte darp, cebir raporlarının temin edilmesi, müştekileri darp eden polislerin araştırılarak teşhis ve tespit edilmesi, darp olayının gerçekleştiği belirtilen yeri gören ya da görebilecek durumda olan kameraların tespit edilerek bu kameraların kayıtları ve dilekçede belirtilen yerlerdeki kamera kayıtlarının alınması istendi. 

'DELİLLER KAYBOLABİLİR' 

Yine savcılık tarafından İlçe Jandarma Komutanlığı'na gönderilen yazıda, "Bu delillerin kaybolma ihtimali olması nedeniyle çok acele olduğu belirtilmiştir. Bu konuya dikkat edilmelidir. Soruşturmanın şüphelilerinin polis memuru olması nedeniyle iş tarafınıza yönlendirilmiştir" notunun yazılması dikkat çekti.
 

Öne Çıkanlar