Savcılık tacize 'soyut iddia' dedi soruşturmayı jet hızıyla kapattı

Savcılık tacize 'soyut iddia' dedi soruşturmayı jet hızıyla kapattı
Yıllarca abisinin tacizine maruz kalan Gamze A. ile ilgili soruşturmada savcılık bir hafta içinde takipsizlik kararı verdi. Mağdur kadının şikayeti 'soyut iddia' olarak değerlendirildi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Adana’da yıllarca ağabeyinin tacizine maruz kalan Gamze A. ile ilgili soruşturmada savcılık bir hafta içinde takipsizlik kararı verdi. Kararda mağdur kadının şikayeti 'soyut iddia' olarak değerlendirildi. 

Sosyal medyada gündem olan ve büyük tepki toplayan taciz olayıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Gamze A., Adana Yüreğir’de 8 yaşından üniversiteye gidinceye kadar babası ve ağabeyi tarafından tacize uğradığı gerekçesiyle ağabeyi Mustafa A. hakkında "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve basit cinsel saldırı" iddiasıyla savcılığa başvurdu. Mağdur kadın, baba Orhan A. hakkında da "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından şikayetçi oldu.   

SEKİZ YAŞINDAN ÜNİVERSİTEYE KADAR TACİZ

Gamze A., şikayetinde şüpheliler Orhan A.’nın babası, Mustafa A.’nın ağabeyi olduğunu, 8 yaşından itibaren ağabeyinin ara ara tacizine uğradığını, en son 2014 yılında üniversiteye gitmeden iki gün önce abisinin kendisine tacizde bulunduğunu öne sürdü. İfadesinde okulu bittikten sonra ailesi ile aynı evde kalmak istemediğinden Mersin ilinde yaşamaya başladığını belirten Gamze A., olay tarihinde babası ile ağabeyinin kendisini zorla Adana’daki ikametlerine getirdiğini, babası ve ağabeyinin kendisini zorla alıkoyması nedeniyle herhangi bir şikayetinin olmadığını ancak ağabeyinin kendisine tacizde bulunmasından dolayı şikayetçi olduğunu belirtti.  

SAVCILIK SOYUT İDDİA DEDİ, SORUŞTURMAYI KAPATTI 

Şüpheli baba ve ağabey ise suçlamaları kabul etmediklerini ifade etti. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, iddiayla ilgili herhangi bir delil incelemesi ve bir rapor talep etmeden bir hafta içinde şikayet için kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. 

Şüphelilerin ifadelerine itibar eden savcılık kararında, mağdur kadının babası ve ağabeyiyle ilgili şikayeti için "soyut iddia" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Soruşturma evrakı kapsamı birlikte değerlendirildiğinde şüphelilerin üzerlerine atılı suçu veya suçları işlediklerine dair müştekinin soyut iddiaları dışında kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşturacak herhangi bir delil elde edilemediği tüm dosya kapsamında anlaşılmakla; delil yetersizliğinden şüpheliler hakkında ayrı ayrı kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına."

Mağdur kadın, uğradığı taciz nedeniyle sığınma evine gitmek zorunda kalmıştı.

'SAVCILIK ŞÜPHELİLERİN İFADELERİNE İTİBAR ETTİ'

Mersin Barosu’ndan konuyu takip eden avukat Zahide Yıldıztekin savcılık kararını Artı Gerçek’e değerlendirdi.

Yıldıztekin, "Savcılık tarafından yürütülen soruşturma neticesinde jet hızıyla, bir hafta gibi kısa bir sürede herhangi bir delil araştırması yapmaksızın takipsizlik kararı verilmiştir" dedi. Dosyada sadece Gamze’nin, "istismarcı oğullarını koruyan babanın, annenin ve istismarcı abinin" ifadesinin bulunduğunu belirten Yıldıztekin şunları söyledi: 

"İlginçtir ki dosyada savcılıkça mağdurun ifadelerine değil de şüphelilerin ifadelerine itibar edilmiştir. Gamze ilk olarak hikayesini Twitter aracılığıyla kendi el yazısıyla yazdığı notlarla duyurup daha sonra da intihara teşebbüs etmişti. Ancak Gamze’nin ne Twitter’da yer alan paylaşımları ne de intihara teşebbüs ettikten sonra travma nedeniyle kaldığı hastanedeki hastane kayıtları dahi dosyaya alınmamıştır. Çünkü araştırma dahi yapma gereği duymadan, yeterli delil yok denerek olayın ve dosyanın üstü kapatılmaya çalışılmıştır. Bu anlamda kadın yine güçsüzleştirilmeye çalışılmıştır." 

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

"Adana ve Mersin Barosu'ndan avukatlar olarak Gamze’nin destekçisiyiz ve bu karara Gamze’nin avukatları olarak tabii ki de itiraz edeceğiz" diyen Yıldıztekin, "Bu dosyanın birçok dosyada olduğu gibi üstünün kapatılmaması için elimizden geleni yapıp, Gamze ve Gamze gibi hayatta kalan kadınların umudunu ve cesaretini yitirmesine izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu. 

Öne Çıkanlar